?>

CHP’li Meriç: Kanser hastaları mahkeme kapılarında çözüm arıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, kanser hastalarının hayati öneme sahip yenilikçi ilaçlara erişiminde yaşanan dramatik düşüşe dikkat çekerek, ortaya çıkan tablonun sağlık sistemindeki derin krizin en çarpıcı göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Siyaset - 17 saat önce

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, kanser hastalarının hayati öneme sahip yenilikçi ilaçlara erişiminde yaşanan dramatik düşüşe dikkat çekerek, ortaya çıkan tablonun sağlık sistemindeki derin krizin en çarpıcı göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Meriç, 2020 yılında yüzde 17 seviyesinde olan yenilikçi kanser ilaçlarına erişim oranının 2026 yılı itibarıyla yüzde 3’e gerilediğini ifade ederek, “Bu yalnızca bir veri değil; binlerce hastanın iyileşme umudunun sistemli şekilde yok edilmesidir.” dedi.

Erişim oranı %17’den %3’e geriledi

Kanser tedavisinde kullanılan yüzlerce ilaca erişimde ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Meriç, döviz kuru, ithalat süreçlerindeki aksaklıklar ve geri ödeme politikalarının hastaları doğrudan etkilediğini kaydetti.

“Bugün eczanelerde ve hastanelerde yüzlerce hayati ilaca ulaşılamıyor. Modern tıbbın sunduğu imkânlar var ancak vatandaş bu imkânlara erişemiyor. Bu tablo kabul edilemez bir durumdur.”

Hastalar mahkeme kapılarında çözüm arıyor

Yüksek maliyetli kanser ilaçlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamasının ciddi mağduriyet yarattığını ifade eden Meriç, hastaların tedavi yerine hukuk mücadelesi vermek zorunda bırakıldığını söyledi.

“SGK kapsamına alınmayan tedaviler, hastaları mahkeme kapılarına mahkûm ediyor. Tedavisiyle ilgilenmesi gereken insanlar, hayatta kalabilmek için dava açmak zorunda bırakılıyor. Bu durum, sosyal devlet iddiasının kâğıt üzerinde kaldığını açıkça göstermektedir.”

Sağlık tasarruf kalemi değildir

İthalat süreçlerinde yaşanan aksaklıkların ve ekonomik gerekçelerin doğrudan yaşam hakkını tehdit ettiğini belirten Meriç, sağlık alanında mevcut yaklaşımın değişmesi gerektiğini vurguladı.

“Sağlık, tasarruf yapılacak bir alan değildir; en temel insan hakkıdır. Hastaların kendilerini güvende hissetmediği bir sistemde başarıdan söz edilemez.”

Çözüm için acil adım çağrısı yapıldı

Meriç, yenilikçi tedavilere erişimin artırılması için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek şu çağrıda bulundu:

- SGK geri ödeme listeleri güncellenmeli

- Yenilikçi kanser ilaçları hızla kapsama alınmalı

- İthalat süreçleri hızlandırılmalı

- Hastaların tedaviye erişimi bürokratik engellere takılmamalı

“Bu tablo 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışmıyor”

Açıklamasında yaşanan krizin boyutuna dikkat çeken Meriç, mevcut durumun yalnızca bir sağlık politikası sorunu değil, aynı zamanda bir insan hakkı ve güven meselesi olduğunu ifade etti.

“Bugün vatandaşlar ilaç temin edebilmek için kampanyalar düzenliyor, valilik izniyle yardım topluyor ya da yargıya başvuruyor. Bu tablo 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışmamaktadır. Sağlıkta köklü ve vizyoner bir değişim sağlanmadıkça, kanserle mücadele bireysel bir savaşa dönüşmeye devam edecektir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Yılmaz Özdil, Sözcü TV'den istifa etti

2026-04-06 18:03 - Gündem

CHP'li Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki serbest bırakıldı

2026-04-10 00:40 - Asayiş

İBB Davası'nda savcı ve İmamoğlu arasında gerginlik

2026-04-07 11:46 - Gündem

MHP'de 'İstanbul' depremi: İl ve ilçe teşkilatları feshedildi!

2026-04-06 12:36 - Siyaset

Motorine dev zam: Fiyatlar 90 TL'ye yaklaşacak!

2026-04-04 11:42 - Ekonomi

Özgür Özel: Hiçbir siyasetçi kaçmadı, Erdoğan kaçacak!

2026-04-07 14:37 - Siyaset

Özgür Özel'den Numan Kurtulmuş'a çağrı: O ara seçim olacak!

2026-04-06 14:49 - Siyaset

Yalçın Küçük hayatını kaybetti

2026-04-06 18:00 - Gündem

İmamoğlu: Birçok insan masum ve tutuksuz yargılanmalı

2026-04-06 11:56 - Gündem

Tutuklu Muhittin Böcek hakkında bir tutuklama kararı daha...

2026-04-07 17:40 - Gündem

İlgili Haberler

Özgür Özel Nevşehir'de: Bir avuç insan adalet önünde hesap verecek!

15:09 - Siyaset

Özgür Özel: Ara seçim talebimizi ortadan kaldıracak tek şey...

09:24 - Siyaset

CHP’den bankalara sert tepki: Bu ne ciddiyetsizlik!

00:49 - Siyaset

Pamuk, Erbakan ile birlikte esnaf ziyareti yaptı

00:38 - Siyaset

Özgür Özel' den flaş iddia: Ankara'dan savcılara telefon gidiyor!

14:01 - Siyaset

Günün Manşetleri

Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti!

12:57 - Yaşam

MHP’den gündüz kuşağı programları için kanun teklifi

09:15 - Gündem

Bolu Belediyesi Başkan yardımcısı Leyla Beykoz ve meclis üyesi Aydan Özdemir tutuklandı!

07:17 - Asayiş

CHP’li Meriç: Kanser hastaları mahkeme kapılarında çözüm arıyor

00:20 - Siyaset

Mersin Yenişehir Belediyesi'ne operasyon: 30 gözaltı kararı...

08:27 - Asayiş