?>

“İkindi Sazı” geleneği tekrar canlanıyor...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş. tarafından kentin müzik kültürü açısından önem taşıtan “İkindi Sazı” geleneği tekrar canlandırılıyor.

Kültür & Sanat - 5 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş. tarafından kentin müzik kültürü açısından önem taşıtan “İkindi Sazı” geleneği tekrar canlandırılıyor.

İnsanlara moral, motivasyon, sosyalleşme gibi imkanlar sunan ve Gazi şehre özgü “İkindi Sazı” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Gazikültür A.Ş. ile tekrar canlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan “Türkülerle İkindi Sazı” programı ile Masal Parkı içinde ses sanatçısı Faruk Lök tarafından her Çarşamba günü saat 17.00 ile 18.30 arasında şarkılar seslendirilmeye başlandı. Vatandaşların ücretsiz katılabildiği İkindi Sazları’nda Gazi şehre ait türküler söylenecek. 

Gaziantep müzik kültürü açısından önem taşıdığı düşünülen “İkindi Sazı”, 1925-1970 yılları arasında devam eden, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, hem klasik Türk müziği icrasının tanınması hem de o yıllardaki Gaziantep müzik kültürünün anlaşılması bakımından önemli bir etkinlik olarak tanımlanıyor. İkindi namazı sonrasında başladığı için bu adla anılan İkindi Sazı, neredeyse her gün yapılan etkinlik, örneklerinden farklı olarak gündüzleri düzenlenir, kadın erkek beraber katılabiliyordu. Fasıl geleneği içerisinde devam eden meşklerde sadece Türk sanat müziği veya makam müziği icrası yapılmış, halk müziği ise son dönemlere doğru yaygınlaşmıştır.

YAKAR: İKİNDİ SAZI GAZİANTEP’İN GELENEKLERİNİN TAM GÖBEĞİNDE

İkindi Sazları’nın ilk programında konuşan Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in geçmişten getirdiği büyük bir birikimi olduğunu söyleyerek “Tarihi, edebiyatı, sanatı, sporu, sanayisi ile beraber çok önemli başarılara imza atmış ve geleneği olan bir şehir. Gelenek nesiller boyu icra edildiğinin göstergesi ve İkindi Sazı bunun tam göbeğinde. İkindi Sazı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatları ve Gazikültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tanrıöver’in teklifleriyle sanatçı Faruk Lök’ün icralarıyla gerçekleşecek. İkindi Sazı, Urfa’nın Sıra Geceleri, Yozgat’ta Meşk Gecesi gibi ama daha özel ve farklı bir gelenek. 100 yıl öncesi bu şehir sanata, edebiyata çok önem verirdi. Musiki şehir kültürünün sonucudur. Bizde musiki çok önemlidir. Barak’ta uzun hava, şehirde Türk Sanat Musikisi ve türkü dinlenir. Gaziantepliler saygı çerçevesinde 2 saatlik bu fasılı dinlerdi. Kadın erkek beraber dinlerlerdi. Bu İkindi Sazlarında İstanbullu sanatçılar gelir sahne alırdı. Pandemi kurallarına uygun olarak ilerleyen zamanlarda şehrin farklı yerlerinde bu program başarı ile devam edecek” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Sedat Peker, Korkmaz Karaca görüşmesini paylaştı!

2021-06-28 15:28 - Gündem

Peker'in iddia ettiği AKP'li ismin videosu çıktı!..

2021-06-23 23:30 - Gündem

Binali Yıldırım Paramount Otel'de kaldı mı?

2021-06-23 19:21 - Gündem

Sedat Peker'den çarpıcı 'muhalefet' paylaşımı...

2021-06-23 20:58 - Gündem

Fatih Altaylı'dan Aktrole: Şerefsizlik yapma, yaratık!

2021-06-23 10:00 - Gündem

Sedat Peker'den Atatürk paylaşımı...

2021-06-26 18:42 - Gündem

Sedat Peker'den bomba Korkmaz Karaca iddiaları...

2021-06-27 08:38 - Gündem

Yılmaz Özdil: Sedat Peker’e teşekkür borçluyuz

2021-06-29 10:15 - Gündem

Sedat Peker'den 'Soylu'nun kasası' iddiası...

2021-06-28 20:20 - Gündem

Ecoline Nedir?

2021-06-25 17:33 - Yaşam

İlgili Haberler

Çokfonik Koro, Çanakkale’den ödülle dönüyor

00:00 - Kültür & Sanat

Şehitkamil'de Açık Hava Sinemaları başlıyor

00:01 - Kültür & Sanat

Gaziantep Büyükşehir'den çifte sergi

00:00 - Kültür & Sanat

Dülük Antik Kenti’nde Rubato konseri

00:00 - Kültür & Sanat

“Jüpiter Dolichenus” sanatseverlerle buluştu...

00:00 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Özgür Özel yönetimi olağanüstü kurultay için mahkemeye başvurdu!

15:55 - Gündem

Ahmet Telli'nin ailesi Kılıçdaroğlu'nun görüşme talebini kabul etmedi

15:49 - Gündem

Ümit Özdağ: Erken seçimin ne zaman olacağını Erdoğan dahil Türkiye’de kimse bilmiyor

00:07 - Siyaset

Bakan Ersoy, Kongre ve Fuar Merkezi’nin temelini attı

00:00 - Yerel

Kılıçdaroğlu: Özgür Özel'in partiden ayrılmasına gerek yok...

21:39 - Siyaset