USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Korkut Küçükcan için adalet istiyoruz'

İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan ölümünün birinci yılında törenlerle anıldı.

'Korkut Küçükcan için adalet istiyoruz'
14-11-2020 20:47
Google News

İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan ölümünün birinci yılında törenlerle anıldı. 21 Akademik Meslek Odası ve 57 sivil toplum örgütünün temsilcilerin katıldığı ilk tören İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Korkut Küçükcan salonunda yapıldı. Törene, Korkut Küçükcan'ın babası Kemal Küçükcan, annesi ve meslektaşları katıldı.

"Görüntünün

Bir yıl önce Akkent Cami’de inşaat iskelesinin çökmesi sonucu göçük altında kalarak yaşamını yitiren İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan için İnşaat Mühendisleri Odası’nda “Korkut Küçükcan için adalet” sloganı ile bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısının ardından merhum Küçükcan ölümünün birinci yıl dönümü vesilesi ile mezarı başında anıldı.

"Görüntünün

Geçtiğimiz yıl Akkent Cami’de yaşanan talihsiz bir kazada yaşamını yitiren Gaziantepli İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan için anma programı düzenlendi ve İnşaat Mühendisleri Odası’nda 21 akademik meslek odası ve 57 STK’nin imzasını taşıyan bir basın açıklaması yapıldı. İMO’da düzenlenen basın toplantısına İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı ve Korkut Küçükcan’ın ailesi ve yakınlarını yanı sıra birçok akademik meslek odası temsilcisi ile STK temsilcisi katıldı.

ÇELİKTÜRK: “DAVANIN AÇILMAMASI VİCDANLARIMIZI KANATIYOR”

Korkut Küçükcan’ın ölümünün birinci yılı vesilesi ile yapılan basın açıklamasında, Korkut Küçükcan’ın ölümüne neden olan caminin iskelelerinin ihmaller sonucu yıkıldığına ve devam eden hukuksal süreçte henüz bir ilerleme kaydedilemediğine dikkat çekildi. Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk ise Korkut Küçükcan’ı kaybetmenin derin acısının taze bir şekilde yüreklerde olduğuna dikkat çekerek, “21 akademik meslek odası ve 57 STK ile birlikte Korkut Küçükcan için adalet istiyoruz. Olayın üstünden 1 yıl geçmesine rağmen konunun davasının açılmaması bizleri ve vicdanları rahatsız etmektedir. Sosyal medyada bir farkındalık yaratacağız ve bugün akşam saat 20.00’da sosyal medyada Korkut Küçükcan için adalet temalı paylaşımlar yapacağız. Buna da herkesin destek olmasını istiyorum. Gaziantep basın camiasından da bu konuya destek verilmesini ve sesimizi duyurmalarını rica ediyorum. Biz burada bazı açıklamalar yapıyoruz ama bakıyoruz ki bir gün sonrasında tek satır haber yapılmıyor. Gazeteci doğruları ve gerçekleri yazmalıdır. Gaziantep halkı artık uyandı. Acılı Küçükcan ailesine ve meslektaşlarıma yeniden baş sağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.

ŞARKLI: “ADLİ SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ VE EDECEĞİZ”

İMO’da gerçekleştirilen basın açıklamasına katılan ve “Geç gelen adalet, adalet değildir” diyerek başlayan bir konuşmaya imza atan Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı ise, “Bugün Korkut’u kaybettik, yarın başka canlarımızı kaybedebiliriz. Ortada bir suç varsa şüpheli isimler yargılanır ve suçluysa ceza alır suçsuzsa aklanır. Bu iş bu kadar basittir. Kimsenin cami yapımına itiraz ettiği yok ama kontrolsüzlük ve denetimsizlik, kötü ve eksik malzeme, ihmal ve neticesi ölüm oluyorsa buna herkes itiraz etmelidir. Korkut Küçükcan’ın ölümü ile ilgili devam eden hukuksal sürece ilişkin talebimiz ve takibimiz söz konusudur. Korkut Küçükcan’ın ölümüne ilişkin henüz dava açılmadı. Soruşturma dosyasında bilirkişi raporu var. Buna rağmen yeniden rapor talep ediliyor. Fırat’ın Doğu’sundaki bir kuzudan bahsedilir ya hani hukuk söz konusu olduğunda; işte o kuzu bugün Korkut Küçükcan’dır. Dosyadaki raporda eksik olan nedir ki yeniden bir rapor talep ediliyor? Buradan yetkililere soruyoruz bunu. İddianamenin bir an önce hazırlanması ve davanın açılması gerekiyor. 1 yıldan bu yana süren bir hukuksal süreç ama dava bir türlü açılmıyor. Korkut Küçükcan’ın ailesine bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Kimseyi suçlamak ya da zan altında bırakmak için söylemiyorum ama Türkiye bir hukuk devleti ise bu olayın da suçlusu her kimse bir an önce yargılanmalı. Suçlu ve suçsuz olan ortaya çıkarılmalıdır. Gencecik, umutları ve hayalleri olan bir insanımız hayatını ihmaller neticesinde kaybetti. İlimizin milletvekilleri ve Adalet Bakanı bu konudan rahatsız olmalılar. Biz de davanın açılmasını takip edeceğiz ama bu sesimizi bir şekilde duyurmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

MEZARI BAŞINDA ANILDI

Yapılan basın açıklamasını ardından Akademik meslek odası temsilcileri, STK temsilcileri ve Korkut Küçükcan’ın ailesi ve yakınları merhum Korkut Küçükcan’ı mezarı başında dualarla andı.

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

KORKUT KÜÇÜKCAN İÇİN ADALET İSTİYORUZ!...

14 Kasım 2019 tarihinde Şahinbey İlçesi Akkent Mahallesi’nde yapımına 2012 yılında başlamış olan Akkent Camii İnşaatı iskelesinde meydana gelen çöküntü sonucunda, çok değerli, ilkeli ve yetişmiş bir kardeşimizi, İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ı kaybettik. Olay, Gaziantep ve tüm Türkiye’yi derinden sarsmış, olayın hukuki, bilimsel, teknik usulsüzlükler ve ihmaller neticesinde meydana geldiği ne yazık kifelaketin ardından ortaya çıkmıştı.

Yapılan ilk incelemelerde,  cami alanını da kapsayan yerin imar uygulamasının kazadan hemen bir gün sonra yapılarak tapuda tescil edildiği, inşaata ait mimari ve statik projelerin olmadığı, yapı için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmadığı, yapının imara aykırı olarak yapıldığı, cami inşaatında herhangi bir denetleme ve iş güvenliği hizmeti olmadığı, inşaatta tek bir işçinin bile sigortalı çalışmadığı, iki katlı basit bir yapıda bile kullanılmaması gereken ahşap iskelelerin, böylesine büyük 60 metre yüksekliğinde bir cami inşaatında kullanıldığı, kalıpların uygunsuz yapıldığı, betonarmede ayrışmalar, bozulmalar, aşınmalar olduğu ve çok daha uzun bir liste halinde sıralanabilecek eksiklikler gözlemlenmişti.

Bu ve benzeri eksiklikleri, gerek TMMOB Uzman Heyeti’nin 17 Kasım 2019 tarihli teknik raporu, gerekse de Gaziantep Valiliği’nin 18 Kasım 2019 tarihli basın açıklamasında yer verilen “Kazanın meydana gelmesinin sebebi camide inşaatın olması değil, fen ve sanat kaidelerine uygun yapılmamasıdır.” ifadesi de doğrulamaktadır.

Büyük ihmaller ve hatalar zinciri sonucunda meydana gelen felaketinüzerinden tam bir yıl geçti. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen heyetler tarafından gerekli teknik ve adli incelemeler yapıldı. Savcılığın seçtiği Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ nde görevli uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetince düzenlenen raporda, Korkut Küçükcan’ın TAM KUSURSUZ olduğu, tüm kusurun Belediye ve İnşaat firması yetkililerinde olduğu belirtilmektedir.  Ancak olayın üzerinden bir yıl, son bilirkişi heyet raporunun üzerinden 4 ay geçmiş olmasına rağmen dava sürecinde hiçbir ilerleme kat edilmemiş olup hala soruşturma aşamasındadır.

Olayın soğutulmasına, zamanla unutulmasına izin vermeyeceğiz.Ağır ihmaller sonucunda gerçekleşen bu felaketin sorumluları hakkında idari ve adli işlemlerin bir an önce sonuçlanmasını kazaya neden olan sorumluların bir an önce cezalandırılmasını istiyoruz. Bir kez daha hatırlatıyoruz ki adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir.

DERS ALINDI MI?

Böyle acıların bir daha yaşanmaması adına bu felaketten çıkarılması gereken önemli dersleri de tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle ülkemizde yapılan kamu yapılarında nicelik ve büyüklüğü ön plana çıkaran bir anlayıştan vazgeçilmelidir. Bugünün koşullarında, kalkınmış ülkelerde en büyük havalimanını, ibadethaneyi, kültür merkezini veya hastaneyi yapmak maharet sayılmamaktadır. Ölçek takıntımızı bir yana bırakarak yapının tasarımına, yapım kalitesine, iyi mimarlık ve mühendislik hizmeti almasına, hukuki süreçlerinin doğru şekilde yönetilmesine, iş güvenliği önlemlerine ve etkin denetime odaklanmamız gerekmektedir.

Bunun yanında mevzuatta bir yapının nasıl ortaya çıkarılacağı adım adım ve ayrıntılı bir şekilde tarif edilmiştir. Ancak Akkent Camii örneğinde maalesef teknik ve hukuki süreçlere uyulmadığını görebilmekteyiz.Benzer şekilde yaşadığımız son İzmir depreminde yeterli bir kamusal denetim ve kontrol mekanizmasının olmadığını da açıkça görebilmekteyiz. Yıkılan binalar ile ilgili denetim sisteminin eksikliklerini, yanlışlıklarını, tekniğe ve standartlara uygun yapılar yapılmayışını, binalarda sonradan yapılan izinsiz tadilatların olduğunu, imar mevzuatının eksiklikleri veya yanlış uygulanması gibi birçok sorunun olduğunu görebiliyoruz. Her depremde olduğu gibi bu deprem de bizlere asıl üzerinde durulması gereken konunun bilim, sanat, standart ve teknik kurallara uygun yapıların üretilmesi ve bu yapıların gerçekçi, doğru ve tarafsız bir kamusal denetimden geçirilmesi gerektiğini göstermiştir.

İşin en vahim tarafı ise Akkent Camii inşaatında olduğu gibi, birçok kamu idaresi cami, sosyal tesis gibi yapıların inşasında kurallara uymama, görmezden gelme hataları ne yazık ki tekrarlamaktadır. Hukuka ve kurallara öncelikle kamu idareleri harfiyen uymak durumundadır. Her türlü yapının inşasında öncelikle imara uygunluk, fen kurallarına uygun projeler, inşaat ruhsatı, şantiye sorumluluğu, yapı denetimi ve etkin kontrol, iş güvenliği uzmanının bulundurulması gibi şartlar kesinlikle sağlanmalıdır. Hangi sebeple olursa olsun, halkın güvenliğini riske atacak bir yapının tamamlanmasına ve kullanıma açılmasına izin verilmemelidir.

Sonuç olarak bu ve benzer olayların tekrar etmemesi temennisi ile Akkent Cami inşaatındaki kuralsızlıklardan dolayı kaybettiğimiz Merhum Korkut Küçükcan’ın ailesine, sevenlerine ve tüm Gaziantep kamuoyuna bir kez daha başsağlığı diliyor, ağır ihmaller sonucunda gerçekleşen bu felaketin sorumluları hakkında idari ve adli işlemlerin bir an önce sonuçlanmasını istiyor ve sorumluların cezalandırılmasına kadar hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.

KORKUT KÜÇÜKCAN İÇİN ADALET İSTİYORUZ…

Bu adalet arayışına 21 Akademik Meslek Odası ve  57 Sivil Toplum Kuruluşu ortak görüş bildirmektedir.

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği olarak imza atan odalar;

1.GAZİANTEP BAROSU

2.GAZİANTEP - KİLİS DİŞ HEKİMLERİ ODASI

3.GAZİANTEP ECZACI ODASI

4.GAZİANTEP -KİLİS TABİP ODASI

5.GAZİANTEP VETERİNER ODASI

6.GAZİANTEP SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

7.GAZİANTEP YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

8.TMMOB BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

9.TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

10.TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI  GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

11.TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

12.TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

13.TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

14.TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

15.TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

16.TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

17.TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

18.TMMOB MİMARLAR ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

19.TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

20.TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

21.TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

Sivil Toplum Kuruluşları olarak imza atanlar;

1.GAZİANTEP AYAKKABICILAR ESNAF VE SANATKÂRLARI ODASI

2.GAZİANTEP VEREM SAVAŞ DERNEĞİ

3.GAZİANTEP KÜLTÜR TURİZM DERNEĞİ

4.GAZİANTEP KULÜBÜ

5.ÇYDD GAZİANTEP ŞUBESİ

6.ZEUGMA KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ

7.GAZİANTEP TURİZM DERNEĞİ

8.GENEL SAĞLIK İŞ SENDİKASI GAZİANTEP İL TEMSİLCİLİĞİ

9.USİAD

10.GAZİANTEP FOLKLOR KULÜBÜ

11.GAZİANTEP YESEMEK ROTARY KULÜBÜ

12.GİKAD

13.TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

14.TOSYÖV DESTEKLEME DERNEĞİ

15.GAZİANTEP BAĞIMSIZ DENETÇİLER DERNEĞİ

16.GAZİANTEP İTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

17.TÜRK ANNELER DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

18.GAZİANTEP LİONS KULÜBÜ

19.GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ

20.ODTÜ MEZUNLARI GAZİANTEP DERNEĞİ

21.AKUT GAZİANTEP ŞUBESİ

22.EĞİTİM İŞ SENDİKASI GAZİANTEP ŞUBESİ

23.GAZİANTEP OKUL AİLE BİRLİKLERİ DERNEĞİ

24.TOPLUM EĞİTİMİ DERNEĞİ

25.GALMED GAZİANTEP ANADOLU LİSESİ MEZUNLAR DERNEĞİ

26.ŞAHİNBEY LİONS KULÜBÜ

27.GAZİANTEP LİSESİ MEZUN VE MENSUPLARI DERNEĞİ

28.GAZİANTEP KADIN SAĞLIĞI DERNEĞİ

29.İPEKYOLU ROTARY KULÜBÜ

30.CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

31.MALİ MÜŞAVİRLER MUHASEBECİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

32.GAZİANTEP GİRİŞİMCİ İŞ KADINLARI DERNEĞİ

33.GAZİANTEP BAROSU

34.ZEUGMA ROTARY KULÜBÜ

35.TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

36.GAZİANTEP SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

37.TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI  GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

38.GAZİANTEP ALLEBEN ROTARY KULÜBÜ

39.TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

40.TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

41.GAZİANTEP ROTARY KULÜBÜ

42.TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ

43.GAZİANTEP ECZACI ODASI

44.KAVAKLIK ROTARY KULÜBÜ

45.ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

46.EMPATİ SOSYAL SORUMLULUK VE EĞİTİM DERNEĞİ

47.MÜZE DOSTLARI DERNEĞİ

48.GAZİANTEP YAŞAM VE KÜLTÜR DERNEĞİ

49.TALDER

50.İNŞAAT MÜHENDİSLERİ SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

51.KAGİDER

52.TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

53.GAZİANTEP FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ

54.GAZİANTEP GALATASARAYLI TARAFTARLAR DERNEĞİ

55.BİRLEŞİK KAMU İŞ KONFEDERASYONU İL TEMSİLCİLİĞİ

56.TÜRK JİNEKOLOJİ VE OBSTETRİK DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBESİ

57.GAZİANTEP ZİHİNSEL ENGELLİLERİ KORUMA DERNEĞİ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü