?>

İran'dan ABD'ye rest: Nükleer müzakere çıkmaza mı giriyor?

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un önce İran’ın nükleer programını sınırlamak istediklerini, ardından da tamamen sona erdirilmesi gerektiği yönündeki açıklamasına tepki göstererek, Uranyum zenginl

Dünya - 1 yıl önce

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Arakçi, ABD’nin müzakerelere yönelik tutumuna değinerek, "Bazen çelişkili tutumlar sergiliyorlar ve bu durum müzakere sürecine hiçbir şekilde katkı sağlamıyor. Gerçek niyetlerini ancak müzakere masasında öğrenebiliriz. Eğer yapıcı bir tutum sergilerlerse müzakerelerin muhtemel bir anlaşma çerçevesinde başlaması konusunda umutlu olabiliriz. Bu süre zarfında Witkoff birkaç farklı açıklamada bulundu. Bu nedenle gerçek tutumlarını müzakere masasında görmeliyiz" dedi.

Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un önce İran’ın nükleer programını sınırlamak istediklerini, ardından da tamamen sona erdirilmesi gerektiğini söylemesine tepki gösterdi.

İran’ın nükleer programına ilişkin yürütülen müzakerelerde ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkının tartışmaya açık olmadığını vurgulayan Arakçi, "Uranyum zenginleştirme İran için meşru ve net bir haktır. Güven oluşturmak adına bazı adımlar atmaya hazırız, ancak uranyum zenginleştirme hakkı asla müzakere edilemez" ifadelerini kullandı.

Arakçi, ayrıca bu hafta Rusya’ya gerçekleştireceği ziyarete ilişkin, "Ziyaretimin amacı, Dini Lider Hamaney’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e hitaben yazdığı mektubu iletmek. Mektubu, Putin ile doğrudan görüşerek teslim edeceğim" şeklinde konuştu.

ABD'DEN AÇIKLAMALAR

Witkoff, pazartesi günü Fox News’e verdiği röportajda, ABD’nin İran’ın nükleer programını yok etmek yerine sınırlamayı hedefleyen bir anlaşma arayışında olduğunu belirtmişti.

İran’ın bazı durumlarda uranyumu yüzde 60 ve yüzde 20 oranında zenginleştirdiğini ifade eden Witkoff, "Bu kabul edilemez. Sivil bir nükleer program için iddia ettikleri gibi yüzde 3.67’nin üzerinde zenginleştirme yapmalarına gerek yok. Bu nedenle görüşmelerin odağı büyük ölçüde zenginleştirme programının denetlenmesi olacak. Sonrasında ise silahlanma faaliyetlerinin doğrulanması gündeme gelecek" ifadelerini kullanmıştı.

Witkoff, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise, "İran’la bir anlaşma ancak Trump’a ait bir anlaşma olursa tamamlanır. Nihai bir düzenleme, Orta Doğu’da barış, istikrar ve refah için bir çerçeve oluşturmalıdır. Bu da İran’ın nükleer zenginleştirme ve silahlanma programını durdurması ve tamamen ortadan kaldırması anlamına gelir. Dünya için güçlü ve adil, uzun ömürlü bir anlaşma yapmak zorunlu. Başkan Trump’ın benden istediği de tam olarak bu" ifadelerine yer vermişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Sayıları iki kat, maaşları 10 kat arttı!

2025-04-13 17:50 - Gündem

Samsun'da mahşeri kalabalık! Millet iradesine sahip çıktı!

2025-04-13 14:39 - Siyaset

Bahçeli'den İmamoğlu çağrısı: 'İvedilikle karara bağlansın'

2025-04-14 18:08 - Siyaset

İmamoğlu'nun davası 16 Haziran'a ertelendi. İşte savunması...

2025-04-11 13:39 - Gündem

Berhan Şimşek, 'CHP kurultayının iptali için dilekçe verdi' iddiası

2025-04-09 10:32 - Siyaset

Çok konuşulacak iddia: Erdoğan, yargı mensubuna ‘Hani dosyanız çok güçlüydü’ dedi

2025-04-14 20:08 - Gündem

Bülent Turan: Biz de CHP kapatılsın kampanyası yapalım!

2025-04-15 11:07 - Siyaset

İmamoğlu ve Özdağ yaz aylarında cezaevinden çıkabilir!

2025-04-15 13:04 - Gündem

Özgür Özel, Erdoğan'a 75 bin TL tazminat ödeyecek!

2025-04-15 12:14 - Gündem

İmamoğlu'ndan sert çıkış: Ailemizi taciz etmeyi bırakın!

2025-04-09 14:09 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'den 60 ülkeye yeni gümrük vergisi: Türkiye de listede!

10:25 - Dünya

NATO'da 'aile fotoğrafı' çekildi, Erdoğan'dan 'Kısıtlamalar kaldırılmalı' mesajı

15:08 - Dünya

Trump'tan çok konuşulacak sözler: İran ile ateşkes bitti!

12:15 - Dünya

Trump Erdoğan'ı övdü, müjde verdi: Türkiye'yi memnun edecek bir şeyler yapacağım

07:38 - Dünya

Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak

20:46 - Dünya

Günün Manşetleri

Cem Küçük gözaltına alındı!

21:46 - Asayiş

AKP'ye geçeceği iddia edilen Cemil Tugay'dan dikkat çeken açıklama

14:52 - Siyaset

Sinem Dedetaş'tan açıklama: Aklım ve kalbim Üsküdar’ın sokaklarında...

14:20 - Gündem

Timur Soykan ve Fatih Altaylı da ifadeye çağrıldı!

14:09 - Gündem

70 yıldır CHP üyesi olan Önder Sav istifa etti!

11:09 - Siyaset