?>

Pasaport harcı, ehliyet, trafik cezasına yüzde 60 zam geliyor!

Yılbaşından sonra emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi kalemlere yüzde 60'a yakın oranlarda zam bekleniyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Pasaport harcı, ehliyet, trafik cezasına yüzde 60 zam geliyor!

Yılbaşından sonra emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi kalemlere yüzde 60'a yakın oranlarda zam bekleniyor.

2024'ün başında vergiler, ekim sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak. Maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor.

YURTTAŞI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergiler yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

Naki Bakır'ın yazının ilgili kısımları şöyle:

"Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.

2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor. Buna göre gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak.

ENFLASYONUN YÜKÜ DEVAM EDECEK

Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici fiyat artışı olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

Yüksek yeniden değerleme oranı ile vergi ve cezaların yüksek oranda artırılması, aynı zamanda 2023 yılındaki yüksek enflasyonunun özellikle dar ve sabit gelirler üzerindeki erozyonunu 2024’e de taşımak anlamına geliyor.

Ekim sonunda belli olacak yeniden değerleme oranına göre yılbaşında artırılacak yükümlülükler şunlar:

Emlak VergisiÇevre Temizlik VergisiMotorlu Taşıtlar VergisiGelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları

Haftanın Öne Çıkanları

Dilan Polat’tan bu kez 'Tükürük'lü video!

2023-09-28 16:39 - Magazin

Taşkesenlioğlu hakkında 'soruşturmaya yer yok' kararı!

2023-09-30 18:13 - Gündem

Barış Pehlivan hakkında yeni soruşturma!

2023-09-29 16:48 - Gündem

Erdoğan'ın bir günlük koruma gideri 245 asgari ücret!

2023-10-05 10:12 - Gündem

Ayşenur Arslan: Mücella Yapıcı’nın yatağı boş, bol bol kitap okurum

2023-10-03 10:37 - Gündem

Merdan Yanardağ hakkında tahliye kararı

2023-10-04 18:19 - Gündem

Dilan Polat'ın kardeşi Sıla Doğu gözaltına alındı!

2023-09-30 23:36 - Gündem

'Kedicik' belgeseli gündem oldu!

2023-10-03 08:05 - Gündem

Meclis açılacağı gün İçişleri Bakanlığı'na bombalı saldırı!

2023-10-01 09:57 - Asayiş

Dilan Polat'ın kardeşi Sıla Doğu savcılığa götürüldü!

2023-10-01 13:03 - Asayiş

İlgili Haberler

Açlık sınırı 28 bin, yoksulluk sınırı 92 bin TL'ye yükseldi!

00:53 - Ekonomi

Maaşlardan her ay yüzde 3 kesinti yapacak düzenleme Resmi Gazete'de

06:40 - Ekonomi

175 ülkeye 9 ayda 2 milyar 16 milyon dolarlık ihracat

00:00 - Ekonomi

Merkez Bankası sürpriz yapmadı

14:58 - Ekonomi

Altın bir günde 500 lira kaybettirdi!

09:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mansur Yavaş devreye girdi, Koray Aydın CHP'ye geliyor iddiası...

10:04 - Siyaset

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz: Bu yapılan soygundur!

11:37 - Siyaset

Anahtar Parti’nin 1’nci yıl kutlamasında Gaziantep rüzgârı esti!

00:11 - Siyaset

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer cezaevindeki odasında ölü bulundu!

14:01 - Asayiş

İBB veri sızıntısı soruşturmasında 4 kişi tutuklandı!

09:58 - Gündem