Yerel

Geçer: Madde bağımlılığı geleceğimizi tehdit ediyor

Anka Türk Birliği Uyuşturucu ile Mücadele Başkanı Mustafa Geçer, uyuşturucu madde ticaretinin artık sınır ötesine geçerek uluslararası bir boyut kazandığını ve birçok toplumun geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

Geçer: Madde bağımlılığı geleceğimizi tehdit ediyor
14-04-2024 17:09
14-04-2024 17:17
GAZİANTEP

Anka Türk Birliği Uyuşturucu ile Mücadele Başkanı Mustafa Geçer, uyuşturucu madde ticaretinin artık sınır ötesine geçerek uluslararası bir boyut kazandığını ve birçok toplumun geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

Uyuşturucu maddelerden korunma ve mücadelede aile içi iletişim ile rol model iletişiminin önemine dikkat çeken Geçer, şöyle konuştu: 

Günümüzün en önemli toplumsal sorunlarından biri olan uyuşturucu madde bağımlılığı hem toplumların hem de devletlerin mücadele ettiği hastalıklar içerisinde yer almaktadır. Kişinin düşünme ve muhakeme edebilme yeteneğini ortadan kaldıran uyuşturucu maddeler içerisinde eroin, esrar, kokain, ectasy ve metafetamin bu maddelerin türevleri olan diğer uyarıcı maddeler yer almaktadır.

Gelişen teknoloji imkânları ve buna bağlı olarak lojistik ağlarının genişlemesiyle suçların işleniş yöntemlerinde de farklılıklar yaşanmaktadır. İnsanlık suçu olarak nitelendirebilecek uyuşturucu madde ticareti artık sınır ötesine geçerek uluslararası bir boyut kazanarak birçok toplumun geleceğini tehdit etmektedir.

Bu çerçevede uyuşturucuyla mücadele vermede toplumsal bilinç oluşturulmakta ve tüm kurumlar ortak hareket etmektedir ve Kullanımı, psikolojik ve fizyolojik olarak hızlıca bağımlılığa dönüşmektedir. Bağımlılık, bireylerin zarar gördüğünü bilerek kullanıma devam ettiği ve sürekli dozunu arttırmak zorunda kaldığı, karşılığında hukuki müeyyideler olan bir hastalık hâlidir.

Uyuşturucu ile mücadelede hukuki düzenlemelerin ve kolluk kuvvetlerinin etkisi oldukça büyüktür. Ancak bu mücadelede temel faktör, toplumu uyuşturucu maddelerden uzak tutabilecek yolları araştırmak ve kullanımını engellemek için gerekli tedbirleri almaktır.

Konunun iletişim paradigması ile ele alınması bu mücadelenin en temel hareket noktalarından birini oluşturmaktadır. Uyuşturucu maddelere karşı bilinçlendirme ve bireylerarası iletişim ailede başlayıp, sosyo-kültürel çevrede devam etmektedir.

Gerek aile ve gerek yakın çevre ilişkilerinde yaşanan iletişimin düzeyi ve niteliği, uyuşturucuya erişim ortamına ve eğilimine sahip bireyler için teşvik edici bir faktör olmaktadır. Uyuşturucu madde suçlarında ve yakalanma oranlarında, istatistiki olarak anlamlı bir büyüme görülmektedir.

Özellikle internet ortamında çocukları ve gençleri özendirici birçok haber, oyun, görüntü ve benzeri unsurlar bulunmaktadır. Gerek bu tür platformlar, gerek aile ve gerekse yakın çevre etkisi ayrıntılı bir biçimde incelenmeyi gerektirmektedir. Uyuşturucu maddelerden korunma ve mücadelede aile içi iletişim ile rol model iletişimi önemlidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER