?>

Kemal Okuyan: Bebek Oteli’nden Epstein adasına manzaranın kaynağı aynı, kapitalizm çürütüyor

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, son günlerde Türkiye ve dünyada konuşulan yolsuzluklar, eşitsizlikler ve toplumsal çürümenin örneği olan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Siyaset - 2 ay önce

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, son günlerde Türkiye ve dünyada konuşulan yolsuzluklar, eşitsizlikler ve toplumsal çürümenin örneği olan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabı X'te paylaşım yapan Okuyan, yaşananların sınıfsal kaynaklı olduğuna dikkat çekerek kapitalizmin "reforme edilemeyeceğini" vurguladı.

"İnsanlar arası eşitsizliği kabul ediyorsan, çocuk istismarcılığına karşı güçlü bir duruş geliştiremezsin! Kapitalizm, liberalizm tam da budur" diyen Okuyan örgütlülük çağrısı yaptı. 

Kemal Okuyan'ın değerlendirmesinin tamamı şöyle:"Bebek Oteli’nden Epstein adasına, gördüğümüz manzaranın kaynağı aynıdır. Kapitalizm çürütmektedir. Doğayı, kentleri, kamusal alanı, hatta bir bütün olarak ülkeleri ve de çocukları yok etme 'hakkı', insanlar arası eşitsizliklerin doğal görülmesinin sonucudur. Çok küçük bir azınlığın milyarlarca insanın sefaleti karşılığında çok büyük servetler elde etmesi sorgulanmadığında o servet sahiplerinin her ama her konuda 'serbest' kalması kaçınılmaz olur.

Dolayısıyla sorun, kişisel çürüme ya da ahlaksızlık değil, topyekun çığrından çıkmadır. Tamamen sınıfsaldır. İnsanlar arası eşitsizlik meşrulaştığı andan itibaren yokuş aşağı yuvarlanılır. Ve burada da en önde bizzat bu eşitsizliklerin sorumlusu olan sınıfı görürüz. Çünkü onlar 'özgür'dür. Allayıp pulladıkları 'demokrasi'leri de çürümüştür.

İnsanları iyi ya da kötü olarak tasnif etmek yerine insanlığın iyi ve gelişkin taraflarının nasıl güçlendirileceğini düşünmek gerekir. Kapitalizm insanı bu anlamda yok oluşa doğru götürmektedir. Kapitalizmi sorgulamayan, onu yıkmaya çalışmayan hiçbir 'ahlak' ya da 'inanç sistemi' bu yok oluşu durduramaz, çürümenin dışında kalamaz.

Çürüme o kadar derindir ki, kapitalizmsever aydıncıklar panik içinde 'liberalizm bu değil' demekte, sermayenin bir reforma ihtiyacı olduğunu vaaz etmekte, hatta daha da ileri giderek bu çürümenin köklerinin Sovyetler Birliği’nde olduğunu ileri sürerek saçmalamaktadır.'Eşitsizliği kabul ediyorsan çocuk istismarcılığına karşı güçlü bir duruş geliştiremezsin!'Kapitalizm reforme edilemez. Tekrar ediyorum, insanlar arası eşitsizliği kabul ediyorsan, çocuk istismarcılığına karşı güçlü bir duruş geliştiremezsin! Kapitalizm, liberalizm tam da budur.

Sovyetler Birliği ise bütün hatalarına rağmen, 70 yıl boyunca kapitalizmi dizginledi, ona ayar verdi, onu tehdit etti. Bu karşı ağırlık ortadan kalktı, dünyanın çivisi tamamen çıktı. Bugün rasgele SSCB’den günlük yaşamla ilgili bir belgeseli, bir konseri açın. Altında binlerce yorum görürsünüz. Tacikistan’dan, Azerbaycan’dan, Kazakistan’dan ve elbette Rusya’dan. 'Nerede o eski insanlar' diye başlayan, 'dayanışma vardı, saygı vardı, çocuklar özgürdü, neşeliydik, kaygı yoktu' diye devam eden ve 'bizi kot pantolon ile aldattılar, bunu anladığımızda çok geç oldu' diyen yorumlar bunlar. Her şey mükemmel değildi ama bugünkü kabustan çok farklı bir gündelik yaşam söz konusuydu. Böyle demekteler.

Bizim dediğimiz tam da budur. İnsan gelişecekse, aç kalmamalı, cahil kalmamalı, evsiz kalmamalı, işsiz kalmamalı, uyuşturucudan, borç batağından, kumardan, savaştan, ırkçılıktan, çetelerden uzak tutulmalı.

'Tek kalmamak örgütlülükle mümkündür'Sömürüldüğü andan itibaren bunları unutun. Tek tek kaldıklarında insanların bu orman kanunlarının egemen olduğu bir dünyada 'doğru yol'u bulmaları gerektiği inancı yobazlıktır ve zaten yalandır. Tek kalmamak örgütlülükle mümkündür, örgütlülük de sömürüyü ortadan kaldırma hedefine odaklanmalıdır.

Epstein Adası da Bebek Oteli de aynı gerçeğe işaret etmektedir. Ha, dileyen 'vay sapıklar vay' diye söylenmeye devam edebilir!"

Haftanın Öne Çıkanları

Kayyum Gürsel Tekin: Görevimizi yapamadık!

2026-02-02 14:36 - Siyaset

AKP'den emekliye sabır tavsiyesi: Gabar'ı bekleyin!

2026-02-02 17:27 - Siyaset

Özgür Özel, Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı'na katıldı

2026-01-31 12:56 - Siyaset

CHP'den AKP'ye geçen Çakır, emeklileri hedef aldı!

2026-02-01 12:42 - Gündem

Uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan 11 kişi serbest!

2026-02-01 19:06 - Asayiş

Sibel Can yine göz kamaştırdı...

2026-01-31 00:14 - Magazin

Aziz İhsan Aktaş davasında dördüncü gün sona erdi!

2026-01-30 11:11 - Gündem

Ocak ayı enflasyonunda büyük artış!

2026-02-03 10:24 - Ekonomi

Hasan Can Kaya ve Reynmen gözaltına alındı!

2026-01-31 08:15 - Asayiş

Simge Sağın göz kamaştırdı...

2026-01-30 00:56 - Magazin

İlgili Haberler

Ümit Özdağ: Türk Silahlı Kuvvetleri tarikat ve cemaatlerin ya da iktidarın değil, Türk milletinin ordusu olacak!

16:41 - Siyaset

Açar: Gaziantep’in ayarlarıyla, değerleriyle oynamayın!

00:00 - Siyaset

Özgür Özel'den Akın Gürlek'e yanıt: Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor

14:31 - Siyaset

CHP Sözcüsü Emre'den Bakan Gürlek'e yanıt

13:39 - Siyaset

CHP'li Günaydın: Dedikodu yapmaktan vazgeç Adalet Bakanı...

13:13 - Siyaset

Günün Manşetleri

Muhittin Böcek: Düz yaşayacağız, düz yürüyeceğiz, dik duracağız!

17:52 - Gündem

Bahçeli'nin açıklaması 'farklı' servis edildi, işine son verildi!

17:49 - Gündem

CHP ve DEM Parti bayramlaşmasında 'İmamoğlu' gündemi

13:02 - Gündem

MHP heyetinden DEM Parti'ye bayram ziyareti

12:01 - Gündem

Akın Gürlek, ilk ayını böyle değerlendirdi: Sahadan gelmiş biriyim...

11:53 - Gündem