USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Nurdağı'nda 'Moringa' hasadı başladı

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, kadınların oluşturduğu kooperatifle 50 dönümlük alanda ticari ekimi yapılan moringa oleifera bitkisinde hasat başladı.

Nurdağı'nda 'Moringa' hasadı başladı
09-10-2020 18:10
Google News

Türkiye'de sadece Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, kadınların oluşturduğu kooperatifle 50 dönümlük alanda ticari ekimi yapılan moringa oleifera bitkisinde hasat başladı. Bitkinin 300'den fazla hastalığa ve özellikle bağışıklık sistemine iyi geldiği belirtiliyor.

"Resim"

HER DERDE DEVA

Kökü, gövdesi ve yaprağı ayrı ayrı değerlendirilen ve kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılan Moringa Bitkisinin hasadının bu yıl ki ilk hasadı yapıldı. Nurdağı Kaymakamı Eşref Akça, Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, Kurum Müdürleri ve Hanım Çiftçilerin katılımlarıyla gerçekleşen hasatta yapılan çalışmalarda anlatıldı.

"Resim"

KAVAK: GİRİŞİMCİ HANIMLARIMIZIN YANINDAYIZ

Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, hasat sonrası yaptığı kısa değerlendirmede yerli ve milli bir bitki olan Moringa’nın yetiştirilmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, ‘’Girişimde bulunan bayan çiftçilerimize her türlü desteği veriyoruz. Kaymakamımız, Ziraat odamız ve İl Tarım Müdürlüğümüz ile koordineli bir çalışma içerisindeyiz. Şuan birçok alanda kullanılan mucize bitkinin üretim ve pazarının gelişmesi için desteğimizi sürdüreceğiz’’ dedi.

"Resim"

AKÇA: E-TİCCARETE TAŞIYACAĞIZ

Nurdağı Kaymakamı Eşref Akça ise, mucize bitki moringa üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda her defasında yeni bir faydanın bulunduğuna dikkat çekerek, ‘’Bu mucize bitki gümn geçtikçe bilim insanları tarafından daha çok ilgi görmeye başladı. Bu bitkiyi daha geniş kitlellere ulaştırmak için lansman çalışmaları yapacağız. Hatat bu konuda belediyemiz ile birlikte e-ticaret üzerinde pazarını da düşünüyoruz.’’ diye konuştu.

"Resim"

Mucize bitki Moringa temin etmek isteyenler, www.topraktanpazara.com e-ticaret sitesi veya @moringantep Facebook ve instagram'da sosyal medya hesaplarından ulaşabilecekler.

MORİNGA 

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, mucize bitki olarak bilenen moringa hakkında şu bilgilere yer verildi:

Moringa Oleifera Yetiştiriciliği Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılında hazırlanarak Tarım Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi'ne sunulan ve desteklenen ilimiz ve ülkemiz açısından çok önemli bir projedir. Tüm dünyanın özellikle gündeminde olan COVİD-19 süreci bizlere bağışıklık sistemimizin önemini bir kez daha hatırlattı. Tam da bu noktada yaklaşık 4 yıldır yürütmeye çalıştığımız bu proje bu süreçler açısından çok önemli bir projedir.

Proje ile kurumlar arası diyalog oluşturulmuştur, çok güzel bir işbirliği hâkim şu anda. Dolayısı ile kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına vesile olunmuştur. İlimizin ilk kadın kooperatifinin bu kapsamda kurulması ve sürdürülebilirlik çalışmalarının bu kurumsal yapı ile ciddiyet kazanması önemli bir değerdir. Böylelikle hem ürün çeşitlendirme, hem markalaşma, hem tanıtım, hem de pazarlama ayağı bu kadın kooperatifimizin uhdesinde gerçekleşmektedir. Müdürlük olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresine Sunmuş olduğumuz “Kadın Çiftçilerle Moringastronomi Mutfağı ve Makarna Üretim Atölyesi Projemiz” kabul edilerek uygulanmaya başlamıştır.

Amacımız moringanın kullanım alanını etkin ve verimli bir şekilde arttırmak, tüketicilere sağlıklı ürünler sunmanın alt yapısını oluşturmak ve yeni ürünlerle yeni pazarlar oluşturmak. Bu kapsamda; 50 kadınımız Gaziantep Mutfağı Konusunda İŞKUR destekli 44 iş günü sertifikalı eğitim alacak. Bu eğitimle Moringa bitkisi Antep yemeklerine entegre edilecek. Farklı ve besleyici değeri güçlendirilmiş lezzetler ortaya çıkacak. Kadınlarımızın İpekyolu Kalkınma Ajansından almış oldukları destekle şu an kurulmakta olan binalarında Moringastronomi Mutfağı açılacak ve kadınlarımıza istihdam olanağı sağlanacaktır. Bunun yanında Moringalı makarna üretim işletmesi kurulacak.

Bu işletme ile günlük 400 kg makarna üretimi gerçekleşmiş olacak. Sade makarnadan farklı olarak besleyici değeri moringa ile güçlendirilmiş, herkesin gönül rahatlığı ile tüketebileceği yeni bir ürünü ortaya çıkararak kadınlarımıza istihdam olanağı sağlanacaktır. Tabi projede markalaşma, tanıtım, gerekli izin süreçlerinin alınması gibi birçok destekleyici faaliyetler de gerçekleşecek. Burada Büyükşehir Belediyemiz projenin % 10’luk katkı payını yatıracak, Nurdağı Belediyemiz Moringalı Makarna İşletmesinin tadilatını gerçekleştirecek, İşkur Kursiyerlerin Eğitim giderini karşılayacak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Bünyesinde Eğitimlerin verilmesini sağlayacak, KADEM Gaziantep Temsilciliği Kadının Güçlenmesine ve iş dünyasına atılmasına yönelik yoğun bir eğitim verecek, Ziraat Odamız yine çiftçi desteklemeleri konusunda ve Pazar konusunda yardımcı olacak, İl ve İlçe Müdürlüğümüz zaten bu işleri organize ederek güzel ve faydalı bir proje uygulamış olacaklar.

Makarna ihracatında Türkiye’de ilk sırada yer alan ilimizdeki makarna firmalarına da ayrıca bir çağrıda bulunmak istiyorum. Üreten ve bu şehre değer katmak isteyen kadınlarımızın yanında yer alsınlar, bir elinden onlar tutsunlar, birlikte iş yapma gücümüzü bu şekilde pekiştirme konusunda destek versinler. İnanıyorum ki, tarımda kadın istihdamını bu modellerle desteklersek kazanan birçok kesim olacaktır. 

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü