?>

CHP’li Meriç’ten çiftçilerin yüzünü güldürecek kanun teklifi

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, TBMM'de çiftçilerin yüzünü güldürecek bir kanun teklifi verdi.

Siyaset - 1 yıl önce

Türkiye’nin, bir zamanlar tarımda kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biri olduğunu ancak yanlış politikalar sonucu tarım ithalatçısı haline geldiğini vurgulayan CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, “Uygulanan hatalı politikaların yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan deprem, sel, aşırı dolu yağışı ve küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık ve yangınlar nedeniyle çiftçilerimizin en önemli geçim kaynağı olan ürünleri zarar görüyor. Tüm bunların sonucunda çiftçi, adeta toprağa yüzünü dönerek üretimden vazgeçiyor.” dedi.

Çiftçiye Yardım Şartları Çok Ağır

Benzer felaketler nedeniyle yürürlükte olan 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında çiftçilerin yaralarının sarılabilmesi için belirli şartların bulunduğunu ifade eden Meriç, “Ancak bu şartlar son derece ağır. Ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibarıyla en az %40 oranında zarar görmesi, bu zararı diğer tarımsal veya başka gelirleriyle karşılayacak gücünün bulunmaması ve kredi veren banka, kooperatif veya benzeri kuruluşlardan bu zararı karşılayacak borç alma imkanının olmaması gibi oldukça ağır ön koşullar var.” ifadelerini kullandı.

Tarım Sigortası Zorunluluğu Çiftçiyi Mağdur Ediyor

Tarım Sigortası yaptırma zorunluluğuna da dikkat çeken CHP’li Meriç, “Tarım Sigortası yaptırma imkânı olmayan çiftçiler bu yardımlardan yararlanamıyor. Diğer taraftan sigorta yaptıran çiftçiler ise zararlarının sigorta şirketleri tarafından daha düşük gösterildiğinden şikâyetçi. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin derinleştiği bu süreçte, gıda enflasyonunun sürekli artmasının nedenlerinden biri de hiç şüphesiz tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle artan dışa bağımlılık ve çiftçinin üretimden vazgeçmesidir.” dedi.

Kanun Teklifi ile Çiftçinin Yüzü Gülecek

CHP’li Melih Meriç, çiftçilerin desteklerden daha kolay yararlanabilmesi için kanun teklifini hazırladığını belirterek, %40 zarar görme şartının %20’ye düşürülmesi ve Tarım Sigortası yaptırma zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini vurguladı. “Türkiye’nin tekrar tarım ülkesi olmasını, çiftçimizin yüzünün gülmesini isteyen herkesi kanun teklifimize destek vermeye çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

'Kayda Geçsin' ekibi Halk TV'den ayrıldı!

2025-03-12 11:02 - Gündem

Mehmet Sevigen'in 'Kılıçdaroğlu' ve 'kurultay' iddiası

2025-03-12 14:00 - Siyaset

Tekirdağ'da ucuz et ve kıyma izdihamı!

2025-03-07 19:21 - Gündem

Zorlu Enerji'den İsrail'deki 'santrallerle' bağımız kalmayacak açıklaması!

2025-03-08 05:39 - Ekonomi

Dikkat çeken anket: AKP’ye şok düşüş, ‘üçüncü parti’ de değişti!

2025-03-09 20:09 - Siyaset

Birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak... İstanbul'un sanat rotası!

2025-03-11 00:00 - Kültür & Sanat

8 Mart eylemlerine Ankara'dan engelleme, İstanbul'da dokuz gözaltı: Susmuyoruz

2025-03-09 04:39 - Gündem

Özgür Özel: Benim muhatabım Sayın Bahçeli

2025-03-12 21:23 - Siyaset

Ekrem İmamoğlu’na Erzincan’da da salon verilmedi!

2025-03-12 18:30 - Gündem

Elindeki konuşma kâğıdını yırttı: 'AK Parti'den CHP'ye geçtim, kim benim yanımdaysa ben onun yanındayım'

2025-03-08 19:00 - Siyaset

İlgili Haberler

Özgür Özel: Sokakta iki ses duyuyorum...

13:05 - Siyaset

İhraç talebiyle disipline sevk edilen 9 CHP'li milletvekilinin parti üyelikleri silindi

12:00 - Siyaset

Dervişoğlu’ndan Tandoğan çağrısı: Adalet için bayrak açıyorum!

12:48 - Siyaset

Olağanüstü kurultay için toplanan delege imzaları CHP Genel Merkezi'nde

12:32 - Siyaset

CHP'li Meriç tehlikeyi anlattı, Bakanlık sorumluluğu üstlenmedi

00:05 - Siyaset

Günün Manşetleri

Olağanüstü kurultay için toplanan delege imzaları CHP Genel Merkezi'nde

12:32 - Siyaset

İhraç talebiyle disipline sevk edilen 9 CHP'li milletvekilinin parti üyelikleri silindi

12:00 - Siyaset

CHP'li Seferihisar Belediyesi'ne operasyon: 6 kişi gözaltına alındı

09:46 - Asayiş

Gazeteci Timur Soykan hakkında 9 yıl 6 aya kadar hapis istemi

17:42 - Gündem

İmamoğlu İnşaat'a operasyon

08:26 - Gündem