Yavuz Top denince 70’live 80’li yıllarda bağlamaçalmaya heveslenengençlerin idolü olmayıbaşarmış TRT sanatçısı gelirdi.Hele de o günlerde tam günyayının henüz olmadığı,siyah-beyaztelevizyonlarımızınaçılış saatiöncesindeArif Sağ’labirlikte yaptığıenstrümantalhalk ezgileri benyaştakilerin hala belleğindedir.
TRT’ye 17 yaşında giren YavuzTop, kurumun repertuvarınabugün hâlâ dillerde olan birçokeseri de kazandırdı.
‘İCAT ÇIKARMA YAVUZ’
1980’li yıllarda ise YavuzTop, halk müziğindereformist çalışmalarıyla öneçıktı. Çoksesli halk müziğiorkestrası ile halk müziğindeyaylı sazların atası olan ıklığıgeliştirerek halk müziğininihtiyacı olan viyolenseli ve halkmüziği kontrbasını yaptığındao günün otorite sayılan isimleri“İcat çıkarma Yavuz” diye tepkiverdiler. Ama Yavuz Top’unçıkardığı “icat”ların gerçektenhalk müziğinde ihtiyaçolduğu yıllar içinde anlaşıldıve artık bırakın piyasayı TRTorkestralarında bile çoktanyerini aldı. İyi ki o icatlarıçıkardı Yavuz Top.
TRT’den sonra İTÜ TürkMüziği Konservatuvarı’ndadört yıl boyunca hocalıkyapan usta, daha sonrakendi dershanesini açtı vekonservatuvara girmeyen,giremeyen pek çok öğrenciyebirikimlerini aktardı.İstanbul’da açtığı bu dershanede kendi alanında bir ilkti.Daha önceleri kendisininyaptığı gibi bağlama öğrenmekisteyenler usta çırak ilişkisiyleyetişiyordu. Bugün halkmüziğinde hâlâ var olanpek çok isim onun okulundayetişti.
AS SİNEMASI
1980’li yılların sonundaHarbiye As Sineması’ndaverdiği ilk konserle başkabir çığır açtı sanatında. İlkkonserinde kendisindendinlediğimiz “Korkmirem”,“İpek Mendil Dane Dane”,“Kime de Kin Ettin”, “Sendenmidir Benden midir”, “HasretinBeni Hasta Eyledi” ve “KâtiplerOturmuş Derdimi Yazar” adlıeserler yıllar yılı birçok sanatçıtarafından okundu.
BESTELER, DEYİŞLER...
O yıllarda Arif Sağ, MusaEroğlu ve Muhlis Akarsu ilebirlikte yaptıkları “Muhabbet”albümlerinde okuduğu deyişlerhepimizin ilk kez duyduğu veçoğunlukla kendi ezgilerindenoluşuyordu. Yavuz Top, buyönüyle bize türkü formundabestecilikte de usta olduğunukanıtladı. Sonraki yıllardayaptığı eserlerden hepimizindağarcığında en az üç beştane bulunur. “Ne Hacıyız NeHocayız”, “Bugün Seyre ÇıkmışHublar Sultanı”, “Ervah-ıEzelde”, “Yâr Demedin”, “CihanVar Olmadan”, “KalenderimKalenderim” ve “DerdimÇoktur Kime Yanam Derdimi”ilk aklımıza gelenler.
ALTI FİLM MÜZİĞİ
Bizim kuşak en iyi bağlamaustalarının yaşadığı bir dönemetanıklık etti. Bu ustalardan biriolan Yavuz Top’u diğerlerindenayıran bazı özellikleriolduğunun altını çizmekgerekir. O, aynı zamandabesteci, aynı zamanda sözyazarı ve aynı zamanda iyibir aranjör olarak da isimyaptı. Pek çok ünlü isminalbümlerinde yönetmenlik deyapan Yavuz Top, altı filminde müziğini yapmıştır. ErdenKıral’ın yönettiği “BereketliTopraklar Üzerinde” adlıfilmin müziğini SarperÖzsan’la birlikte yapmıştır.Zeki Ökten’in yönettiği vesenaryosunu Yılmaz Güney’inyazdığı “Düşman” filmininmüziğini de Arif Sağ’la birlikteyapan sanatçı, bu filmlerindışında “Hasan Boğuldu”,“Hasan Dağı”, “Zalim Avcı”ve “Güneşe Köprü” fimlerininmüziğine imza atmıştır. TimurSelçuk şefliğinde, DevletSenfoni Orkestrası ile birlikteilk konser veren sanatçı oldu.
Mizahı çok seven sanatçıbunu eserlerine de yansıttı.Azerbaycanlı hiciv ustasışair Mirza Alekber Sabir’insözlerinden bestelediği“Korkmirem”den sonra yineaynı şairin “Bayram Olacak”şiirini besteledi. Yıldız Tilbe ileokudukları sözü ve müziği yinekendisine ait “Yeme Yeme” adlıeseri de yine bu tarzdadır.
AYDIN BİR SANAT ADAMI
Yavuz Top, sanatçı olarakbu üstün hasletlerinin dışındailkeli bir duruşun, sazını iyiçalmanın ötesinde aydınbir sanat adamı olmanın dagereğini fazlazıyla yerinegetirmiş bir isimdir.