?>

Üzümcü: İklim Yasası mı, irade kısıtlama planı mı? Cevap bekliyoruz!

Anahtar Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Üzümcü, "Yasalaşan İklim Kanunu’na itirazlarımız sürüyor; kamuoyunun bilgilendirilmesini ve itirazlarımıza açık ve net yanıtlar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Siyaset - 3 gün önce

Anahtar Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Üzümcü, "Yasalaşan İklim Kanunu’na itirazlarımız sürüyor; kamuoyunun bilgilendirilmesini ve itirazlarımıza açık ve net yanıtlar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaşarak yürürlüğe giren İklim Kanunu’nun ardından, kamuoyunda oluşan haklı tepkiler karşısında yetkililer açıklama yapmakta gecikmiş, yapılan açıklamalarda ise halkın endişelerini yatıştırmaya dönük yüzeysel ifadeler tercih edilmiştir.

Anahtar Parti Gaziantep İl Başkanlığı olarak açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz:Yasa, göründüğünden daha fazla kontrol, yönlendirme ve ekonomik baskı içermektedir. “Yerli” ve “Milli” demek onu yerli ve milli yapmaz. Yerli olan halktan doğar. Millî olan milletin menfaatini gözetir. Bu yasa ne halktan doğmuştur, ne de halkın lehinedir.

O zaman sorularımıza net cevaplar istiyoruz...

1️⃣ "Karbon ayak iziyle insanların özgürlükleri kısıtlanmayacak" diyorsunuz,Ancak karbon ayak izine dair izleme ve azaltım yükümlülükleri yalnızca üretim yapan kurumları değil tüm toplumu etkileyecek şekilde düzenlenmiştir. Tüketim ve ulaşım tercihlerine müdahale, özgürlük alanlarını daraltma riskini barındırmaktadır.

2️⃣ "Emisyon Ticaret Sistemi sadece sanayiye uygulanacak" diyorsunuz,Ancak sanayide başlayan karbon maliyetlendirmesi, ürün ve hizmet fiyatları yoluyla vatandaşa doğrudan yansıyacaktır. Bu sistemin zamanla konut, ulaşım ve bireysel tüketimi de kapsayacak şekilde genişletilmesi kuvvetle muhtemeldir.

3️⃣ "Tarım yasaklanmayacak, meyve ağaçlarına el konulmayacak" diyorsunuz,Ancak iklim uyumlu tarım normları ve finansman kriterleri, küçük üreticileri dışlayacak; verimli arazilerin “karbon yutak alanı” ilan edilmesiyle üretici mülkiyeti ve yerel kontrol zayıflatılacaktır.

4️⃣ "Çiftçi istediği ürünü ekebilir" diyorsunuz,Ancak desteklerin yalnızca “uyumlu ürünlere” verileceğini açıkça ifade ediyorsunuz. Bu durum çiftçiyi yönlendirme ve iradesini sınırlama anlamına gelir. Sonuç: üretimden çekilme, kırsalda yoksulluk.

5️⃣ "Hayvancılık yasaklanmayacak, yapay et dayatılmayacak" diyorsunuz,Ancak metan salımı gerekçesiyle hayvancılık küresel ölçekte hedef alınmakta, yapay proteinler teşvik edilmekte ve otlatma alanları “doğal karbon havuzu” ilan edilerek sınırlanmaktadır.

6️⃣ "Paris Anlaşması Türkiye'nin kalkınma önceliklerini gözetiyor" diyorsunuz,Ancak bu anlaşma ile karbon yutak alanı ve arazi bazlı sertifika sistemleri üzerinden kırsal alanlar finansal piyasalara açılmakta; üretici tasarruf hakkını kaybetmektedir.

7️⃣ "Kömür ve petrol kullanımı kaldırılmayacak" diyorsunuz,Ancak fosil kaynaklara finansal erişim sınırlandırılarak yatırımlar bu alanlardan çekilmeye zorlanıyor. Bu durum, yerli enerji politikalarının sürdürülemez hale gelmesine ve dışa bağımlılığın artmasına neden olacaktır.

8️⃣ "İklim değişikliği yok diyen cezalandırılmayacak" diyorsunuz,Ancak resmi görüş dışındaki açıklamalar, “yanıltıcı bilgi yaymak” kapsamında değerlendirilebilir. Bu, ifade özgürlüğü açısından tehdit oluşturmaktadır.

9️⃣ "Karbon ayak izine göre vatandaş cezalandırılmayacak" diyorsunuz,Ancak kredi puanı, ulaşım tarifesi, sigorta primi gibi alanlarda karbon ayak izine dayalı sınıflandırmalar zamanla bireysel ceza, kota veya erişim engeline dönüşebilir.

Anahtar Parti Gaziantep İl Başkanlığı olarak soruyoruz:Bu kadar açık risk ve sınırlamaya rağmen neden kamuoyuna yalnızca teknik ve yüzeysel yanıtlar verilmektedir?

Talebimiz nettir:İklim Kanunu’nun vatandaşın özgürlüğü, üreticinin toprağı ve yerli sanayi üzerindeki etkileri konusunda şeffaf bir bilgilendirme yapılmalı, itirazlarımıza karşı detaylı ve bağlayıcı cevaplar verilmelidir.

Biz çevreyi korumaktan yanayız. Ama bu yasa iklimi değil pazarı; doğayı değil, dışa bağımlılığı korumaktadır. Çiftçiye kota, sanayiciye yük, vatandaşa zam getiren bir yasaya “millî” denemez. Bu olsa olsa küresel projelerin milli irade üzerinde vesayet kurmasının “yerlileştirilmiş” adıdır.

Haftanın Öne Çıkanları

Mansur Yavaş'tan gözaltılara tepki: Para verilen AKP'liler nerede?

2025-07-05 10:14 - Siyaset

Mansur Yavaş, şimdi de dar gelirlinin eczane faturalarını ödedi!

2025-07-09 11:53 - Gündem

AKP'li Bozdağ erken seçim için yeşil ışık yaktı

2025-07-06 16:30 - Siyaset

Cenazede şehit ablasının isyani... 'AK Partili kimseyi görmek istemiyorum'

2025-07-08 16:28 - Siyaset

Son 6 ayda AKP 256 bin üye kaybetti, CHP 370 bin yeni üye kazandı

2025-07-07 18:00 - Siyaset

İmamoğlu: O sandığı nereye kaçıracaksınız?

2025-07-06 16:56 - Siyaset

'Hayati Yazıcı ile Hasan İmamoğlu görüştü' iddiasına Saray'dan açıklama

2025-07-08 16:38 - Gündem

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın emniyet ifadesi otaya çıktı

2025-07-07 17:30 - Gündem

Gazeteci Nihat Genç hayatını kaybetti: Siyasi isimlerden başsağlığı mesajları...

2025-07-04 17:08 - Siyaset

Özgür Özel ve Kılıçdaroğlu tabutu birlikte omuzladı...

2025-07-08 19:38 - Gündem

İlgili Haberler

Bahçeli'den Demirtaş'a teşekkür telefonu

15:54 - Siyaset

Ümit Özdağ: Öcalan'ı siyasi erkek oyuncu yapacaklar, her hafta mesajı okunacak!

15:00 - Siyaset

Pamuk: DEM, AKP, MHP ortaklığı yeni bir teslimiyetin adıdır!

14:22 - Siyaset

Erdoğan: AK Parti, MHP, DEM, beraber yürümeye karar verdik!

11:10 - Siyaset

Özgür Özel: Baklavanın üstünde ampul yanmış!

21:54 - Siyaset

Günün Manşetleri

AKP ilçe başkanı polislere rütbe taktı!

16:33 - Gündem

Erdoğan’ın konuştu, Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı!

15:38 - Gündem

Murat Ongun'dan tutuklanan şoförüne: İstedikleri ifadeyi ver, hakkımı helal ediyorum!

15:32 - Gündem

Meriç: Bu şaşırtıcı durum derhal açıklanmalı

11:59 - Yerel

CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı, meclis çoğunluğu AKP’ye geçmedi!

10:51 - Gündem