USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Plastik Enjeksiyon Makinesi Nedir?

Plastik Enjeksiyon Makinesi Nedir?
27-05-2022 00:08
Google News

 

Plastik enjeksiyon, erimiş plastik hammaddenin sıcaklık kullanılarak bir kalıba enjekte edilerek şekillendirilmesi ve ardından malzemeyi kalıptan çıkararak soğutarak katılaştırmadır. Plastik malzeme üretiminde en çok tercih edilen yöntem plastik enjeksiyon makinesiile kalıplamadır. Bu işlem ile çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parça üretimi yapılabilmektedir.

Plastik enjeksiyon makineleri, transfer presleri olarak da bilinir. Plastik ürünler yapmak için bir makinedir. Plastik enjeksiyon kalıplama makineleri iki ana bölümden oluşur: enjeksiyon ünitesi ve kıskaç/kalıp ünitesi. Plastik enjeksiyon makineleri, kalıpları yatay veya dikey konumda sıkıştırır. Piyasadaki çoğu makine yataydır, ancak dikey makineler yüksek basınç gerektiren büyük parçaları yapmak için kullanılır. Bazı dikey makineler şekil sabitleme gerektirmez. Normalde bir enjeksiyon kalıplama makinesinin kalıplarını sabitlemek için sabit vidalar veya kelepçeler kullanılır, çok sayıda kalıp değişimi gerektiren fabrikalarda, kalıplar manyetik kelepçe veya hidrolik yöntemlerle sabitlenir.

Plastik Enjeksiyon Makinesi Kısımları

Enjeksiyon makinesi 3 ana parçadan oluşmaktadır. Sıkıştırma ünitesi (Vazo), enjeksiyon ünitesi ve uç alet. Plastik enjeksiyon makinasıile kalıplanmış bir parçanın üretim süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:

1- Blok Kapatma

Enjeksiyon ve soğutma sırasında kalıbı sıkıştıran ve basınç altında tutan bir cihazla yapılır. Basitçe söylemek gerekirse, bu bir enjeksiyon kalıbının iki tarafını (somun ve meme) birleştiren bir cihazdır.

2- Enjeksiyon

Granüler plastik malzeme enjeksiyon haznesine dökülür. Buradan hidrolik motor tarafından tahrik edilen bir vida ile rezistanslı ısıtıcılar tarafından ısıtılan silindire girer. Burgu önünde kalıbı dolduracak kadar malzeme kaldığında enjeksiyon işlemi başlar. Erimiş plastik, makinenin ucundaki bir meme vasıtasıyla basınç altında kalıba zorlanır.

3- Ütü

Bu aşamada alete enjekte edilen plastik eriyik basınç uygulayarak kalıp boşluğunu doldurur.Plastik kalıpta katılaşana kadar soğutulur ve işleme devam edilir.

4- Soğutma

Bu, kalıba enjekte edilen erimiş hammaddenin katılaşma süresidir.

5- Kalıp Açma

Kilitleme düğümü açılacak ve şeklin iki tarafının ayrılmasına izin verecektir.

6- Çıkarma

Bitmiş kısım iticilerle kalıptan çıkarılır.

Sıcak ve Soğuk Yolluk Üniteleri

Ürünün kalıp içinde bulunduğu kısma ürün bölmesi denir. Kalıp tasarımcıları bu ürünü sıcak yolluk veya soğuk yolluk olarak piyasaya sürmeye karar verir. Soğuk yolluk, bir şekle kesilmiş basit bir banttır. Bu tür formlar ile oluk ürün tarafından soğutulur ve çıkışı sağlanır. Sıcak yolluk sistemi daha karmaşık bir süreçtir. Sıcak yolluk üretilirken, kızağın bir kısmı ürünün soğuma aşamasında bile sıcak kalır. Ürün oluksuz olarak çıkarıldıktan sonra sıcak yolluk olarak kalan plastik bir sonraki işleme enjekte edilir.

Plastik Enjeksiyon Makine Çeşitleri

Makineler genellikle kullanılan enerji türüne göre sınıflandırılır; hidrolik, elektrikli ve hibrit:

- Hidrolik enjeksiyon: Bu kalıplama makineleri 1983 yılına kadar piyasadaki tek seçenekti. O gün, Nissei ilk tamamen elektrikli otomobilini tanıttı. Japonya dışında bu kesin olmamakla birlikte, hidrolik enjeksiyonlu arabalar Japonya dışında dünyada en yaygın kullanılan araba türüdür.

- Elektrikli:Bu mühendislik ürünü, enerji tüketimini azaltarak işletme maliyetlerini düşürür ve ayrıca hidroliğin neden olabileceği sorunları ortadan kaldırır. Elektrikli arabalar daha hızlı, daha sessiz. Bu tip makineler yüksek hassasiyet sunsa da standart makinelere göre daha pahalıdır.

- Hibritenjeksiyon makineleri:En iyi hidrolik ve elektrik sistemleri kullanılarak maliyetleri düşürmek için yapılmıştır. Ancak gerçekte standart bir hidrolikenjeksiyon makinesiile güç tüketimi arasında pek bir fark yoktur.

Plastik Enjeksiyon Kalıplama İşlemi

Ham plastik malzemelerin yüksek sıcaklıkta eritilerek bir kalıba enjekte edildiği üretim sürecine plastik enjeksiyon denir. Plastik enjeksiyon kalıplama işlemi endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. En küçüğünden en büyüğüne birçok ev plastik enjeksiyon kalıplama kullanılarak yapılır.

Plastik enjeksiyon kalıplama işlemi, 20. yüzyılın başlarından itibaren enjeksiyon kalıplama makinelerinde gerçekleştirilmektedir. Günümüzde enjeksiyon makinalarıbilgisayar sistemleri ile entegre çalışmakta ve en son teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Enjeksiyon kalıplama makineleri genellikle bir fikstür, enjeksiyonla kalıplanmış bir parça ve bir kalıptan oluşur.

Plastik Enjeksiyon Kalıplama Nasıl Yapılır?

Mengene bölümü, erimiş plastik hammaddenin basınç altında sıkıştırıldığı kısımdır. Bu kısım aynı zamanda formun iki parçası olarak kabul edilen erkek ve dişi uyumunu gerçekleştiren kısımdır. Enjeksiyon aşaması, makinenin özel bölümünde gerçekleşir. Granül plastik hammadde enjeksiyon ünitesinin haznesinde yer almaktadır. Elektrikli ısıtıcılar ile yüksek sıcaklığa getirilen hammadde, kenetleme kısmında eritilerek kalıba itilir. Bu baskı işlemi, kalıbı dolduracak kadar hammadde eriyip kalıba doldurulduğunda enjeksiyon işlemi olarak devam eder.

Plastik malzeme kalıba enjekte edildikten ve kalıbı tamamen doldurduktan sonra ikinci aşamada tekrar kalıp giriş noktasından çıkmaya çalışır. Bu, malzemede kusurlara, oyuklara, eğrilmelere veya istenmeyen deformasyonlara yol açabilir. Bu hareketi önlemek için enjeksiyon basıncından sonra post basınç uygulanır. Tutma basıncı uygulama süresi kullanılan hammaddenin cinsine, parçanın boyutuna ve ağırlığına göre değişiklik gösterebilir.

Tamamen kalıba doldurulan ve tutma basıncı ile stabilize edilen erimiş hammaddenin katılaşma işlemi, soğutma işlemi ile gerçekleştirilir. Soğutulduktan sonra, plastik enjeksiyon kalıplama uygulamasındaki son adım, ürün kalıptan çıkarılabilir ve kullanılabilir. Tipik olarak üreticiler, bitmiş üründe çapak alma ve pürüzsüzleştirme gibi işlemler uygulayarak talep edilen ürünün hatasız teslim edilmesini sağlar. Plastik enjeksiyon kalıplama uygulamaları her geçen gün gelişen teknolojik bir altyapı içerisinde kullanılmakta ve çeşitli proseslerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Sizler de https://www.sanayiden.com/enjeksiyon-makinalari-enjeksiyon-plastik-sanayi-urunleri adresinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü