?>

Kemal Okuyan: Bebek Oteli’nden Epstein adasına manzaranın kaynağı aynı, kapitalizm çürütüyor

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, son günlerde Türkiye ve dünyada konuşulan yolsuzluklar, eşitsizlikler ve toplumsal çürümenin örneği olan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Siyaset - 22 saat önce

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, son günlerde Türkiye ve dünyada konuşulan yolsuzluklar, eşitsizlikler ve toplumsal çürümenin örneği olan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabı X'te paylaşım yapan Okuyan, yaşananların sınıfsal kaynaklı olduğuna dikkat çekerek kapitalizmin "reforme edilemeyeceğini" vurguladı.

"İnsanlar arası eşitsizliği kabul ediyorsan, çocuk istismarcılığına karşı güçlü bir duruş geliştiremezsin! Kapitalizm, liberalizm tam da budur" diyen Okuyan örgütlülük çağrısı yaptı. 

Kemal Okuyan'ın değerlendirmesinin tamamı şöyle:"Bebek Oteli’nden Epstein adasına, gördüğümüz manzaranın kaynağı aynıdır. Kapitalizm çürütmektedir. Doğayı, kentleri, kamusal alanı, hatta bir bütün olarak ülkeleri ve de çocukları yok etme 'hakkı', insanlar arası eşitsizliklerin doğal görülmesinin sonucudur. Çok küçük bir azınlığın milyarlarca insanın sefaleti karşılığında çok büyük servetler elde etmesi sorgulanmadığında o servet sahiplerinin her ama her konuda 'serbest' kalması kaçınılmaz olur.

Dolayısıyla sorun, kişisel çürüme ya da ahlaksızlık değil, topyekun çığrından çıkmadır. Tamamen sınıfsaldır. İnsanlar arası eşitsizlik meşrulaştığı andan itibaren yokuş aşağı yuvarlanılır. Ve burada da en önde bizzat bu eşitsizliklerin sorumlusu olan sınıfı görürüz. Çünkü onlar 'özgür'dür. Allayıp pulladıkları 'demokrasi'leri de çürümüştür.

İnsanları iyi ya da kötü olarak tasnif etmek yerine insanlığın iyi ve gelişkin taraflarının nasıl güçlendirileceğini düşünmek gerekir. Kapitalizm insanı bu anlamda yok oluşa doğru götürmektedir. Kapitalizmi sorgulamayan, onu yıkmaya çalışmayan hiçbir 'ahlak' ya da 'inanç sistemi' bu yok oluşu durduramaz, çürümenin dışında kalamaz.

Çürüme o kadar derindir ki, kapitalizmsever aydıncıklar panik içinde 'liberalizm bu değil' demekte, sermayenin bir reforma ihtiyacı olduğunu vaaz etmekte, hatta daha da ileri giderek bu çürümenin köklerinin Sovyetler Birliği’nde olduğunu ileri sürerek saçmalamaktadır.'Eşitsizliği kabul ediyorsan çocuk istismarcılığına karşı güçlü bir duruş geliştiremezsin!'Kapitalizm reforme edilemez. Tekrar ediyorum, insanlar arası eşitsizliği kabul ediyorsan, çocuk istismarcılığına karşı güçlü bir duruş geliştiremezsin! Kapitalizm, liberalizm tam da budur.

Sovyetler Birliği ise bütün hatalarına rağmen, 70 yıl boyunca kapitalizmi dizginledi, ona ayar verdi, onu tehdit etti. Bu karşı ağırlık ortadan kalktı, dünyanın çivisi tamamen çıktı. Bugün rasgele SSCB’den günlük yaşamla ilgili bir belgeseli, bir konseri açın. Altında binlerce yorum görürsünüz. Tacikistan’dan, Azerbaycan’dan, Kazakistan’dan ve elbette Rusya’dan. 'Nerede o eski insanlar' diye başlayan, 'dayanışma vardı, saygı vardı, çocuklar özgürdü, neşeliydik, kaygı yoktu' diye devam eden ve 'bizi kot pantolon ile aldattılar, bunu anladığımızda çok geç oldu' diyen yorumlar bunlar. Her şey mükemmel değildi ama bugünkü kabustan çok farklı bir gündelik yaşam söz konusuydu. Böyle demekteler.

Bizim dediğimiz tam da budur. İnsan gelişecekse, aç kalmamalı, cahil kalmamalı, evsiz kalmamalı, işsiz kalmamalı, uyuşturucudan, borç batağından, kumardan, savaştan, ırkçılıktan, çetelerden uzak tutulmalı.

'Tek kalmamak örgütlülükle mümkündür'Sömürüldüğü andan itibaren bunları unutun. Tek tek kaldıklarında insanların bu orman kanunlarının egemen olduğu bir dünyada 'doğru yol'u bulmaları gerektiği inancı yobazlıktır ve zaten yalandır. Tek kalmamak örgütlülükle mümkündür, örgütlülük de sömürüyü ortadan kaldırma hedefine odaklanmalıdır.

Epstein Adası da Bebek Oteli de aynı gerçeğe işaret etmektedir. Ha, dileyen 'vay sapıklar vay' diye söylenmeye devam edebilir!"

Haftanın Öne Çıkanları

Kayyum Gürsel Tekin: Görevimizi yapamadık!

2026-02-02 14:36 - Siyaset

Özgür Özel, Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı'na katıldı

2026-01-31 12:56 - Siyaset

AKP'den emekliye sabır tavsiyesi: Gabar'ı bekleyin!

2026-02-02 17:27 - Siyaset

AKP'li vekilden emeklileri çileden çıkaran skandal sözler...

2026-01-28 21:48 - Gündem

CHP'den AKP'ye geçen Çakır, emeklileri hedef aldı!

2026-02-01 12:42 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş davasında dördüncü gün sona erdi!

2026-01-30 11:11 - Gündem

Özgür Özel'den TRT ve AA'ya sert tepki: Utanmıyor musunuz?

2026-01-28 14:30 - Siyaset

Gençlerden Bilal Erdoğan'a 'Nasıl para kazanıyorsunuz?' sorusu...

2026-01-29 15:11 - Gündem

Özgür Özel'den Fatih Erbakan'a ziyaret

2026-01-30 15:04 - Siyaset

Özgür Özel'den, AKP'li Hatipoğlu'na 'saat' tepkisi

2026-02-01 15:26 - Siyaset

İlgili Haberler

CHP’li Meriç’ten "Yol" tepkisi: Bu gecikmenin hesabını kim verecek?

00:32 - Siyaset

Müsavat Dervişoğlu'ndan Bahçeli'ye sert tepki

17:43 - Siyaset

Özgür Özel'den A Haber tepkisi: A Haber son dakika geç...

17:55 - Siyaset

Fatih Erbakan'dan iktidara: Bir an önce erken seçim kararı alın!

16:47 - Siyaset

CHP'li Başarır elinde pide ile seslendi: Soruyorum Mehmet Şimşek, sen ne iş yapıyorsun?

16:39 - Siyaset

Günün Manşetleri

MHP'li Feti Yıldız: Umut hakkı konusunda uzlaştık...

17:32 - Gündem

CHP'li Başarır elinde pide ile seslendi: Soruyorum Mehmet Şimşek, sen ne iş yapıyorsun?

16:39 - Siyaset

Fenerbahçe'den Erdoğan'a teşekkür mesajı!

11:06 - Spor

Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Ali Kaya gözaltına alındı

09:34 - Gündem

CHP’li Meriç’ten "Yol" tepkisi: Bu gecikmenin hesabını kim verecek?

00:32 - Siyaset