?>

CHP'li Meriç, Kızılay’a yapılan bağışların akıbetini sordu

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Türk Kızılay’ına son 5 yılda yapılan bağışların miktarı ve bu bağışların kullanım yerlerine ilişkin şeffaflık çağrısında bulunarak TBMM’de soru önergesi verdi.

Siyaset - 7 ay önce

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Türk Kızılay’ına son 5 yılda yapılan bağışların miktarı ve bu bağışların kullanım yerlerine ilişkin şeffaflık çağrısında bulunarak TBMM’de soru önergesi verdi.

Türk Kızılay’ının 1868 yılında Osmanlı döneminde kuruduğunu, “Kızılay” adının bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiğini, dünyadaki en köklü sosyal hizmet kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Melih Meriç, “Türk Kızılay’ı özellikle 6 Şubat Depremleri’nin ardından gündeme gelen aksaklıklardan kaynaklı olarak güven tazelemelidir. Vatandaşlarımızın Kızılay’a olan güveni, ancak şeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim anlayışıyla korunabilir. Maalesef 2023 depremlerinde Kızılay iyi bir sınav verememiştir. Çadır satma skandalları hala hafızalarımızdaki tazeliğini korumaktadır." dedi.

Bağışçıların, yaptıkları yardımların nereye gittiğini bilme hakkı olduğunu belirten Meriç, "Kızılay'a yapılan bağışların miktarı, kaynağı ve nasıl kullanıldığı, kamuoyunun en temel bilgi edinme hakkı kapsamındadır. Bu bilgilerin açıklanması hem kamu denetiminin sağlanması hem de vatandaşlarımızın bağış yapma motivasyonunun kırılmaması açısından hayati önem taşımaktadır. Halkımız, zor gününde yanında görmeyi beklediği kurumun kaynaklarının ne şekilde yönetildiğini bilmelidir" ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuya ilişkin olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

Son 5 yılda, yıllar itibarıyla; Banka havalesi/EFT, Kripto para, SMS, çağrı merkezi, internet sitesi, mobil uygulama, PTT ve şubeler aracılığıyla yapılan nakdi bağışlar ile yurt dışından döviz cinsinden yapılan bağışların toplam tutarı ne kadardır? Son 5 yılda toplanan bu bağışların ne kadarı; deprem, sel, yangın, sosyal yardım, kan hizmetleri ve uluslararası insani yardım gibi "Amaç ve Hizmet Giderleri" kalemlerinde kullanılmıştır? 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler için özel olarak toplanan bağışların toplam tutarı nedir? 6 Şubat depremleri için toplanan bağışların ne kadarı Gaziantep başta olmak üzere depremden etkilenen illerimizde kullanılmıştır? Bu tutarın barınma, gıda, sağlık ve psiko-sosyal destek gibi kalemlere göre dağılımı nasıldır?
Haftanın Öne Çıkanları

TFF'den Bursaspor'a 'Leyla Zana' cezası

2025-12-23 08:08 - Spor

Sadettin Saran 'Adli kontrol' kararıyla serbest bırakıldı

2025-12-19 20:56 - Asayiş

Gözaltına alınan oyuncu Ezgi Eyüboğlu serbest bırakıldı!

2025-12-19 13:12 - Asayiş

Nur Köşker'den 'Mehmet Akif Ersoy' ile ilgili çok konuşulacak açıklama

2025-12-17 08:15 - Magazin

CHP'li Tanal'dan AKP'li Özlem Zengin'e: Bu ülkenin Bakanı Belçika vatandaşı olamaz!

2025-12-19 19:34 - Siyaset

Köprü ve otoyol ücretlerine yapılacak zam oranı belli oldu!

2025-12-23 13:22 - Ekonomi

Cem Garipoğlu'nun kuzeni Kasım Garipoğlu ve Burak Ateş'e yakalama kararı

2025-12-18 09:00 - Asayiş

Sadettin Saran'ın ifadesi ortaya çıktı!

2025-12-21 11:13 - Gündem

Asgari ücret yüzde 27 zamla 28 bin 75 TL oldu!

2025-12-23 19:08 - Ekonomi

Özgür Özel, Brüksel'de konuştu: İngiliz İşçi Partisi Erdoğan ile dayanışma gösteriyor!

2025-12-18 14:44 - Siyaset

İlgili Haberler

Özgür Özel, Le Monde'a yazdı: YENİ Parti olarak farklı bir gelecek öneriyoruz

15:01 - Siyaset

İstifa sayısı 232'yi buldu, 28 ilde CHP'li başkan kalmadı!

14:58 - Siyaset

Beştepe'de Erdoğan Bahçeli görüşmesi sona erdi

15:46 - Siyaset

Ümit Özdağ: Şu anda cezaevlerinde bulunan adli mahkumların suçu ne?

00:58 - Siyaset

Kılıçdaroğlu'nun atadığı isim 8 ay önce AKP rozeti takmış!

14:21 - Siyaset

Günün Manşetleri

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek tutuklandı!

20:14 - Asayiş

İstifa sayısı 232'yi buldu, 28 ilde CHP'li başkan kalmadı!

14:58 - Siyaset

Akın Gürlek'ten 'internet gazeteciliği' için yasa sinyali

14:56 - Gündem

Kuşadası Belediyesi'ne üçüncü dalga operasyon

10:11 - Asayiş

YENİ Parti'ye 8 günde 135 bin kişi 292 milyon TL bağış yaptı

20:18 - Siyaset