Kültür & Sanat

GAFSAD üyeleri Fırat’ın incisi Birecik’i fotoğrafladı

Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği (GAFSAD) üyeleri hafta sonu Şanlıurfa’nın Birecik ilçesini fotoğrafladı.

GAFSAD üyeleri Fırat’ın incisi Birecik’i fotoğrafladı
04-05-2025 10:14
05-05-2025 10:18
GAZİANTEP

Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği (GAFSAD) üyeleri hafta sonu Şanlıurfa’nın Birecik ilçesini fotoğrafladı.

Fırat Nehri kıyısında bulunan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Birecik, farklı kültürlerin kaynaştığı bir yerleşim yeri olmasının yanında, sadece o bölgede görülen onlarca Kelaynak, İshak kuşu ve Varan gibi canlıların da yaşam alanı.

KÜLTÜRLERİN BULUŞMA NOKTASI

Coğrafi olarak Şanlıurfa’ya bağlı olmasına rağmen Şanlıurfa ile ekonomik ve sosyal yapı anlamında pek fazla benzerlik taşımayan Birecik’in en önemli özelliklerinden birisi de herkesin bir lakabının olması. GAFSAD üyelerine ilçe gezisi sırasında Birecikli olan GAFSAD yöneticilerinden Pele Müslüm Lakaplı Müslüm Yaşargün rehberlik etti. Yaşargün, bir zamanlar Yahudi, Ermeni ve Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Birecik’te Pakistan’ın Karaçi şehrinden gelenlerin bile önemli bir nüfusa sahip olduğunu anlatarak, ilçedeki kültür çeşitliliğine dikkat çekti.

GEÇMİŞE DUYGU DOLU BİR YOLCULUK

Birecik ve bölgeye hayat veren Fırat nehrinde Birecik Belediyesine ait tekne ile nehir turu yapan GAFSAD üyeleri, daha sonra ilçe merkezinde yer alan tarihi sokakları gezdi. Bundan 40-50 yıl öncesine kadar Birecik’in kalbi sayılabilecek, yerli eşrafın yaşadığı dar sokaklarda geçmişin izini süren GAFSAD üyesi fotoğrafçılar, tarihi yerlerin fotoğrafını çekerken, geçmişe bir yolculuk yapmanın heyecanını yaşadı.

TEK KİŞİLİK DİK SOKAKLAR

İki insanın yan yana yürüyemeyeceği kadar dar olan sokakları gezerken, binlerce yıllık tarihe sahip kale, sur, kapı ve tarihi zenginlikleri görme imkanı bulan GAFSAD üyeleri ilçe sakinlerinin misafirperverliğinden de son derece memnun kaldı ve mutlu oldu. Geçmişte ilçenin köklü ailelerinin yaşadığı merkez mahallelerinde bugün çoğunluğu başta Suriye’den olmak üzere göçle gelenlerin yaşadığını görmek, “Şehirlerin Kaderi” olarak yorumlandı.

FOTOĞRAFÇILIK AÇISINDAN VERİMLİ BİR GEZİ OLDU

Gün boyu Birecik’te fotoğraf makinesinin deklanşörüne basan GAFSAD üyeleri, özellikle her biri canlı tarih olan yaşlıların ve geleceğimiz çocukların fotoğraflarını çekti. Fotoğraf çekimi sırasında bir düğünü çekme imkanı bulan GAFSAD üyeleri, ilçede çok sayıda esnaf ve ilginç simayı fotoğrafladı. 94 Yaşında olmasına rağmen bir kaç metrekare olan dükkanında halen ayakkabı tamirciliği yapan Kore Gazisini fotoğraflamak GAFSAD üyeleri için kıymetli bir deneyim oldu.

YOKSULLUĞUN DA FOTOĞRAFINI ÇEKTİLER

Sokakları çocuklarla cıvıl cıvıl olan Birecik’te gün boyu çekim yapan GAFSAD üyesi fotoğrafçılar, tarihi, kültürü, sosyal hayatı, ve bölgenin yaşam kaynağı Fırat’ı belgelerken, aynı zamanda yoksulluğun ve geçim sıkıntısının da fotoğrafını da çektiler.

KAHVALTIDA NOHUT DÜRÜMÜ, ÖĞLEN PATLICAN KEBABI

Sabah kahvaltısını Birecik usulü nohut dürümü ile yapan Gaziantepli fotoğrafçılar öğle yemeğinde ise Birecik’in patlıcan kebabını yedi. Öğleden sonra ilçenin karşı kıyısına geçen Gaziantepli fotoğrafçılar, Saray bölgesindeki meyve bahçelerini gezerken, bahçe sahiplerinin erik ikramlarını geri çevirmedi.

GAFSAD Başkanı Yakup Yener, etkinliğin sonunda yaptığı değerlendirmede, “Güzel bir ilkbahar günü önemli tarihi ve kültürel zenginliklere sahip Birecik’te fotoğrafçılık açısından verimli bir gün geçirdik. Yeni bir etkinlikte buluşmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER