?>

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneğ

Sağlık - 1 gün önce

Elbek, astım hastalarının tedavi süreçleri boyunca pek çok zorlukla karşılaştığını belirterek, “Her iki astım hastasından biri mevcut sağlık sisteminde randevu alamadığı için gerekli takibi yaptıramıyor. Kadınlar, astım hastaları arasında önemli bir dezavantaj yaşıyor. Şikayetleri yeterince ciddiye alınmadığı için randevu önceliği alamıyor. Hastane ve ilaç masraflarını kendi cebinden ödeyen hastalar, ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara erişemediği için hastalıklarını kontrol altına almakta zorlanıyor” dedi.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÖNEMLİ

Astımın çocukluk çağında başladığını söyleyen Kızılırmak ise, “Türkiye genelinde bakıldığında, çocukluk çağında başlayan astım vakalarının bir kısmı zamanla kaybolsa da, yetişkinlik döneminde ortaya çıkan astım hastalarının da sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Genel olarak astım hastalığı toplumun yaklaşık yüzde 5’ini etkilemekte” dedi. Ekonomik sorunların astım hastalarının tedavi sürecini etkilediğini belirten Kızılırmak, “Tedaviye erişimde ekonomik faktörler belirleyici bir rol oynar. Gelir düzeyi düşük bireylerde, tedaviye erişim daha sınırlıdır. Astım, vücudun aşırı yanıt vermesi sonucu ortaya çıksa da çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilenir. Başlıca faktörler arasında sigara dumanına maruziyet bulunur. Özellikle çocukluk çağında ebeveynlerin sigara içmesi, astım gelişme riskini artırmaktadır. Ayrıca hava kirliliği, ev içindeki yakıt türleri (kömür veya odun sobası kullanımı), rutubetli ortamlar ve havalandırılmayan evler astımın kontrolünü zorlaştıran etmenler arasındadır. Ayrıca kırsal bölgede yaşayanların, doğalgaz yerine odun veya kömür sobası kullananların, sağlık merkezine ulaşımı 1 saatten uzun sürenlerin astım kontrolünün daha zayıf olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.

EŞİTSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

Astım hastalarının ekonomik yükünün azaltmak için uygulanabilecek sağlık politikalarına değinen Kızılırmak, “Kronik hastalıkların erken teşhisine yönelik programların geliştirilmeli, Tedaviye erişim eşitsizliklerini ortadan kaldıracak sağlık politikalarının hayata geçirilmeli, Çevresel risk faktörlerini azaltmaya yönelik tedbirlerin alınmalı ve Astım hastalarına yönelik kapsamlı ve düzenli takip sistemlerinin oluşturulmalı” ifadelerini kullandı. Günümüzde polikliniklerde doktorların yoğun hasta yükü nedeniyle kronik hastalıklara yeterince vakit ayıramadıklarını belirten Kızılırmak, “Astım hastalarının kullandıkları inhaler cihazların doğru teknikle kullanılması büyük önem taşımaktadır. Hastaların cihazları doğru dozda ve yöntemle kullanabilmeleri için kapsamlı eğitimler verilmelidir. Akciğer hastalıklarında iyileşmenin sağlanması için yalnızca sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi yeterli değildir. Yaşam koşullarının düzeltilmesi, yoksulluğun ve buna bağlı sosyal şartların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Sağlık sisteminin eşitsizlikleri ortadan kaldıracak şekilde düzenlenmesi ve tedaviye erişim kolaylaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Andımız’ı kaldırdı, Erdoğan’ın fotoğrafını astı!

2025-04-30 11:09 - Gündem

Silivri Cezaevi'nden ilk kare: İmamoğlu ailesi açık görüşte

2025-04-30 20:49 - Gündem

İmamoğlu'nu soran gazeteciye Erdoğan'ın korumalarından sert müdahale

2025-04-30 15:34 - Gündem

Ali Mahir Başarır arşivi açtı, AKP'li vekilin görüntülerini paylaştı!

2025-05-02 20:28 - Siyaset

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a çağrı: Eğer siz sandığı koymazsanız...

2025-04-30 19:39 - Siyaset

Ümit Özdağ davası 10 Eylül'e ertelendi!

2025-04-29 11:09 - Gündem

İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürü gözaltına alındı!

2025-04-29 22:08 - Gündem

Özgür Özel'e saldıran kişi evlat katili çıktı!

2025-05-04 13:38 - Gündem

Yeni Şafak yazarından skandal paylaşım

2025-05-04 20:04 - Gündem

Erdoğan: Cumhurbaşkanlığı hevesi yolunda daha kaç CHP'li telef olup gidecek?

2025-04-30 13:23 - Siyaset

İlgili Haberler

Hizmette yeni dönem: Tele sağlık

00:08 - Sağlık

GAÜN Hastanesi’nde “Sağlık Herkese” etkinliği

00:00 - Sağlık

Yeni aile hekimi uygulaması başlıyor: Hekiminiz değişmiş olabilir!

00:08 - Sağlık

Kanser tedavisinde nokta atışı!

00:08 - Sağlık

Güvenli bağ, güçlü toplum

00:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

CHP'li Ali Mahir Başarır açıkladı: Saldırganın kızı CHP Genel Merkezi'ni aradı

21:38 - Gündem

Son Dakika... Özgür Özel'in kızını tehdit eden kişi yakalandı

21:08 - Gündem

AKP'de 'Ekrem İmamoğlu' istifası

19:51 - Siyaset

15 yaşındaki çocuğa darp: CHP standındaki saldırıya tutuklama kararı

17:38 - Gündem

Saldırganın yeni görüntüleri: Özgür Özel’i takip edip beklemiş!

17:34 - Gündem