?>

Ramazan ayında böbrek sağlığı ve oruç...

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzm. Dr. Mehmet Büyükbakkal Ramazan ayında kronik böbrek hastalarının polikliniklere gelerek oruç tutmak ve iftar, sahur gibi özel anları aileleri ile birlikte geçirmek için hekimlere danışmak maksadıyla başvurduğunu belirtti.

Sağlık - 3 yıl önce

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzm. Dr. Mehmet Büyükbakkal Ramazan ayında kronik böbrek hastalarının polikliniklere gelerek oruç tutmak ve iftar, sahur gibi özel anları aileleri ile birlikte geçirmek için hekimlere danışmak maksadıyla başvurduğunu belirtti.

Nefroloji Uzm. Dr. Mehmet Büyükbakkal sözlerine şöyle devam etti. ‘’Ramazan ayının gelmesi ile birlikte birçok hasta oruç tutup tutamayacaklarını sormak için doktorlara başvuruyor. Kuran’da bildirildiğine göre yolcular, çocuklar, adet gören, hamile veya emziren kadınlar ve hastalığı olanlar oruç tutmaktan muaftır. Bu muafiyete rağmen, kronik böbrek hastalığı (KBH) ve böbrek nakli olan hastalar da dahil olmak üzere birçok kişi bu özel anı aileleriyle birlikte paylaşmak için oruç tutmak istiyor. Her hastanın özellikleri farklıdır, hastalara oruç konusunda bireysel yaklaşmak gerekir. Uzun süreli açlık ve susuzluk böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Böbrek taşı olan hastalar, böbrek nakli olan hastalar, böbrek yetmezlikli hastalar, diyaliz hastaları, düzenli ilaç alması ve diyet yapması gereken kalp yetmezliği hastaları ve diyabet hastalarının oruç tutması böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bilinen böbrek hastalığı olup oruç tutmak isteyen bireylerin her Ramazan ayı öncesi mutlaka doktorları ile görüşmeleri ve ona göre oruç tutup tutmayacaklarına karar vermeleri önerilmektedir. Hastalıkları ileri aşamada olmayan, genel durumu iyi olan hastalar Ramazan orucunu tutmak isterlerse oruca devam etmeden haftalık olarak böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeleri önerilir.

Uzm. Dr. Mehmet Büyükbakkal otoritelere göre; sürekli su içmeleri gerekmeyen, tek veya iki ilaç kullanan, böbrek yetmezliği olmayan ve kan basınçları kontrol altında olan hastaların doktorlarının onaylarını almak koşuluyla oruç tutabileceğini; Ancak GFR<60 ml/dk olan böbrek yetmezlikli hastalar ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, karaciğer hastalığı, şeker gibi birden fazla sağlık sorunu olan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Fatih Altaylı'nın yazısına HÜDA PAR'ın talebiyle engel!

2023-03-31 16:58 - Gündem

13 yıllık din görevlisi Diyanet'teki çürümeyi gözler önüne serdi...

2023-03-26 13:31 - Gündem

Fazıl Say'dan Muharrem İnce'ye sert tepki

2023-03-26 12:25 - Magazin

Mustafa Edip İzol, temayül yoklamasında gönüllere taht kurdu

2023-03-28 20:36 - Siyaset

Öykü Serter'den Muharrem İnce'ye çok sert tepki

2023-03-28 09:31 - Magazin

Sadettin Tantan'dan Bahçeli'ye HÜDA-PAR yanıtı...

2023-03-26 16:08 - Gündem

Muharrem İnce'ye kötü haber!

2023-03-31 11:53 - Siyaset

Kılıçdaroğlu kapak fotoğrafını 'marteniçka' ile yeniledi

2023-03-26 15:22 - Siyaset

Memleket Partisi'nde istifa depremi

2023-03-30 20:45 - Siyaset

Müjdat Gezen'den Muharrem İnce'ye açık mektup

2023-03-29 11:19 - Magazin

İlgili Haberler

Sosyal medya, ilişkilerde fark edilmeden uzaklık yaratabiliyor!

00:00 - Sağlık

Sırt ağrısı sadece yorgunluk değil: Kifozu göz ardı etmeyin!

07:32 - Sağlık

Mevsim geçişleri çocukları daha hızlı hasta ediyor!

00:00 - Sağlık

Akne tedavisinde erken müdahale ve doğru bakım...

00:00 - Sağlık

Ağrısız Tüp Midesi ameliyatıyla 6 ayda 50 kilo verdi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Açlık grevindeki madencilere biber gazlı müdahale...

14:03 - Gündem

Ümit Özdağ: AK Parti’yi emekliye sevk edeceğiz...

21:04 - Siyaset

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar tahliye oldu!

09:03 - Gündem

İçişleri Bakanlığı duyurdu: Onursal Adıgüzel görevden uzaklaştırıldı

09:01 - Gündem

Ümit Özdağ: Akbelen halkın vatanını, toprağını, ormanını savunmasının sembolüdür

08:23 - Siyaset