23 Mart tarihinde tutuklanan cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu Türkiye kadar dünyanın da gündeminde. Amerikan Senatosu'na sunulan tasarıda İmamoğlu'nun tutuklu olmasının kabul edilemez olduğuna dair Senato'nun yüksek sesle net mesaj göndermesi gerektiği ifade edildi.
İBB ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday adayı olduğunu açıklamasının ardından önce 31 yıllık diploması iptal edilmiş, 19 Mart sabahı şafak operasyonu ile gözaltına alınmış ve 15.5 milyon vatandaşın oyu ile cumhurbaşkanı adayı seçildiği gün 'mali suçlar' gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.
İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından öğrenciler başta olmak üzere yurttaşların protestosu dalga dalga büyüdü ve uluslararası basında da kendisine geniş yankı bulmuştu. İmamoğlu'nun serbest bırakılıp hakkındaki iddialar ile ilgili tutuksuz bir şekilde yargılanması ve erken seçimin bir an önce yapılması için 'Millet İradesine Sahip Çıkıyor' mitingleri CHP tarafından 2 aydan bu yana durmaksızın devam ediyor.
ABD SENATOSU'NDA İMAMOĞLU TASARISI
İmamoğlu'nun siyasi saikler nedeni ile tutuklandığı öne sürülüp serbest bırakılması için devam eden çağrılar dünyanın da gündeminde. ABD'li Senatör Adam Schiff, Senato'ya sunduğu yeni tasarıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasiden uzaklaşan adımlar attığını ifade etti.
Senatör tarafında yapılan çağrıda Erdoğan'ın ve emniyetin İmamoğlu'nu serbest bırakmaları ya da kendisine yüklenen suçlamalara inandırıcı kanıtlar sınmaları için çağrıda bulunuldu. Konu hakkında Reutersa konuşan senatör, "İmamoğlu'nun devam eden tutukluluğunun yanı sıra Türkiye'de onlarca gazetecinin ve muhalif siyasetçinin taciz edilmesi ve tutuklanması, Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde görülen demokratik gerilemedeki unsurların sonuncusu" , " "Senato, Erdoğan'ın siyasi rakiplerinin haksız yere hapse atılmasının kabul edilemez olduğuna dair yüksek sesle, net bir mesaj göndermelidir" ifadelerini kullandı.
TRUMP YÖNETİMİNİN İMAMOĞLU TUTUMU
İmamoğlu'nun tutuklu halde bulunması ve dünya gündeminde de geniş yankı uyandırması, Erdoğan ile yakın ilişkileri bulunan Trump ve yönetimi tarafından neredeyse hiç açıklama yapılmaması da dikkatlerden kaçmadı. İmamoğlu davasıyla ilgili oldukça az açıklama yapan Rubio ve ABD Dışişleri Bakanlığı, durumu NATO müttefiki olan Türkiye'nin iç meselesi olarak nitelendirmiş, insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.