?>

GİBTÜ Bilim İletişimi Ofisi ilk etkinliğini gerçekleştirdi

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), bilimi toplumla buluşturmak ve genç nesillerde bilimsel farkındalık oluşturmak amacıyla kurduğu Bilim İletişimi Ofisi kapsamında hayata geçirdiği “GİBTÜ Bilim Söyleşileri” programının ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

Eğitim - 4 ay önce

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), bilimi toplumla buluşturmak ve genç nesillerde bilimsel farkındalık oluşturmak amacıyla kurduğu Bilim İletişimi Ofisi kapsamında hayata geçirdiği “GİBTÜ Bilim Söyleşileri” programının ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen ve ortaokul ile lise düzeyindeki öğrencilere yönelik olarak planlanan program, 12 ayrı söyleşiden oluşan kapsamlı bir bilim iletişimi girişimidir.

Programın açılış etkinliği, GİBTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Seçil Eroğlu tarafından, mezun olduğu Ayten Kemal Akınal Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi. Eroğlu, “Biyoteknoloji: Geleceği Şekillendiren Bilim” başlıklı sunumunda, genetik mühendisliği, CRISPR teknolojisi, yapay organlar, çevre dostu biyoplastikler gibi çağdaş konuları sade ve anlaşılır bir dille öğrencilere aktardı.

Etkinlikte yalnızca güncel bilimsel gelişmeler değil, bu gelişmelerin insanlık ve doğa üzerindeki etkileri, etik boyutları da tartışmaya açıldı. Öğrenciler interaktif sunum, görseller ve soru-cevap bölümleriyle bilimi yalnızca dinlemedi; düşündü, sorguladı, ilham aldı.

BİLİMLE DÖNÜŞ: MEZUN OLDUĞU OKULDA İLHAM VERDİ

Etkinlik, Dr. Seçil Eroğlu için farklı bir anlam daha taşıyordu. Yıllar önce öğrencisi olduğu okulun sıralarına bu kez bir akademisyen olarak dönmek, genç zihinlere bilimle dokunmak anlamına geliyordu. Eroğlu, öğrencilerle hem kişisel akademik yolculuğunu hem de bilimin dönüştürücü gücünü paylaştı.

12 ETKİNLİKLE BİLİM YOLCULUĞU

“GİBTÜ Bilim Söyleşileri” programı, 2025 yılı boyunca 12 farklı okulda, GİBTÜ'nün alanında uzman akademisyenleri tarafından yürütülecek. Her söyleşi, farklı bilimsel temaları merkeze alarak gençleri bilime yakınlaştırmayı, onları hem düşünmeye hem üretmeye teşvik etmeyi hedefliyor. Programın koordinatörlüğünü üstlenen GİBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bayram Bala, “Bilimsel farkındalık yalnızca kampüslerde değil, toplumun her alanında oluşmalı. Bu program, gençleri geleceğin bilim insanları olarak cesaretlendirmeyi amaçlıyor” dedi.

YÖK VİZYONUYLA UYUMLU, YERELDE ÖNCÜ BİR UYGULAMA

GİBTÜ’nün bu programı, geçtiğimiz ay Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde kurulan Bilim İletişimi Ofisi’nin “Bilim Kafe” adıyla başlattığı ulusal bilim iletişimi hareketiyle doğrudan örtüşüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın bilim iletişimi vizyonunu yansıtan şu sözler, GİBTÜ’nün bu alandaki kararlılığını da ortaya koyuyor: “Bilim iletişimini Türkiye'deki bilimsel bilgi tecrübesini, sadece ulusal sınırlarla değil, dünyayla paylaşmanın bir vasıtası olarak görmeliyiz.”

Bu yaklaşımla, GİBTÜ’nün kendi bünyesinde kurduğu Bilim İletişimi Ofisi, üniversite-toplum etkileşimini sürdürülebilir, planlı ve kurumsal bir yapıya dönüştürüyor. GİBTÜ, bu yönüyle hem bilgiyi topluma taşıyan bir üniversite hem de ulusal bilim iletişimi vizyonunun bölgesel öncülerinden biri olarak konumlanıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil Belediyesi'nde CHP’li 3 başkan yardımcısı istifa etti!

2025-04-08 17:24 - Gündem

Umut Yılmaz CHP'den istifa etti!

2025-04-07 19:45 - Siyaset

Umut Yılmaz ve 5 meclis üyesi CHP'den istifa etti!

2025-04-08 11:50 - Siyaset

Bahçeli de 'yapay zeka fotoğraf' akımına katıldı!

2025-04-07 13:54 - Gündem

Sayıları iki kat, maaşları 10 kat arttı!

2025-04-13 17:50 - Gündem

Samsun'da mahşeri kalabalık! Millet iradesine sahip çıktı!

2025-04-13 14:39 - Siyaset

İmamoğlu'nun davası 16 Haziran'a ertelendi. İşte savunması...

2025-04-11 13:39 - Gündem

Berhan Şimşek, 'CHP kurultayının iptali için dilekçe verdi' iddiası

2025-04-09 10:32 - Siyaset

İmamoğlu'ndan sert çıkış: Ailemizi taciz etmeyi bırakın!

2025-04-09 14:09 - Gündem

AKP'li Şamil Tayyar'dan Umut Yılmaz yorumu

2025-04-08 19:15 - Siyaset

İlgili Haberler

GİBTÜ’den Suriye’de akademik ve diplomatik ziyaretler

00:55 - Eğitim

GİBTÜ aday öğrencileri Üniversite Tercih Fuarı’nda bekliyor

00:00 - Eğitim

GİBTÜ Üniversite Tercih Günleri’nde adaylarla buluşuyor!

00:00 - Eğitim

Irakiye Üniversitesi Heyeti, GİBTÜ’de

00:00 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den yeni LGS açıklaması: '29 kişi görevden uzaklaştırıldı'

17:30 - Eğitim

Günün Manşetleri

Şamil Tayyar, erken seçim için tarih verdi, sonra sildi!

10:34 - Siyaset

Arınç'tan Gökçek'e: Onlar benim sakalımı kesti, ben onların kolunu kopardım

19:10 - Siyaset

Diyanet'in cuma hutbesinde "giyinik çıplaklar" vurgusu

09:12 - Gündem

Sedat Peker, uzun süren sessizliğini bozdu

17:20 - Gündem

RTÜK'ten Tele 1'e 5 gün karartma cezası

14:30 - Gündem