Gündem

Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen etlerde Salmonella tespit edildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ukrayna’dan gelen 1 tır karkas ette salmonella tespit edildiğini açıkladı. Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya tepki gösterdi.

Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen etlerde Salmonella tespit edildi
27-05-2024 12:00
27-05-2024 13:54
GAZİANTEP

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ukrayna’dan gelen 1 tır karkas ette salmonella tespit edildiğini açıkladı. Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ukrayna’dan gelen 1 tır karkas ette salmonella tespit edildiğini belirtti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Erhan Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya tepki gösterdi.

"1 TIR KARKAS ETTE SALMONELLA TESPİT EDİLDİ"

"Daha 4 gün önce uyarmıştık" diyen Adem, "Çıkarılan son kararname ile tüm ülkelerden tırnaklı canlı hayvan ithal edilmesinin ülkemize hastalık getireceğini söylemiştik. Üzerinden 3 gün geçmeden, Ukrayna’dan gelen 1 tır karkas ette salmonella tespit edildi. Bu konuda acil olarak kamuoyunu bilgilendirmeniz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"SUÇ İŞLİYORSUNUZ"

CHP'li Erhan Adem, şöyle devam etti: "Sayın Bakan, et fiyatlarını düşüreceğim diye halk sağlığı ile oynayamazsınız, halkın hastalıklı et yemesine göz yumamazsınız. Türk Ceza Kanunu Madde 186’ya göre açıkça suç işliyorsunuz. Bu ihmalkarlık ve vahim olay karşısında sizi ve diğer tüm sorumluları, derhal istifaya çağırıyoruz. Bu olayda sorumluluğu bulunan Bakanlığınız yöneticileri ve siz, halk sağlığını tehlikeye sokmak suçunu işliyorsunuz. Halkımızın sağlığı için bu konuda derhal adım atılmasını talep ediyoruz."

Erhan Adem, yanıtlaması istemiyle Bakan Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:

" Ukrayna’dan ithal edilen hastalıklı etler, gümrükte gerekli riskli dönem süresine ve koşullarına uyularak bekletilmiş midir? Yoksa gerektiği kadar bekletilmeden Et ve Süt Kurumu Denizli Kombinasına mı gönderilmiştir?

Hastalık tespit edilene kadar Et ve Süt Kurumu Denizli Kombinasına giden etlerin akıbeti ne oldu?

Bu etler, Et ve Süt Kurumu mağazalarında satışa sunuldu mu? Halkımız bu etlerden satın aldı mı?

Tahliller sonuçlanmadan bu etleri nasıl ülke sınırları içine sokarsınız? Halk sağlığını nasıl tehlikeye atarsınız?

Bu ülkenin Tarım Bakanı olarak, ülkede hayvan hastalıklarının artmasına ve halkımızın sağlıksız et tüketmesine nasıl göz yumarsınız?"

Salmonella Hastalığı Nedir?

Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür. Gıda üretiminde yeterli hijyenin sağlanamaması, bu hastalığın ana nedeni olarak öne çıkar. Gıdadan insana geçebileceği gibi hayvandan insana veya insandan insana da geçebilir. Temiz içme suyunun bulunmadığı, çiğ hayvansal gıdaların sıklıkla tüketildiği yerlere seyahat etmek, Salmonella hastalığının başlıca sebepler arasındadır.

Kümes hayvanları, sürüngenler gibi birtakım hayvanlarla direkt temas halinde olan kişilerin yiyeceklere dokunmadan önce ellerini iyi bir şekilde yıkamamaları bu bakterilerin yayılma nedenleri arasındadır. Buna ek olarak gıda hazırlama işlemi esnasında yiyeceklerin bulunduğu yüzeylerin hijyenik hale getirilmemesi, sonrasında da bu yiyeceklerin çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmesi de hastalığa yol açan sebepler arasında yer alır. Bakterinin bulunduğu yiyecekleri tüketen evcil hayvanlar da aynı şekilde hastalığı bulaştırabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER