Gündem

Gaziantep İlhan Arslanyürek'i kaybetti...

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Gaziantep Şubesi'nin kurucusu, doğa sevdalısı İlhan Arslanyürek yaşamını yitirdi.

Gaziantep İlhan Arslanyürek'i kaybetti...
28-03-2019 09:04

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Gaziantep Şubesi'nin kurucusu, doğa sevdalısı İlhan Arslanyürek yaşamını yitirdi.

Bir süredir tedavi gören Arslanyürek'in ölüm haberi sevenlerini yasa boğdu. TTKD Gaziantep Şubesinin ilk kurucu Başkanı İlhan Arslanyürek’in ölüm haberini sosyal medya hesabından duyuran TTKD Gaziantep Şube Başkanı Doğan Özdinç, “Arslanyürek, başkanlığı süresince başarılı çalışmalar yapmış, değerli insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bizler onun yaptığı çalışmaları örnek alarak, onun kurduğu derneği yaşatmaya devam edeceğiz. Acımız büyük ve tarifsizdir. Kendisine Allah'tan rahmet ailesine sabır ve başsağlığı dileriz" dedi.

""

İlhan Arslanyürek kimdir?

1946’da doğdu. Dokumacılık ile uğraştı. Gaziantep Çimento fabrikasında çalıştı. 1977’de baharatçılığa başladı. Alanı ile ilgili araştırmalar yaptı. 500'e yakın Gaziantep Tıbbi bitkilerini öğrendi 2000'e bine yakın kurutulmuş bitki örneğinden oluşan bir koleksiyona sahip. Çeşitli yayın organlarında Gaziantep’in bitkilerini anlatan yazıları yayınlandı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin Gaziantep şubesi kurucusu olan yazar alanı ile ilgili ödüller almış, sergiler açmıştır.

66 yaşında "sıra dışı okur" olmuştu

Babasının ölümünün ardından bıraktığı ilkokulu okulunu dışardan bitiren İlhan Arslanyürek, okuma ve araştırma aşkı nedeniyle 66 yaşında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın seçtiği "sıra dışı okur"lardan biri oldu. Özellikle bitkiler ile doğadaki anıt ağaçlar, mağaralar, eski radyolar gibi birçok konuyu araştıran ve bu nedenle Gaziantep Halk Kütüphanesi'ni sıklıkla kullanan Arslanyürek, hiçbir zaman sıradan bir okur olmadı.

Arslanyürek, okuma ve araştırma alışkanlığını nasıl kazandığını şöyle anlatmıştı:

"Aile olarak dokumacılıktan geliyoruz. Bulunduğumuz çarşıda bir dükkan kiralamıştık. Ancak gelen geçen bize sürekli bitki soruyordu. O zaman biz de bitkilerle uğraşmaya başladık ve araştırma işine girdik. Üniversitelerden ve çeşitli bilimsel kurumlar aracılığıyla bitkileri araştırmaya başladım. 40 yılımı aldı. Gaziantep'te neredeyse 400-500 bitkiye ulaştık. Köylü bitkileri toplayıp getiriyor. Bu bitkinin ne işe yaradığını ne gibi faydaları olduğunu öğrenmek neredeyse 4-5 yıl alıyor. Sadece bununla da sınırlı değil. Gaziantep'te ne kadar pınar varsa resmini çektim. Şimdi birçoğu yok. Anıtsal ağaçlar üzerine de araştırmalar yaptım. Yer altı suları da var. Hatta bazen yaptığım araştırmalarla ilgili İngilizce yayınlar buluyorum. İngilizce bilmediğim için onların fotokopisini çekip üniversitelerdeki öğretim üyelerine yolluyorum. Onlar tercüme ederek tekrar gönderiyor." Arslanyürek, araştırmalarını yaparken bazen sıkıntıya düştüğünü ve bu nedenle sıklıkla kütüphaneye gittiğini ifade etti. Kütüphanenin en çok araştırma ve arşiv bölümüyle ilgilendiğini, hatta götüremediği bazı eserlerden fotokopiler çektiğini belirten Arslanyürek, "2 günde bir kütüphaneye gidiyorum, 10 dakika zamanım olsa soluğu kütüphanede alıyorum" 

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER