?>

Ebola tedavisinde yeni dönem: %100 koruma sağladı

Bilim insanları, ağızdan alınan anti viral bir ilacın maymunlarda Ebola enfeksiyonundan kaynaklanan ölümleri tamamen önlediğini keşfetti. Bu gelişme, gelecekteki Ebola salgınlarının kontrol altına alınmasında devrim niteliğinde bir adım olabilir.

Sağlık - 1 yıl önce

Ebola virüsü, insanlar ve primatlar için son derece ölümcül olup, enfekte bireylerin yaklaşık %90'ında ölüme yol açabiliyor.

Özellikle 2013-2016 yılları arasında Batı Afrika'da görülen büyük salgında, 28 bin 600 kişiden 11 bin 325’i hayatını kaybetmişti.

Daha yakın tarihlerde, 2018-2020 yılları arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda’da yaşanan salgın ise 3 bin 481 enfekte kişiden 2 bin 299'unun ölümüyle sonuçlandı.

Mevcut tedaviler, antikor bazlı olup belirli koşullarda saklanması gerektiğinden soğuk zincir taşımacılığı gerektiriyor ve kriz bölgelerinde uygulanmasını zorlaştırıyor. Bu yüzden, hızlı ve yaygın bir şekilde kullanılabilecek oral ilaçlar büyük önem taşıyor.

Araştırmacılar, Obeldesivir (ODV) adlı antiviral ilacın maymunlarda Ebola enfeksiyonuna karşı etkili olduğunu ortaya koydu.

Daha önce yapılan çalışmalarda ODV'nin RNA virüslerine karşı etkili olduğu biliniyordu. Ancak son araştırma, bu ilacın ağızdan alındığında Ebola’ya karşı tam koruma sağlayabileceğini kanıtladı.

'EBOLA VİRÜSÜNE KARŞI %100 KORUMA'

Araştırmada, rhesus makakları ve yengeç yiyen maymunlar kullanıldı.

Ebola virüsüne maruz kalan beş rhesus ve beş yengeç yiyen makak, maruziyetten 24 saat sonra başlayarak 10 gün boyunca ODV tedavisi aldı. Üç maymun ise kontrol grubu olarak takip edildi.

Sonuçlar oldukça çarpıcıydı:

Rhesus makakları %100 hayatta kaldı.Yengeç yiyen makaklarda hayatta kalma oranı %80 oldu.Tedavi edilen maymunlarda bağışıklık sisteminin daha iyi çalıştığı tespit edildi.ODV’nin anti-enflamatuar etkisi olduğu ve aşırı bağışıklık tepkilerini azalttığı görüldü.

SALGINLARA KARŞI YENİ UMUT

Araştırmacılar, ODV’nin sadece virüsle ilk temastan sonraki 24 saat içinde ve hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce etkili olabildiğini belirtiyor.

Ancak bu bile, Ebola salgınlarını kontrol altına almak ve laboratuvar kazaları gibi maruziyet durumlarında hayat kurtarmak için büyük bir avantaj sağlayabilir.

Bilim insanları, ilacın gecikmeli kullanımının bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için yeni araştırmalar yapmayı planlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

'Kayda Geçsin' ekibi Halk TV'den ayrıldı!

2025-03-12 11:02 - Gündem

Mehmet Sevigen'in 'Kılıçdaroğlu' ve 'kurultay' iddiası

2025-03-12 14:00 - Siyaset

Birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak... İstanbul'un sanat rotası!

2025-03-11 00:00 - Kültür & Sanat

CHP'den Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne siyah çelenk

2025-03-13 18:19 - Siyaset

Özgür Özel: Benim muhatabım Sayın Bahçeli

2025-03-12 21:23 - Siyaset

Ekrem İmamoğlu’na Erzincan’da da salon verilmedi!

2025-03-12 18:30 - Gündem

Uruguay ve Brezilya maçları öncesi... Arjantin'den flaş Lionel Messi kararı!

2025-03-17 00:00 - Spor

Mansur Yavaş: Ekrem başkana siyasi kumpas kurulursa en başta yanında ben olacağım

2025-03-12 21:12 - Siyaset

Erdoğan, 92 yaşındaki vatandaşa elini öptürdü!

2025-03-13 19:56 - Gündem

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: Millet seni evine yollayacak!

2025-03-13 19:22 - Siyaset

İlgili Haberler

Op. Dr. Şerife Eskalen: Yaz sıcağı gebeleri daha fazla etkiliyor

00:00 - Sağlık

Omuz ve kalça ağrısına halsizlik ve ateş eşlik ediyorsa dikkat!

00:00 - Sağlık

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde Yeni Nesil HIFU Teknolojisi hizmete girdi

00:18 - Sağlık

Prof. Dr. Mehmet Duru: Yazın en tehlikeli saatleri bunlar...

10:20 - Sağlık

Karaciğer Tümörlerinin Tedavisinde Girişimsel Radyolojinin Artan Rolü

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu gözaltına alındı

08:42 - Gündem

Davutoğlu siyaseti bıraktı, Gelecek Partisi'ni feshetti!

21:01 - Siyaset

BirGün çalışanları 'figüran' haberi nedeniyle ifade verdi

19:59 - Gündem

Ahbap soruşturmasında 5 kişi daha ifadeye çağrıldı!

19:57 - Asayiş

200'den fazla belediye başkanı YENİ Parti'ye katılmak için istifa etti

16:00 - Siyaset