?>

CHP’li Meriç, 6 Şubat'ın tarım ve hayvancılıkta yarattığı hasarın akıbetini sordu

CHP’li Melih Meriç, 6 Şubat Depremleri’nin tarım ve hayvancılıkta yarattığı hasarın akıbetini Bakan Yumaklı'ya sordu.

Siyaset - 5 ay önce

Gaziantep başta olmak üzere 11 ili etkileyen 6 Şubat Depremleri’nin tarım ve hayvancılık faaliyetlerine çok büyük darbe vurduğunu ifade eden Meriç, “Özellikle Nurdağı ve İslâhiye gibi ilçelerimizdeki stratejik tarımsal üretim ağır hasar aldı. Bir tarım şehri olan Gaziantep’te hemen her tarımsal kalemde verim kaybı yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. AKP hükümetlerinin tarım politikasındaki stratejik hataları, ithale dayanan tarım politikası, doğru düzgün bir tarım stratejisinin olmaması, en temel yaşamsal gereksinimlerden biri olan tarımsal gıdalara ulaşmayı güçleştirdi.

Hatta bir adım öteye giderek diyebiliriz ki bu konuda ciddi bir kriz yaşanıyor. Çiftçi üretimden çekiliyor, bereketli topraklar sahipsiz kalıyor. Tarımsal iş gücünde istihdam kaybı telafi edilemez oranlara dayandı. Mazot, gübre, yem destekleri çok yetersiz. Bırakın Türkiye’yi, Ortadoğu ve Avrupa’nın birçok bölgesini onlarca çeşit ürünüyle besleyen Gaziantep’te çiftçi ve hayvan yetiştiricileri çok zor durumda.” diye konuştu.

AKP iktidarları döneminde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların belinin büküldüğünü söyleyen CHP’li Meriç, “Hem uygulanan yanlış tarım politikaları, hem de depremin tarım ve hayvancılıkta yarattığı ağır hasar ve bu hasar sonucunda yapılan çalışmalar, alınan tedbirler hakkında somut ve doğru bilgilendirme yapılmasını zorunlu hale getirmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 6 Şubat Depremleri’nin ardından yapılan faaliyetler ve çalışmalar adına derhal bilgi talep ediyoruz. dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

Gaziantep'in Nurdağı ve İslâhiye ilçeleri başta olmak üzere, depremden etkilenen tüm ilçelerde sulama kanallarında meydana gelen hasarın boyutu nedir? Bu hasarın zeytin, Antep fıstığı, üzüm ve buğday gibi stratejik ürünlerde yol açtığı verim kaybı yüzde kaç oranındadır? Deprem nedeniyle oluşan hasar için günümüze kadar yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler nelerdir? Gaziantep’te tarımsal üretimde kullanılan traktör, biçerdöver vb. tarım makinelerin kaçında fiziksel hasar oluşmuştur? Çiftçilere bu konuda ne tür destekler sağlanmıştır? Artan maliyetler (mazot, gübre, yem) ve azalan gelir karşısında son beş yılda Gaziantep’te üretimden çekilen çiftçi sayısı ne kadardır? Gaziantep’te tarım sektöründe son beş yılda yaşanan iş gücü kaybı ve istihdam azalması ne düzeydedir? Gaziantep’te son beş yılda ne kadarlık ekili ve dikili alanda azalma yaşanmıştır? Gaziantep’te deprem nedeniyle kaç ahır, ağılda fiziksel hasar meydana gelmiştir? Günümüze kadar bu hasarların telafisi yönünde ne tür çalışmalar yapılmıştır? Gaziantep’te son beş yılda küçük ve büyükbaş kaç hayvan üreticisi üretimden çekilmiştir? Bu çekilme nedeniyle canlı hayvan üretiminde ne kadar azalma yaşanıştır?
Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na destek: Demek ki; bir rüşvet çarkı var!

2025-11-24 13:43 - Siyaset

İbrahim Hacıosmanoğlu: Sıra teknik direktör ve antrenörlerde...

2025-11-24 14:44 - Spor

Galatasaray 3-2 Gençlerbirliği

2025-11-23 00:15 - Spor

Bizim Çocuklar İspanya'yı elinden kaçırdı: 2-2

2025-11-19 00:00 - Spor

Kayyum Gürsel Tekin televizyona çıkmak için yargıya başvurdu

2025-11-22 13:36 - Gündem

Kılıçdaroğlu sessizliğini bozdu: CHP derhal arınmalı ve yoluna devam etmelidir

2025-11-22 19:34 - Siyaset

Zecorner Kayserispor 0-3 Gaziantep FK

2025-11-23 00:10 - Spor

Süreç komisyonunun İmralı ziyaretinde yer alacak isimler belli oldu

2025-11-21 16:59 - Gündem

Hülya Avşar ve Merve Taşkın hakkında 'fuhuşa teşvik' iddiasıyla suç duyurusu

2025-11-24 14:38 - Magazin

Bahçeli: Silivri’ye gidişle İmralı Cezaevi’ne gidiş arasında ne fark var?

2025-11-21 12:24 - Gündem

İlgili Haberler

Özgür Özel: Ara seçim talebimizi ortadan kaldıracak tek şey...

09:24 - Siyaset

CHP’den bankalara sert tepki: Bu ne ciddiyetsizlik!

00:49 - Siyaset

Pamuk, Erbakan ile birlikte esnaf ziyareti yaptı

00:38 - Siyaset

Özgür Özel' den flaş iddia: Ankara'dan savcılara telefon gidiyor!

14:01 - Siyaset

Ümit Özdağ: TÜİK milletle dalga geçen sonuçlar açıklıyor

14:29 - Siyaset

Günün Manşetleri

MHP’den gündüz kuşağı programları için kanun teklifi

09:15 - Gündem

Bolu Belediyesi Başkan yardımcısı Leyla Beykoz ve meclis üyesi Aydan Özdemir tutuklandı!

07:17 - Asayiş

Mersin Yenişehir Belediyesi'ne operasyon: 30 gözaltı kararı...

08:27 - Asayiş

CHP'li Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki serbest bırakıldı

00:40 - Asayiş

Ali Mahir Başarır: Siyaset kurumu bir darbeyle karşı karşıya...

15:47 - Siyaset