?>

Turhan Çömez: Erdoğan'ın süreçten beklentisi koltukta kalmak

Terör örgütü PKK, silah bırakma ve fesih açıklaması yaptı. Açıklamadan önce konuşan İYİ Partili Turhan Çömez, İmralı ile yürütülen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Erdoğan'ın süreçten beklentisi koltukta kalmak" dedi.

Siyaset - 6 saat önce

Terör örgütü PKK, silah bırakma ve fesih açıklaması yaptı. Açıklamadan önce konuşan İYİ Partili Turhan Çömez, İmralı ile yürütülen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Erdoğan'ın süreçten beklentisi koltukta kalmak" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Meclis'te konuşsun' çağrısı ile başlayan İmralı süreci, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ve DEM Parti heyetinin görüşmeleri, Meclis'teki partilerle görüşmeler ve Öcalan'ın mektubu ile terör örgütünden gelen yazılı açıklamalarla sürdü.

Terör örgütü PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiğini açıkladığı 12. Kongresi’nin ardından bugün silah bırakma ve örgütü fesih kararını açıkladı. Süreçte yaşananlar ve bundan sonra ne olacağı merak konusu olurken İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, iktidarın süreçteki tavrı ve olacaklara ilişkin açıklama yaptı.

"ÖNCELİKLE TÜRK MİLLETİNE HESAP VERMESİ LAZIM"

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında terörün sıfırlandığını ifade eden Turhan Çömez, Bahçeli'nin çağrısının ardından düzenlenen TUSAŞ saldırısında hayatını kaybeden vatandaşları ile şehit düşen güvenlik güçlerini hatırlattı.

İktidara 'neredeyse sıfırlanan terörün 23 yıldır neden tırmandığını' soran Çömez, "İktidarın bu konuda Türk milletine bir hesap vermesi lazım" dedi.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre; Turhan Çömez iktidarın 'neden başarısız olduğunu, neden yetersiz olduğunu kamuoyuyla paylaşması' gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Terörü bitirmek için neler yaptınız, neler yapmadınız ya da yapamadınız? Terörü bitirebilmek için ekonomik, demokratik, hukuki, askeri, istihbari, diplomatik gerekli önlemleri zamanında aldınız mı, almadınız mı? Almadıysanız neden almadınız ve neden başarısız oldunuz? Öncelikle iktidarın bu konuda Türk milletine bir hesap vermesi lazım"

ERDOĞAN'IN SÜREÇTEN BEKLENTİSİ KOLTUKTA KALMAK

“PKK’nın silah bıraktık açıklamasının ardından Türk kamuoyu ikna edilmek için bir reklam çalışmasına başlanacak. Halkı ikna etmek için bu süreç başlatıldı ve çalıştırıldı. Amerika’nın beklentisi bu. Erdoğan’ın da beklentisi koltukta kalmak, bu süreçte Amerika ile herhangi bir çatışma, tartışma veya bir sürtüşmeye girmemek. Erdoğan’ın hayalini gerçekleştirebilmesi için ne olması lazım? Ya anayasanın değişecek ya da 2027’nin sonunda bir erken seçim kararıyla Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesinin önü açılacak. Anayasa konusunda Erdoğan çok emin değil. Çünkü AKP, MHP, HÜDA PAR ve şu anda artık bana göre koalisyon ortağı olmuş DEM Parti’nin milletvekili sayısı anayasayı değiştirmeye yetmiyor. 360’ı aşıyorlar, 380’leri buluyor. Fakat bu durumda referanduma gitmesi lazım ve Erdoğan bunun geri döneceğini biliyor.”

"TÜRKİYE’DE BİR AF PLANI VAR"

Şu anda PKK’nın 3 bin 500 civarında bir terörist kadrosunun olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Çömez, “Bunların bir kısmı Suriye vatandaşı, bir kısmı Irak vatandaşı, bir kısmı da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Suriye uyruklular Suriye’ye geçecek, YPG, PYD’ye katılacaklar. Irak uyruklular Irak’ta kalacak, Barzani’nin askerleri arasına dahil olacaklar. Türk uyrukluları her iki tarafta istemiyor. Türk uyruklu PKK kalıntılarını dünyalarına barındırmak istemiyorlar. Onlar için de Türkiye’de bir af planı var. Ancak bu unsurlar Türkiye’ye gelmek istemiyorlar. Bu soru işaretlerinden bir tanesi” dedi.

"SİLAHLARI TÜRKİYE’YE TESLİM ETMEK İSTEMİYORLAR"

Çömez, “Bir diğeri de silahların nereye teslim edileceği. PKK’lılar silahları Türkiye’ye teslim etmek istemiyorlar. Çünkü silahlarda yapılacak incelemelerle bunların hangi terör eylemlerinde kullanıldığı ortaya çıkacak. 15 Nisan’da Kandil Dağı’nda bir toplantı yaptı PKK ve bu toplantıya yine edindiğimiz bilgiler çerçevesinde terörist başı Öcalan bir görüntülü mesaj gönderdi. Ancak Kandil Dağı’da yapılan toplantıda büyük tartışmaların yaşandığı, Öcalan’ın görüntülü mesajının kabul edilmeyeceği, mutlaka toplantılara canlı katılması gerektiği ve kararı terör örgütü içerisindeki elebaşların vermesi gerektiği vurgulandı ve bu Ankara’ya iletildi” ifadelerini kullandı.

Ankara’nın da bir plan yaptığını belirten Çömez, “Son toplantı Süleymaniye yakınlarında Asos Dağı’nda gerçekleştirildi. Bu Asos Dağı aslında Kandil’in devamı niteliğinde bir dağ. Öcalan bu toplantıya yaklaşık bir saate yakın bir canlı görüntülü katılım gerçekleştirdi. Burada zaman zaman aralarında ciddi tartışmaların sert konuşmaların olduğu da ifade ediliyor. Ancak nihayetinde Öcalan’ın dediği oldu” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

CHP'li Ali Mahir Başarır açıkladı: Saldırganın kızı CHP Genel Merkezi'ni aradı

2025-05-05 21:38 - Gündem

Son Dakika... Özgür Özel'in kızını tehdit eden kişi yakalandı

2025-05-05 21:08 - Gündem

AKP'li olduğunu söyleyen emeklinin sözleri gündem oldu!

2025-05-06 10:02 - Gündem

İBB Soruşturmasında gizli dalga mı?

2025-05-07 10:43 - Gündem

Gazeteci Ayşenur Arslan beraat etti

2025-05-06 13:08 - Gündem

Ümit Özdağ'dan 'sarı torba' paylaşımına sert tepki

2025-05-05 11:31 - Siyaset

Özgür Özel'den Yılmaz Özdil'e sert tepki

2025-05-08 23:08 - Gündem

Saldırganın yeni görüntüleri: Özgür Özel’i takip edip beklemiş!

2025-05-05 17:34 - Gündem

İmamoğlu’ndan 354 sayfalık dava dilekçesi: 'Bu karar siyasidir!'

2025-05-07 12:08 - Gündem

Ekrem İmamoğlu diploma iptaline karşı dava açtı

2025-05-06 14:50 - Gündem

İlgili Haberler

Bahçeli'den, Öcalan'a teşekkür: Şükranlarımı sunuyorum!

17:08 - Siyaset

Erdoğan, gündemdeki fesih kararıyla ilgili konuşmadı!

17:03 - Siyaset

Karamahmutoğlu: İmralı, Öcalan’ın balayı adası olacak!

16:52 - Siyaset

Dervişoğlu: Büyük Türk Milleti’ne sesleniyoruz! Bu bir kalkışmadır!

16:38 - Siyaset

Fedaioğlu: Milletimizin duası kabul oldu, terör devri sona erdi

00:00 - Siyaset

Günün Manşetleri

Karamahmutoğlu: İmralı, Öcalan’ın balayı adası olacak!

16:52 - Siyaset

Tanju Özcan: Ortada anlaşma var, Türk milletinden gizleniyor!

16:34 - Gündem

Pervin Buldan: Yeni bir dönem başladı. Hayırlara vesile olsun!

11:46 - Siyaset

Selvi'den 'Yeni Dönem' Paradigması!

10:23 - Gündem

PKK bildirisinde Türkiye'yi rahatsız ifadeler var!

10:08 - Gündem