?>

İsrail'de F-35 alarmı: Trump, Türkiye'ye satmaya hazır

İsrail'in, bölgede sadece Tel Aviv'in sahip olduğu gelişmiş F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye satılması konusundaki itirazlarını ABD'ye ilettiği aktarıldı.

Dünya - 10 ay önce

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, üst düzey İsrailli yetkililer, Tel Aviv'in Trump yönetimine F-35 tipi hayalet savaş uçaklarının Türkiye'ye olası satışına karşı olduğunu bildiren mesajlar gönderdi.

İsrailli yetkililer, bu satışın Tel Aviv'in bölgedeki "nitelikli" askeri üstünlüğünün azalmasına yol açabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Haberde "İsrail'in söz konusu endişeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e yönelik giderek artan düşmanca söylemlerine yönelik hayal kırıklığının artmasının ardından geliyor. Erdoğan son aylarda sözlü saldırılarını yoğunlaştırdı ve son olarak 'Rabbim siyonist İsrail’i yok etsin' diyerek İsrail’i 'terör devleti' şeklinde nitelendirdi" ifadelerine yer verildi.

Eski Başkan Joe Biden döneminde ABD'nin Türkiye’yi sert bir şekilde eleştirdiğine ve F-35'lerin satışını durdurmaya kadar gittiğine işaret edilen haberde, "Ancak Trump yönetimi, bildirildiğine göre, bu anlaşmayı yeniden değerlendirmeye aldı. Bu durum, özellikle ABD'nin Ortadoğu'daki diğer ülkelere gelişmiş savaş uçakları satmayı daha geniş çapta ele aldığı bir dönemde, İsrail'in endişelenmesine yol açtı" ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konuyu yakın zamanda parlamentodaki Dışişleri ve Güvenlik Komitesi'ne yapılan bir bilgilendirme toplantısında ele aldığı ve "İsrail'in anlaşmaya karşı olduğunu, bu satışın engellenmesi için diplomatik çabaların sürdüğünü" vurguladığı aktarılan haberde, komite üyelerinin, satış sürecinin neredeyse tamamlandığı izlenimiyle toplantıdan ayrıldığı kaydedildi.

ABD, TÜRKİYE'YE F-35 SAVAŞ UÇAKLARINI SATACAK MI?

"ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını satmaya hazır göründüğüne" işaret edilen haberde, "İsrail’in, Trump ile Erdoğan arasındaki yakın ilişkilerden endişe duyduğu" ifade edildi.

Geçen ay Beyaz Saray’da Netanyahu ile ortak basın toplantısında Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyduğu hayranlığı dile getirdiğine ve Netanyahu'ya "(Suriye konusunda) Türkiye ile yaşadığınız her sorunu çözebileceğimi düşünüyorum" dediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu güvencelere rağmen İsrailli yetkililer, Ankara'nın düşmanlığını dizginlemek için hiçbir ABD çabası görmediklerini, hatta Washington'ın Erdoğan hükümetiyle yakın bağlarını sürdürdüğünü söylüyor."

TRUMP, ERDOĞAN İLE DOĞRUDAN TEMASINI SÜRDÜRÜYOR

Ayrıca haberde, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun düzenli olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğü ve Trump’ın da Erdoğan ile doğrudan temasını sürdürdüğü belirtildi.

Amerikan Fox News kanalında 21 Mart'ta yer alan ve konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayandırılan haberde, Trump'ın Ankara'ya F-35 satışı konusunu değerlendirdiği belirtilmişti. Haberde, "Trump, iki tarafın, Türkiye'nin S-400'leri çalışamaz hale getirecek bir anlaşmaya varması halinde Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını satma fikrine açık olduğunu belirtti" ifadesi kullanılmıştı.

Söz konusu uçakların Türkiye'ye satılabilmesi için ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarını kaldırması gerekeceği belirtilen habere göre, Trump, ekibinden, "Türkiye’nin CAATSA yaptırımlarından nasıl kaçınabileceğine" ilişkin bir çalışma yapmalarını istemişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Özcan: Muğlalı köylünün Ata toprağına dokunmayın

2025-05-09 00:44 - Tarım

CHP 'Zirai don felaketi raporu' hazırladı: 'Çiftçi yalnız bırakıldı'

2025-05-11 11:38 - Tarım

TMO buğday ve arpa alım tarihi ne zaman? TMO buğday ve arpa alımı başvuruları

2025-05-11 00:00 - Tarım

GTB'de yılın ilk buğdayı 13 lira 50 kuruştan alıcı buldu

2025-05-08 00:00 - Tarım

Mardin'de sezonun ilk hasadı yapıldı: Tonu 12 bin liradan satıldı

2025-05-09 00:08 - Tarım

İBB Soruşturmasında gizli dalga mı?

2025-05-07 10:43 - Gündem

HKP Genel Başkanı Ankut: Asıl oyun şimdi başlıyor...

2025-05-13 03:46 - Siyaset

Pedofiliyi savunan Nurettin Yıldız'a protesto: "Üniversitemden defol"

2025-05-13 22:42 - Gündem

Turhan Çömez: Erdoğan'ın süreçten beklentisi koltukta kalmak

2025-05-12 11:23 - Siyaset

Gaziantep FK, Gaziantepli Kürşat Daloğlu'na emanet

2025-05-12 00:00 - Spor

İlgili Haberler

Trump: Bence Türkiye şahaneydi, Erdoğan harika bir lider...

07:02 - Dünya

Trump: İran'ın enerji tesislerine yönelik saldırıları 10 gün daha erteledim

08:11 - Dünya

İran, ABD ve İsrail’e savaşın sonlandırılması için 5 şart öne sürdü

07:54 - Dünya

İran, Trump'ı yalanladı: Müzakere yapılmadı...

17:08 - Dünya

Trump'tan geri adım: Saldırıyı 5 gün erteledik!

14:33 - Dünya

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter istifa etti!

07:10 - Siyaset

Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım gözaltına alındı!

08:20 - Asayiş

Trump: İran'ın enerji tesislerine yönelik saldırıları 10 gün daha erteledim

08:11 - Dünya

MHP'li Feti Yıldız'dan 'dezenformasyon yasası' açıklaması

07:57 - Siyaset

Hüseyin Baş: Mezhep kavgası İslam dünyasının içerisindeki en büyük fitne!

00:30 - Siyaset