“Dijital Dünyada Türkiye'nin Uzay Vizyonu” konulu panel

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (GİBTÜ) "Dijital Dünyada Türkiye'nin Uzay Vizyonu" konulu panel gerçekleştirildi.

Eğitim - 2 hafta önce

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (GİBTÜ) "Dijital Dünyada Türkiye'nin Uzay Vizyonu" konulu panel gerçekleştirildi. GİBTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, programın açılışında, panelin konusunun üniversitenin misyonuyla örtüştüğünü söyledi.

Dijital Dünyada Türkiye'nin Uzay Vizyonu GİBTÜ’de masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Uluslararası Kalkınma Toplum ve Düşünce Derneği (KATODER) Başkanı Sabiha Doğan’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Fuat İnce (TÜBİTAK Bilişim Enstitüsü Kurucusu) “Yeni Uzay, Yeni Teknolojik Gelişmeler ve Fırsatlar”, Prof. Dr. Mehmet Emin Özel (Eski NASA Çalışanı) “Uzay ve Bilim” Doç. Dr. Cüneyt Dirican (Astraekonomist-Dünya Gazetesi Yazarı) “Uzayda Ticari ve Ekonomik Fırsatlar, Tehditler ve Türkiye” Mali Müşavir İsmail Tekbaş (Araştırmacı-Yazar) “Uzay Keşifleri Doğrultusunda Yeni Bir Muhasebe Uzmanlığı Önerisi: Uzay Muhasebesi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

GİBTÜ öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Kalkınma Toplum ve Düşünce Derneği (KATODER) işbirliğinde düzenlenen "Dijital Dünyada Türkiye'nin Uzay Vizyonu" konulu panel Rektörlük Konferans Salonunda yapıldı.

DİJİTAL ÇAĞDA BİLGİ ÇOK HIZLI GELİŞİYOR

Panelin açılış konuşmasını yapan GİBTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, panelin konusunun üniversitenin misyonuyla örtüştüğünü ifade etti.  Uzayın herkesin ilgisini çektiğini ifade eden Tarakçıoğlu, şöyle konuştu: "Uzayla ilgili çalışmalar Soğuk Savaş yıllarına uzanıyor. Bir taraftan ABD bir taraftan Sovyetler Birliği'nde uzaya gitme çalışmaları başlamış. Ülkemizde 1985'te TÜBİTAK'ta uzay araştırmaları merkezi kurulmuş. Teknoloji çok hızlı ilerliyor, treni bir kere kaçırınca bir daha yakalama şansınız olmuyor. Dijital çağda bilgi çok hızlı gelişiyor ve bu bilgiyi yakalamak hem çok kolay hem de çok zor. Eğer yakalayabilirseniz kopma şansınız olmaz ama treni kaçırırsanız bir daha yakalama şansınız olmayacaktır."

Tarakçıoğlu, sağlıkla ilgili birçok aletin temelinde uzay araştırmalarının yer aldığına dikkati çekerek, "Mesela MR cihazı, bir görüntüleme cihazıdır, uzay araştırmalarının bir parçası olarak ortaya çıkmıştır." dedi.

ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL ORGANİZASYON

Panelin moderatörlüğünü yapan KATODER Başkanı Sabiha Doğan ise dünyada sivil toplum kuruluşlarının "Beşinci güç" kabul edildiğini belirtti. Türkiye'de STK ve üye sayısını artırmak için çabaladıklarını dile getiren Doğan, bu organizasyonu da öğrencilere ulaşmak için düzenlediklerini kaydetti.

UZAY PARA GETİREN BİR ALAN

Açılış konuşmalarından sonra panelistler söz aldı. Panelist TÜBİTAK Bilişim Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Fuat İnce “Yeni Uzay, Yeni Teknolojik Gelişmeler ve Fırsatlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İnce, “Uzay bir prestij alanı değil sadece. Uzay bir bilim alanı da değil sadece. Uzay aynı zamanda bir teknoloji, bir ekonomi, bir ticaret, para getiren bir alan. Uzayın belirli kullanım alanları var. Uzay hukuku diye bir hukuk alanı var.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, “Uzay ve Bilim” başlıklı sunumu yaptı. Özel, Astroit madenciliğinin henüz çok ilerlemediğini bu alanın önümüzdeki yılarda çok büyük bir gelişme göstereceğinin altını çizdi.

Dünya Gazetesi Yazarı – Astraekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican da,  “Uzayda Ticari ve Ekonomik Fırsatlar, Tehditler ve Türkiye” başlıklı sunumunu yaptı. Dirican, Robotların artık günümüzün gerçekleri olduğunu ve uzay savaşlarının çoktan başladığını vurguladı. Dirican, Türkiye’nin uzay kuvvetlerini kurması gerektiğini de savundu.

UZAYA KİM HÂKİM OLURSA VERGİYİ O ALACAK

Araştırmacı-Yazar Mali Müşavir İsmail Tekbaş ise “Uzay Keşifleri Doğrultusunda Yeni Bir Muhasebe Uzmanlığı Önerisi: Uzay Muhasebesi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Tekbaş, geleceğin meslekleri arasında en önemli olanlarından bir tanesinin robot tamirciliği olacağını savundu. Tekbaş, “ Matrix filmi gerçek oluyor. Geleceğin meslekleri arasında en önemli olanlarından bir tanesi robot tamirciliği. 2030 yılında 50 milyar cihazın birbirine bağlanılacağı düşünülüyor. Gelecekte bazı insanların, metaversede yaşamayı önceleyerek zamanının büyük bir bölümünü bu sanal dünyada geçireceği öngörülmektedir. Uzay insanlık için hep bir merak konusu olmuştur. İnsanlık var olduğu süreden beri uzay merak konusu olmuştur. Uzayda vergi olacak mı? Uzaya kim hâkim olursa vergiyi o alacak. Uzay yeni bir vergi cenneti olabilir.” ifadelerini kullandı.

Panele, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Feray Yılmaz, GİBTÜ Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

AKP Gençlik Kolları Başkanı 45 bin TL'lik Chloe çantasıyla Amsterdam'da!

2024-04-19 17:54 - Gündem

CHP'ye geçen Denizli'de ihtiyaç fazlası araçlar sergilendi

2024-04-20 11:03 - Gündem

CHP, büyük emekli mitingi düzenleyecek

2024-04-22 10:52 - Siyaset

Oya Tekin’den Cumhurbaşkanı Başdanışmanına tepki

2024-04-24 10:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı montajlı fotoğrafı paylaştı

2024-04-23 19:50 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir ve GASKİ’nin toplam borcu 15 milyar TL

2024-04-25 10:27 - Gündem

Erdoğan’dan Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’a dava

2024-04-21 10:53 - Gündem

Deniz Zeyrek'ten Mustafa Varank ile ilgili çarpıcı iddia

2024-04-23 09:15 - Gündem

Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!

2024-04-24 16:14 - Gündem

Bakan Özhaseki'den itiraf: Anadolu coğrafyasını talan ettik!

2024-04-21 18:07 - Gündem

İlgili Haberler

HKÜ’de kitlesel göçle radikalleşme anlatıldı

10:17 - Eğitim

Bakan Tekin: 20 bin öğretmen ataması yapılacak

09:57 - Eğitim

Sanko Okulları'ndan yeni Türkiye derecesi

18:16 - Eğitim

GİBTÜ’den İspanya çıkarması

13:16 - Eğitim

Şahinbey Belediyesi'nden öğrencilere sınav desteği

18:06 - Eğitim

Günün Manşetleri

Bahçeli'nin "Omurgasız, tetikçi, kimliksiz" dediği Selvi'den yanıt

11:39 - Gündem

CHP'li Ali Öztunç: 90 şirket 1 bakan oğluna bağlı!

11:12 - Gündem

İsmail Saymaz: Tetikçiyi taşıyan çakarlı Audi kimin?

10:54 - Gündem

CHP'li Meriç, tarım işçilerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı

10:22 - Siyaset

Ayşe Ateş'ten iddianame tepkisi: İçi boş kağıt parçası!

21:25 - Gündem