Gündem

CHP’nin ‘Duruşmalar TRT’de yayınlansın’ teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!

19 Mart operasyonlarının ardından, aralarında İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu tutuklu CHP’lilerin duruşmalarının TRT’de yayımlanması için peş peşe çağrılar yapıldı. Bu talebe ilişkin önerge CHP tarafından bugün Meclis’e sunuldu. Teklif AKP ve MHP'lilerin oyları ile reddedildi.

CHP’nin ‘Duruşmalar TRT’de yayınlansın’ teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!
02-12-2025 20:13
02-12-2025 20:14

19 Mart operasyonlarının ardından, aralarında İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu tutuklu CHP’lilerin duruşmalarının TRT’de yayımlanması için peş peşe çağrılar yapıldı. Bu talebe ilişkin önerge CHP tarafından bugün Meclis’e sunuldu. Teklif AKP ve MHP'lilerin oyları ile reddedildi.

CHP, seçimle iş başına gelen kamu görevlilerinin yargılandığı davaların TRT’den canlı yayımlanmasını öngören ve 9 aydır komisyonda bekleyen kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınması için bugün önerge sundu.

AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

CHP’nin, İmamoğlu’na yönelik yargılamanın TRT’den canlı yayınlanmasına yönelik kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Kanun teklifi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Hodri meydan” derken teklif reddedildi.

CHP’nin tutuklu belediye başkanlarının yargılanmaktan korkmadığının altını çizen CHP'li Murat Emir, özetle şunları söyledi:

"Gelin korkmayın, kaçmayın ve bu teklife evet deyin. İddianamenin içinin dolu olduğunu söylediniz, madem öyle TRT’den yayınlayalım davayı, herkes görsün.

Emir konuşması ile adeta, “Hodri meydan” diyerek TBMM Genel Kurulu’na seslense de kanun teklifi, yapılan oylamanın ardından Genel Kurul gündemine alınamadı.

CHP'li Ali Mahir Başarır oylamanın reddedilmesinin ardından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"AKP ve MHP seçilmişlerin yargılandığı davaların TRT’de canlı yayınlanması için verdiğimiz kanun teklifine “EVET” demeye cesaret edemediler…!"

MAYIS AYINDA TEKLİF SUNULMUŞTU...

19 Mart operasyonlarında İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun, ardından da birçok belediye başkanının tutuklanması üzerine CHP lideri Özgür Özel, duruşmaların TRT’de yayımlanmasını önermişti....

Bu çağrının ardından CHP, mayıs ayında üç grup başkanvekilinin imzasıyla bir kanun teklifi hazırlamıştı.

Teklif, seçimle gelinen kamu görevlerinde yargılanan kişilerle ilgili ceza davalarının kovuşturma aşamasındaki açık duruşmalarının TRT’den ve talep eden diğer televizyon kanallarından canlı yayımlanabilmesine imkân tanıyor.

CHP kaynakları, teklifin 9 aydır komisyonda bekletildiğini, bugün verilecek önergeyle ilk kez açık biçimde Genel Kurul gündemine indirilmesinin talep edileceğini aktarıyor.

Teklife göre sanığın, mağdurun ve suçtan zarar görenin rızası ile mahkemenin “yayın yapılsın” kararı vermesi halinde duruşmalar TRT üzerinden ve belirlenecek internet ortamlarında canlı yayımlanabilecek.

Bu doğrultuda Ceza Muhakemesi Kanunu’nun duruşmaların aleniyetine ilişkin 182 ve görüntü yasağına ilişkin 183. maddelerine istisna getiriliyor; ayrıca 2954 sayılı TRT Kanunu’na özel bir hüküm eklenmesi öngörülüyor....

CHP’nin önergesi bugün Genel Kurul’da oylanacak.

Önergenin kabul edilmesi halinde “Seçimle Gelinen Bir Kamu Görevinde Bulunanlar Hakkında Yürütülen Davalarda Kovuşturma Evresindeki Açık Duruşmaların TRT’de Canlı Yayınlanması” başlıklı teklif Genel Kurul gündemine alınarak görüşülebilecek.

BAHÇELİ DESTEK AÇIKLAMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önceki grup konuşmalarında İstanbul’daki yargılamalara işaret ederek, “Yargılama başta TRT olmak üzere tüm televizyonlardan canlı yayınlanmalıdır” çağrısında bulunmuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki aleniyet ve görüntü yasağı hükümlerini hatırlatmış, “183. maddede görüntü alınması konusunda yasak söz konusudur.

Bir değişiklik söz konusu olursa Meclis’imizin takdiridir” değerlendirmesinde bulunmuştu...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER