Dünya

Erdoğan 'Zalim ve katil' dediği Sisi ile el sıkıştı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kupası açılış töreni için bulunduğu Katar'da daha önce çok sayıda eleştiri yönelttiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştü. Görüşme Türkiye'nin gündemine oturdu.

Erdoğan 'Zalim ve katil' dediği Sisi ile el sıkıştı!
20-11-2022 19:24
20-11-2022 23:20
GAZİANTEP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetine icabetle, Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyona katıldı.  

Resepsiyonda dikkat çeken bir gelişme de yaşandı. Erdoğan daha önce 'Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.

Al Sani'nin Al Bayt Stadı'nda liderlere verdiği resepsiyona katılan Erdoğan burada davetli diğer liderlerle ayak üstü görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Mishaal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah ve FIFA Başkanı Gianni Infantino'yla tokalaşarak sohbet etti.

SİSİ İLE SAMİMİ SOHBET

Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile yaptığı görüşme ise dikkatleri çekti. Erdoğan ve Sisi'nin fotoğrafları Anadolu Ajansı tarafından servis edildi. 

Mısır-Türkiye ilişkileri, 2013'te Muhammed Mursi'nin başında olduğu Müslüman Kardeşler (İhvan) hükümetinin halk ayaklanmasını müteakip ordu tarafından devrilmesi üzerine Ankara'nın Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin Genel Komutanı Sisi'nin ele aldığı yönetime karşı Müslüman Kardeşler'i açıkça desteklemeye devam etmesi nedeniyle bozulmuş ve 2022 yılında diplomatik normalleşme görüşmelerine başlanmıştı.

Erdoğan Mısır'daki darbe sonrasında Sisi hakkında "Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında da Sisi’ için ‘Tiran’ benzetmesini yapmıştı. Bu açıklama üzerine Mısır, Erdoğan’ı protesto etmişti.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Erdoğan ve Sisi’nin görüşmesine muhalefetten ise sert tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Erdoğan ve Sisi’nin görüşme fotoğrafını sosyal medyadan paylaşarak, “Erdoğan ‘Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir.’ diyerek katil ilan ettiği Sisi ile görüştü. Biz bunca derdi niye çektik? Bunca şehit niye verdik Erdoğan?” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA YIKILDI

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Dünya Kupası'nın açılış törenine katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya gitti. Erdoğan burada daha önce sık sık sert eleştiriler yönelttiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşerek tokalaştı. 

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 2

Erdoğan, Türkiye'den ayrılırken Mısır'da Sisi karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen ve kendisinin de buradan uyarlayarak benimsediği "Rabia" işaretini kullandı. 

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 3

Erdoğan Mısır'daki darbe sonrasında Sisi hakkında "Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi” ifadelerini kullanmış ve sık sık sert eleştiriler yöneltmişti. 

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 4

Erdoğan'ın Sisi ile Katar'da gerçekleştirdiği görüşme sonrasında sosyal medyadan kısa sürede çok sayıda tepki geldi. 

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 5

Erdoğan'ın iddia ettiğinin aksi yönde tavır sergilemesi eleştirilere de neden oldu. İşte sosyal medyada öne çıkan paylaşımlar:

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 6

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 7

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 8

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 9

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 10

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 11

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 13

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 14

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 15

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 16

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 20

"Ümmet şaşkın": Erdoğan Sisi ile el sıkıştı, sosyal medya yıkıldı - Resim: 21

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER