CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Türkiye genelinde son yıllarda hız kazanan ve eleştirilere neden olan maden arama ve işletme ruhsatı süreçlerini TBMM gündemine taşıdı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Meriç,kontrolsüz ruhsatlandırma politikalarının ekolojik dengeden insan sağlığına kadar geniş bir alanda yarattığı tahribata dikkat çekti.
Yürürlüğe giren yeni kanun ve düzenlemelerle birlikte özellikle stratejik madenler adı altında izin süreçlerinin hızlandırıldığını belirten CHP’li Meriç, bu durumun hayati öneme sahip doğal alanlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu vurguladı.
Ormanlar, su havzaları, tarım arazileri ve zeytinliklerin madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altında olduğunu ifade eden Melih Meriç, yerleşim yerlerinin dibinde açılan maden sahalarının bölge halkının sağlığını, tarımı ve hayvancılığı doğrudan olumsuz etkilediğini belirtti.
Kimyasal atık havuzları ve dere kirliliği gibi çevresel felaketlere yol açan unsurların yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını geri dönülemez bir noktaya sürüklediğinin altını çizen Meriç, madencilikfaaliyetlerinin mercek altına alınmasını istedi.
Bakanlığın koordinesindeki denetimlerin yetersizliğine ve mevzuata aykırı işletmelere yönelik yaptırımların şeffaflığına vurgu yapan CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:
Son beş yılda Türkiye genelinde verilen maden arama ve işletmeruhsatlarının sayısı kaçtır, bu ruhsatların yıllara göre ve madentürlerine göre dağılımı nedir ve bu sayı Gaziantep özelinde kaçtır? 2. Son beş yılda maden arama ve işletme ruhsatı verilen alanların nekadarı orman ne kadarı tarım arazisi, ne kadarı su havzası ve nekadarı mera statüsündeki alanlardan oluşmaktadır?3. Zeytinlik alanlara 3 kilometreden daha yakın mesafede faaliyetgösteren kaç maden işletmesi bulunmaktadır? Bu işletmelereyönelik Bakanlığınız koordinesinde ve ilgili bakanlıklar nezdinde netür bir yaptırım uygulanmıştır, bu kapsamda kaç maden aramaişletmesinin ruhsatı iptal edilmiştir?4. Maden sahalarının kimyasal atık havuzları ve dere kirliliğikonularında Bakanlığınız koordinesinde ve ilgili bakanlık nezdindeyapılan denetim sayısı nedir ve bu kapsamda kaç işletmeye ne türyaptırım uygulanmıştır?