?>

Çin'den ABD'ye rest: O ateş ABD'yi de yakar

Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'a, ABD'nin toplam 866 milyon dolarlık ilave silah satışına onay vermesini kınadığını bildirdi.

Gündem - 1 yıl önce

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Tayvan bölgesine silah satışının "tek Çin" ilkesini ve iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'ye ve özellikle de Tayvan'a uzun dönemli silah satmamayı taahhüt ettiği 1982 tarihli 17 Ağustos Bildirisi'ne aykırı olduğu savunuldu.

Satışın, Çin'in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, Çin'in bunu kınadığı ve Washington yönetimini diplomatik kanallardan protesto ettiği belirtildi.

Satışın, ABD liderinin "Tayvan'ın bağımsızlığını desteklememe" taahhüdüyle çeliştiği, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal verdiğine işaret edilen açıklamada, ABD'ye, Tayvan'ı silahlandırmaya son verme ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrara zarar verecek hareketlerden kaçınma çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Tayvan sorununun Çin'in "temel çıkarlarının merkezi" ve iki ülke ilişkilerinde "aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi" olduğu vurgulanarak, "Bağımsızlığa destek için Tayvan'ı silahlandırmak ateşle oynamak gibidir, o ateş ABD'yi de yakar. Çin'i bastırmak için Tayvan sorununu kullanmak başarısızlığa mahkumdur" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Joe Biden, dün Tayvan'a 571 milyon dolarlık askeri malzeme, hizmet ve eğitim sağlanması için Savunma Bakanlığına onay vermişti.

Ayrıca, Savunma Bakanlığı, 20 Aralık'ta da 300 taktik telsiz sistemi ve 16 silah montesinin 295 milyon dolara satışına onay verildiğini bildirmişti.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile resmi ilişki kurmasına ve Tayvan'a silah satmasına karşı çıkıyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Çin, Ada'nın ana karayla yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil'den emeklileler yılbaşı ikramiyesi müjdesi

2024-12-22 08:59 - Yerel

MasterChef'te kim elendi? 15 Aralık MasterChef Türkiye'ye hangi yarışmacı veda etti?

2024-12-16 00:09 - Gündem

Jose Mourinho'dan flaş açıklama: 'Kariyerimde ilk kez burada görüyorum'

2024-12-21 00:08 - Spor

CHP’li Meriç’ten yardımcı hizmetler sınıfı için kanun teklifi

2024-12-18 15:25 - Siyaset

Hüseyin Baş: Suriye’de Türkiye kaybetti, Erdoğan'ın şahsi beklentileri ve çıkarları kazandı

2024-12-19 17:51 - Siyaset

TRT, afişi tepkilere neden olan Gassal dizisini duyurdu

2024-12-20 17:10 - Gündem

Donnarumma sakatlandı, o müdahaleye kart çıkmadı!

2024-12-19 00:09 - Spor

Bir Gece Masalı dizisinin yeni bölümünde ne oldu?

2024-12-18 00:08 - Magazin

Öztürkmen: Gaziantep'teki Suriyelilerin bu hızla ülkelerine dönmesi 6 buçuk yıl sürer

2024-12-16 18:00 - Siyaset

Trafikte tartıştılar: Polis, 86 yaşındaki ünlü mimarı silahla yaraladı!

2024-12-20 11:09 - Asayiş

İlgili Haberler

Gençlerden Bilal Erdoğan'a 'Nasıl para kazanıyorsunuz?' sorusu...

15:11 - Gündem

AKP'li vekilden emeklileri çileden çıkaran skandal sözler...

21:48 - Gündem

Binlerce Adanalı, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

20:53 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş davasında ikinci gün

14:23 - Gündem

Erdoğan'dan müteahhitlere 'Suriye' müjdesi...

17:44 - Gündem

Günün Manşetleri

Gençlerden Bilal Erdoğan'a 'Nasıl para kazanıyorsunuz?' sorusu...

15:11 - Gündem

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz: Vatandaşa ihanettir

08:23 - Siyaset

AKP'li vekilden emeklileri çileden çıkaran skandal sözler...

21:48 - Gündem

Binlerce Adanalı, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

20:53 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş davasında ikinci gün

14:23 - Gündem