Sağlık

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’

Ankara’da son dönemde ishal vakalarında artış başladı. Hekimler sıcak havaların da hastalık ihtimalini artırabileceğini söyledi. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlatan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, yurttaşların temizliğ

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’
08-07-2025 00:09
09-07-2025 08:08

Ankara’da il genelinde ishal salgını iddiaları yurttaşları ve sağlıkçıları alarma geçirdi. Hastaneler ve sağlık ocaklarına ishal şikayetiyle gelen hastaların fazlalaşması dikkat çekti. Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, bu tür bir salgın durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini Cumhuriyet’e anlattı. Ankara’da hem hastanelere hem de aile hekimlerine ishal şikayetiyle gelen çok sayıda hastanın olduğunu söyleyen Nehir, “Yalnızca ishal şikayetiyle değil, üst solunum yoluyla birlikte (öksürük, hapşırık gibi) şikayetler de seyrediyor” dedi. Bu tür durumlarda hastaların durumunu toparlayabilmek için acil müdahalede bulunulması gerektiğini söyleyen Nehir, hastalığın sudan kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

YÜKSEK SICAKLIK VAKALARI TETİKLEYEBİLİR

Yüksek sıcaklıkların da bu vakaları artırdığına dikkat çeken Nehir “Bu tip vakalar her zaman havanın sıcak olduğu dönemlerde yani yaz aylarında daha yoğun görülür. Temizlik ve hijyen zorlaşıyor, sularda sıkıntılar yaşanabiliyor. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi bu süreci olumsuz bir şekilde etkileyecek taraflardan biri” ifadelerini kullandı. Nehir, “Yaz dönemlerinde meyve ve sebzeleri pişirmeden yalnızca yıkayarak yiyoruz. Yıkama işlemi esnasında eğer mikrobik bir durum varsa ve yüksek ısıya maruz kalınmadığı için bu durumda bizi etkiliyor” diye konuştu. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri de sıralayan Nehir, şunları kaydetti:

“Mutlaka yiyeceklerin hazır suda yıkanması, tam tersi bir durumda ise evdeki suyun kaynatılıp oda sıcaklığına gelecek şekilde bekletilip öyle yıkama yapılmalı. Musluk sularından kesinlikle su içilmemeli. Toplu alanlarda özellikle çok ihtiyaç kalınmadığı halinde tuvalet kullanımına dikkat edilmeli. Salgınlar tuvaletten de bulaşabiliyor. Aynı şekilde evde de tuvalette hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Hem yaşlılar hem gebeler hem de çocuklar bu süreçlerden daha çok etkilenir. O yüzden toplu alanlarda bu yaş grubunun daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Bir de ishalin en büyük nedeni su/sıvı kaybı olmasından kaynaklanıyor. Yoğun hava sıcaklığının olduğu durumlarda günlük hayatta tükettiğimiz su miktarının üzerinde bir sıvı tüketimi olmalı.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER