?>

Mecidiye Han’daki restorasyon çalışmaları

Şahinbey Belediyesi tarihi ve kültürel bir mekan olan ve yıllardır harabe durumda bulunan Mecidiye Han’daki restorasyon çalışmalarını hızla devam ettiriyor.

Kültür & Sanat - 8 yıl önce

Şahinbey Belediyesi tarihi ve kültürel bir mekan olan ve yıllardır harabe durumda bulunan Mecidiye Han’daki restorasyon çalışmalarını hızla devam ettiriyor.

Kültürel değerlere sahip çıkmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Şahinbey Belediyesi, yıllardır kaderine terk edilmiş olan Mecidiye Hanı’nın restorasyon çalışmalarını tüm hızıyla devam ettiriyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında içerisinde sahaflar çarşısı, okuma merkezleri, kitapçıların ve çay bahçelerinin olacağı Mecidiye Han’da zaman zaman kitap tanıtımları, imza günleri gibi kültürel etkinlikler de düzenlenebilecek.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞILIYOR

Han’daki restorasyon çalışmalarını yakından inceleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Mecidiye Han bizim kültürümüzde ve tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Burası harabe haldeyken kamulaştırıp restorasyonunu yapmaya başladık. Bu yıl sonuna kadarda tamamlamayı hedefliyoruz. Ekipler gece gündüz demeden 7/24 esasına göre çalışıyorlar. Han’ımız şekillenmeye başladı, üst katların çalışmalarına geçildi. Üst katların çalışması alt kata göre daha hızı yapılacak. Asıl zor olan kısımların çalışmaları alt kattaydı ve zor olan kısmını geçtik. Hedefimiz Mecidiye Han’ın restorasyon çalışmalarını 25 Aralıkta tamamlayıp burayı sahaflar çarşısına dönüştürmek. Şu an mevcut hanlar içerisinde en geniş avluya sahip hanlardan birisi burasıdır. Bu avlu kısmında da yine çay, kahve ve kitap okuma alanları olacak. Üst katta da kütüphanemiz olacak. Her hafta buraya bir yazarı davet edip imza ve sohbet günleri yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

MECİDİYE HAN

Hakkında yazılı bir kaynak olmadığı için sözlü kaynaklardan yıllardır aktarılan bilgilere göre bin 725 yılında yapılmış olan Mecidiye Hanı ilk olarak Sultan Abdülmecid zamanında (1829-1861) bir restorasyon süreci geçirmiş. Eski kayıtlarda Han-ı Cedid ve Koca Nakıp Hanı olarak da adlandırılan Mecidiye Hanı, Osmanlı mimarileri içerisinde tek avlulu, 2 katlı hanlar grubuna girmesi münasebetiyle Gaziantep’in en güzel hanlarından biri olarak görülüyor. Kültürel olarak da önemli bir mekan olan ve bir dönem ilgisizlikten kaderine terk edilen, hatta otopark olarak da kullanıldığı için büyük tahribata uğrayan tarihi yapı, restorasyonu tamamlandıktan sonra Gaziantep halkına ve şehre gelecek turistlere hizmet vermeye başlayacak.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Bozgeyik, Oğuzeli Belediye Başkan aday adayı

2018-10-18 09:13 - Siyaset

Gaziantep'te parka verilen Atatürk'ün ismi değiştirildi

2018-10-17 13:58 - Gündem

Ada Koleji sporda da iddialı

2018-10-17 09:27 - Eğitim

13’üncü Çukurova Nöroloji Günleri

2018-10-21 10:09 - Sağlık

Seçkin'li öğretmenler 'Okul Öncesi' konferansında

2018-10-17 08:17 - Eğitim

Gaziantep Ülkü Evleri törenle açıldı

2018-10-22 20:55 - Siyaset

Tepkiler üzerine o tabela söküldü

2018-10-17 17:00 - Gündem

Gaziantep'te 'Çepni buluşması'

2018-10-22 20:38 - Yerel

Gaziantepli sözde gazeteci fuhuş ve şantajdan tutuklandı

2018-10-17 19:53 - Asayiş

Seçkin Koleji’nin gururu oldu

2018-10-21 09:45 - Eğitim

İlgili Haberler

Şehitkamil'de 19 Mayıs coşkusu Gençlik Festivali ile başlıyor

00:00 - Kültür & Sanat

HKÜ Bilim İletişimi Ofisi ve Bey Mahallesi Kültürevi’nden “Seçkiler” sergisi

00:00 - Kültür & Sanat

Mehmet Pamuk'un “Kapanan Kapılar Açılan Yaralar” isimli kitabı okuyucuyla buluştu

00:22 - Kültür & Sanat

Hasan Süzer Evlilik ve Yaşam Kültürü Müzesi törenle açıldı

00:00 - Kültür & Sanat

Gazeteci Ali Atalar'ın Anadolu’nun Yüzleri sergisi açıldı

00:00 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

CHP, Burcu Köksal’ı kesin ihraç talebiyle disipline sevk etti

15:29 - Siyaset

Muhittin Böcek için "etkin pişmanlık" iddiası

15:22 - Gündem

Akbelen direnişçisi Esra Işık'a tahliye kararı

14:32 - Gündem

CHP’li Melih Meriç: Küçük esnaf tasfiye ediliyor!

00:18 - Siyaset

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden 'soruşturma izni' açıklaması

19:51 - Gündem