?>

Yıldırım: Jeopolitik riskler ve artan maliyetlere rağmen üretmeye devam ediyoruz

Gaziantep, 2026 yılı mart ayında gerçekleştirdiği 826 milyon 234 bin dolarlık ihracatla, yılın ilk çeyreğinde toplam 2,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Gaziantep, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre %4’lük düşüş yaşadı.

Ekonomi - 3 ay önce

Gaziantep, 2026 yılı mart ayında gerçekleştirdiği 826 milyon 234 bin dolarlık ihracatla, yılın ilk çeyreğinde toplam 2,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Gaziantep, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre %4’lük düşüş yaşadı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, ihracattaki gerilemenin arkasında hem takvim etkisi hem de bölgesel gelişmelerin bulunduğunu ifade etti.

Jeopolitik gelişmeler lojistiği olumsuz etkiliyor

“Mart ayında Ramazan Bayramı tatili nedeniyle çalışma günlerindeki azalma da ihracat rakamlarına yansıdı. Ancak asıl belirleyici unsur, bölgemizde artan jeopolitik risklerdir.”

İran hattında yaşanan gerilime dikkat çeken Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu: “İran merkezli gelişmeler ve artan belirsizlik, yalnızca pazar daralmasına değil; lojistik süreçlerde ciddi aksamalara yol açmaktadır. Taşıma sürelerinin uzaması, alternatif güzergâhlara yönelme zorunluluğu ve navlun maliyetlerindeki artış, ihracatçımızın rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir.”

Artan maliyetler ihracatı zorluyor

Yıldırım, küresel ve bölgesel gelişmelerin maliyetler üzerindeki etkisine de dikkat çekerek; “Enerji, lojistik ve finansman maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde ihracat yapmak her zamankinden daha zor hale gelmiştir. Buna rağmen vazgeçmeyen tüm ihracatçılarımızı gönülden tebrik ediyorum. Gaziantep, sadece iyi zamanların değil; zor zamanların da şehridir. Bu şehir, her koşulda üretmeye ve ihracat yapmaya devam eden güçlü bir refleks geliştirmiştir.” diye konuştu.

AB ile entegrasyon ihracata güç katacak

Yıldırım, ihracat açısından stratejik öneme sahip bir gelişmeyi de paylaştı: “Avrupa Birliği’nin yeni sanayi politikası taslağında Türkiye’nin Avrupa değer zincirinin ayrılmaz bir parçası olarak tanınması ve Gümrük Birliği kapsamında ürünlerimizin AB menşeli sayılmasına yönelik yasal zeminin teyit edilmesi, ihracatçımız için son derece önemli bir kazanımdır.”

Bu gelişmenin Türkiye’ye önemli bir rekabet avantajı sağlayacağını belirten Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Ticaret savaşlarının derinleştiği, bölgesel risklerin arttığı bir dönemde, kamu-özel sektör iş birliğiyle yürütülen ticari diplomasinin sonuç verdiğini görüyoruz. Şimdi hedef; bu kazanımın yasalaşması, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve Türkiye’nin Avrupa sanayisindeki konumunun daha da güçlendirilmesidir.”

Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Takım finale yükseldi, eşleşmeler belli oldu...

2026-03-27 07:50 - Spor

Erdoğan: Milletimiz Türkiye'nin kaptan köşkünde bizim olmamızdan dolayı Allah'a hamd ediyor

2026-03-26 17:04 - Siyaset

İBB Davası'nda mütalaa açıklandı: Savcı 7 kişinin tahliyesini talep etti

2026-03-31 13:00 - Gündem

A Milli Takım 24 yıl sonra Dünya Kupası'nda... İşte rakipler...

2026-04-01 06:48 - Spor

İmamoğlu'ndan mahkemede 'Akın Gürlek' göndermesi

2026-03-26 13:48 - Gündem

İpek Örs: Arabesk şarkı yorumlamak bir ayrıcalıktır

2026-04-01 00:00 - Magazin

İçişleri Bakanı Çiftçi'den 'Mansur Yavaş' açıklaması

2026-03-29 19:10 - Gündem

Ünverdi: Tüm destek mekanizmaları ve kolaylaştırıcı adımlar devreye alınmalı

2026-04-02 00:00 - Ekonomi

Trump: İran'ın enerji tesislerine yönelik saldırıları 10 gün daha erteledim

2026-03-27 08:11 - Dünya

Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler hakkında karar verildi

2026-03-26 17:00 - Asayiş

İlgili Haberler

Otoyol ve köprü ücretlerine zam geldi!

06:54 - Ekonomi

ORZAX halka arz oluyor...

00:00 - Ekonomi

İhracatın devleri listesinde 17 küresel halı markası!

00:00 - Ekonomi

Gaziantep listeye en çok firma gönderen 3. şehir oldu

00:00 - Ekonomi

Türk halı sektöründen TİM çıkarması

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kurultay delegesinden Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusu

18:54 - Gündem

Ümit Özdağ: Türkiye Cumhuriyeti'ni savunmak için bir araya gelmeye davet ediyoruz

18:48 - Siyaset

Mutlak butlan yönetimi görevden almaya devam ediyor...

15:23 - Siyaset

Kılıçdaroğlu destekçisi Ali Kılıç, Erdoğan'a referans verdi!

11:02 - Gündem

Butlan yönetimi, Gülşah Durbay ve Özgür Özel'e iftira atanı yönetici atadı!

07:32 - Siyaset