?>

Avrupa'da sert kış ve Rus gazında düşüş LNG talebini artırdı

Avrupa'da gaz talebi yılın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Avrupa'da sert kış ve Rus gazı etkisi LNG talebini artırdı.

Dünya - 2 ay önce

Avrupa'da yılın ilk çeyreği, sert geçen kış şartları ve Rusya'dan gelen boru hattı gazındaki azalma nedeniyle doğal gaz piyasasında dalgalanmalara sahne olurken, bölge ülkeleri ihtiyaçları için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını artırdı.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nün yayımladığı 3 aylık gaz piyasası raporuna göre, şubatta Avrupa'da gaz fiyatları zirve yaptı.

Hollanda merkezli TTF vadeli gaz kontratları 11 Şubat'ta megavatsaat başına 57,32 Euro'ya kadar çıktı.

NEDENLERİ AÇIKLANDI

Rapora göre, kış boyunca yaşanan sert soğuklar, yenilenebilir enerji üretimindeki düşük performans ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji arzına etkileri, Avrupa'da depolardaki gaz stoklarının hızla tükenmesine neden oldu. Bu durum, LNG ithalatını teşvik etti.

Avrupa, şubat-mart döneminde Asya'ya kıyasla daha yüksek fiyatlar sunduğu için ABD'den daha fazla LNG kargosu çekti.

Bununla birlikte, söz konusu dönemde gaz fiyatlarında genel olarak düşüş yaşandı. ABD ile Çin arasında kızışan ticaret savaşının küresel ekonomik büyüme beklentilerini zayıflatması enerji talebinde belirsizlik yaratırken, yatırımcı güvenini sarstı. Martta beklenen ABD tarifeleri 2 Nisan'da açıklandı ve piyasaları olumsuz etkiledi.

Gaz arzı cephesinde ise Avrupa, düşen yerli üretim ve boru gazı ithalatını depolardan çekilen gaz ve artan LNG ithalatıyla dengeledi. Özellikle ABD'nin Plaquemines LNG Tesisi'nden gelen yeni LNG arzı durumu destekledi. Çin'in LNG ithalatındaki düşüş de Avrupa'ya daha fazla kargo yönelmesine katkı sağladı.

YÜZDE 8 ARTIŞ

Rapora göre, Avrupa’da toplam gaz talebi yılın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarken, bu artışın büyük ölçüde hava koşullarına bağlı olduğu belirtildi. Sanayi gaz talebi sabit kalırken, ısınma ve elektrik üretiminde gaz kullanımı yükseldi.

Yaz aylarında ise Avrupa'nın yeniden gaz depolarını doldurma çabalarıyla LNG talebinin güçlü seyretmesi bekleniyor. Ancak fiyatların, şirketleri yaz boyunca gaz depolamaya teşvik edecek kadar cazip olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Bahçeli'den İmamoğlu çağrısı: 'İvedilikle karara bağlansın'

2025-04-14 18:08 - Siyaset

Sayıları iki kat, maaşları 10 kat arttı!

2025-04-13 17:50 - Gündem

Çok konuşulacak iddia: Erdoğan, yargı mensubuna ‘Hani dosyanız çok güçlüydü’ dedi

2025-04-14 20:08 - Gündem

Berhan Şimşek, 'CHP kurultayının iptali için dilekçe verdi' iddiası

2025-04-09 10:32 - Siyaset

İmamoğlu'nun davası 16 Haziran'a ertelendi. İşte savunması...

2025-04-11 13:39 - Gündem

Bülent Turan: Biz de CHP kapatılsın kampanyası yapalım!

2025-04-15 11:07 - Siyaset

İmamoğlu ve Özdağ yaz aylarında cezaevinden çıkabilir!

2025-04-15 13:04 - Gündem

İmamoğlu'ndan sert çıkış: Ailemizi taciz etmeyi bırakın!

2025-04-09 14:09 - Gündem

Samsun'da mahşeri kalabalık! Millet iradesine sahip çıktı!

2025-04-13 14:39 - Siyaset

Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Etnospor 1,5 milyon TL’ye kıl çadır kiraladı

2025-04-13 17:18 - Gündem

İlgili Haberler

Peru'da deprem: En az 1 ölü

01:38 - Dünya

Rusya, vatandaşlarının İran'dan tahliyesine hazırlanıyor

00:39 - Dünya

Hayfa nerede? Hayfa limanı nereye bağlı?

00:08 - Dünya

İran’dan İsraillilere sert uyarı: 'Canlı kalkan olmayın'

23:38 - Dünya

İsrail savaş planını açıkladı: 'Operasyonlar yoğunlaşacak...'

23:09 - Dünya

Günün Manşetleri

İSMMMO Başkanlığı’na Erol Demirel yeniden seçildi

01:39 - Gündem

‘Fon alan gazetecilere inceleme’ iddiası: CHP’li Bulut’tan sert yanıt

01:09 - Siyaset

Fatih'te polis dehşeti: Arkadaşını parçalara ayırdı, intihar etti!

23:08 - Gündem

Tahran'dan kitlesel kaçış başladı: Saldırılardan kaçanlar yollarda

20:38 - Dünya

Tel Aviv-Tahran çatışmalarında üçüncü gün: İsrail'den 'en uzak mesafeli' saldırı!

19:08 - Dünya