
Fransız mali polisi olan Brigade Financière, sabah saatlerinde RN'nin Paris’teki genel merkezine baskın yaptı.
Parti lideri Jordan Bardella'nın açıklamasına göre, yaklaşık 20 polis memuru çelik yelek ve silahlarla binaya girdi. Baskına iki soruşturma hakiminin de eşlik ettiği belirtildi.
Bardella, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, partinin tüm e-posta yazışmaları, muhasebe belgeleri ve seçim kampanyalarına ilişkin evraklara el konulduğunu duyurdu.
Bardella, baskının zamanlamasına dikkat çekerek, "Bu operasyon, Fransa’nın ana muhalefet partisine yönelik açık bir siyasi baskıdır. Demokratik çoğulculuk ve iktidar değişimi hakkı doğrudan hedef alınıyor" dedi.
Bardella ayrıca, gerekçeleri henüz net olarak bilinmeyen bir dosya üzerinden yürütülen bu geniş çaplı adli müdahaleyi “spektaküler ve benzeri görülmemiş” olarak tanımladı.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİN EVLERİ DE ARANDI
Paris Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, soruşturmanın sadece RN genel merkeziyle sınırlı olmadığı belirtildi. Baskın kapsamında, bazı şirketlerin merkezleri ve bu şirketlerin yöneticilerine ait özel konutlar da arandı.
Adli soruşturmanın, 3 Temmuz 2024’te başlatıldığı ve henüz adı açıklanmayan kişi veya kurumları hedef aldığı kaydedildi.
Soruşturma kapsamında, “kamuya zarar veren dolandırıcılık” ve “bir siyasi partiye alışıldık şekilde bireylerden borç temin etme” suçlamaları inceleniyor.
SEÇİM KAMPANYALARINDA BİREYSEL KREDİ ŞÜPHESİ
Soruşturmanın merkezinde, RN’nin 2022 başkanlık, 2022 milletvekili ve 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yürüttüğü kampanyaların finansmanı bulunuyor.
Gelen ihbarlara göre, RN seçim sürecinde çok sayıda bireyden sistematik olarak borç aldı ve bu borçlar yasal sınırları aşarak alışıldık bir finansman modeline dönüştü.
Ulusal Seçim Kampanyası Hesapları Komisyonu (CNCCFP), geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 2022 Avrupa seçimlerinde en fazla bireysel borç alan adayın Jordan Bardella olduğunu belirtmişti.
FATURA OYUNLARI İDDİASI
Yine aynı kapsamda, bazı kampanya harcamalarında sahte fatura düzenlendiği, ya da hizmet bedellerinin olması gerekenden yüksek gösterildiği iddiaları da araştırılıyor.
Bu yöntemle, Fransa devletinin kampanya harcamaları için yaptığı geri ödemelerden haksız kazanç elde edilmiş olabileceği değerlendiriliyor.
Paris Savcılığı, soruşturmanın henüz ilk aşamasında olduğunu ve şu ana kadar herhangi bir kişi ya da kurum hakkında resmi bir suçlama veya gözaltı kararı verilmediğini bildirdi.