?>

Kalp krizleri artıyor görülme yaşı azalıyor

Yoğun tempo ve stresli yaşam kalp ve damar rahatsızlıklarını tetikliyor. Cumhuriyet, konu hakkında İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi kardiyoloji uzmanı Dr. Yasemin Demirci ile konuştu.

Sağlık - 11 ay önce

Demirci, “Halk arasında damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz, kalp krizi (Miyokard infaktüsü) (MI) için zemin hazırlayan ana mekanizmadır. MI öncelikle 45 yaş üstü bireyleri etkilese de genç erkeklerde ve kadınlarda da görülebilir. MI’nin birincil mekanizması, tipik olarak ateromatöz bir plağın kırılmasıyla oluşan, damarın tamamen tıkanmasıdır. Yüksek kan basıncı, sigara içme, diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hareketsizlik, dengesiz beslenme, aşırı alkol tüketimi, madde kullanımı diğer risk faktörleridir” ifadelerini kullandı.

Psikolojik stresin kalp krizinde önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyen, riskin kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğünü belirten Demirci, “Tütün, doku oksijenizasyonunu azaltarak, vasküler endotele zarar verir. Ailesinde kardiyovasküler hastalık, erken yaşta MI ve ani ölüm öyküsü bulunanların en geç 45 yaşında olmak üzere kardiyoloji muayenesi yaptırmaları gerekmektedir” diye ekledi.

COVID-19 AŞILARI RİSKİ TETİKLİYOR MU?

COVID 19 aşılarının gençlerde kalp krizi riskini tetikleyebileceğine ancak aşının enfeksiyonu önlemede en önemli faktör olduğuna dikkat çeken Demirci, “Türkiye’de şu an COVID-19 aşısı bulunmamakta. Uzmanlar, özellikle riskli grupların yılda bir kez tıpkı grip aşısı gibi COVID aşısını da yaptırmalarını öneriyor. 2020’de yani pandeminin ilk yılında elimizdeki veriler, COVID aşılarının MI riskini artırdığı yönünde bilgiye işaret etmiyordu. Ancak her ilaç gibi, COVID aşıları da piyasaya sürüldükten sonra elimize ulaşan daha geniş çaplı çalışmalar sonucunda bugün COVID aşılarının MI riskini bir miktar artırdığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

GTB Başkanı Akıncı, hububat alım fiyatlarını açıkladı

2025-06-03 00:00 - Tarım

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Grev bizim yasal hakkımızdır!

2025-06-03 12:07 - Gündem

CHP'de dikkat çeken kulis... 'Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi hazırlıklara başladı'

2025-06-03 15:39 - Gündem

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir Zeyrek yaşananları anlattı: ‘Kaza ihmaldi; babamın şüpheleri vardı’

2025-06-07 21:08 - Gündem

Tanju Özcan'dan DİSK'e tepki: Ey emek sömürücüsü DİSK yöneticileri

2025-06-02 14:44 - Gündem

Son Dakika... CHP'ye 'kurultay' soruşturması tamamlandı: Kılıçdaroğlu 'mağdur'

2025-06-03 00:39 - Siyaset

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyeti kuran partiyi adliye koridorlarında konuşmam, partimi adliyede tartıştırmam

2025-06-03 11:32 - Siyaset

AKP'nin kurucusundan AKP iktidarını uyaran bildiri! İmza atanlar dikkat çekti

2025-06-03 19:08 - Siyaset

Nagehan Alçı'dan Özgür Özel'e eleştiri: 'Ateşle oynuyor'

2025-06-06 14:08 - Gündem

Erdoğan'dan bayram mesajında 'CHP' yorumu: 'Üzüntü duyuyoruz, yanlışta ısrar son bulması

2025-06-05 12:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Mevsim geçişlerinde artan polen alerjilerine dikkat!

00:00 - Sağlık

Sosyal medya, ilişkilerde fark edilmeden uzaklık yaratabiliyor!

00:00 - Sağlık

Sırt ağrısı sadece yorgunluk değil: Kifozu göz ardı etmeyin!

07:32 - Sağlık

Mevsim geçişleri çocukları daha hızlı hasta ediyor!

00:00 - Sağlık

Akne tedavisinde erken müdahale ve doğru bakım...

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gökay Çakır ve Başaran Aksu serbest bırakıldı...

15:01 - Gündem

Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı

10:17 - Asayiş

CHP’li Meriç, Nurdağı’ndaki meteoroloji istasyonu eksikliğini Meclis gündemine taşıdı

00:59 - Siyaset

Anahtar Parti Yavuzeli’nde sahaya indi

00:01 - Siyaset

Fatma Şahin projelerini kamuoyuyla paylaştı

00:00 - Yerel