?>

Yıldırım: 2,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik

2021 yılında 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren Gaziantep, 2022 yılına da tarihi bir performans ile başladı.

Yerel - 4 yıl önce

 

2021 yılında 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren Gaziantep, 2022 yılına da tarihi bir performans ile başladı.

Gaziantep Ocak ayında 723 milyon 767 bin dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı rakamına ulaşan Türkiye ihracatına %4,4 katkı sundu ve en büyük 5. ihracat kenti unvanını korudu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Böyle özverili ve yüksek performans sergileyen ihracatçı desteklenmeli.” dedi.

Başkan Yıldırım değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

2,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik

“Şehrimiz 2021 yılını 17,7 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile dış ticaret fazlası vererek kapattı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 139,7 olan Gaziantep 2,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Geçen yılın ocak ayı ihracatını %8,2 oranında artırarak 723 milyon 767 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep 2022 yılında da güzel başarılara imza atacağının sinyalini verdi. Son dönemlerdeki enerji fiyatlarındaki artışlar, enerji kısıtlamaları, hammaddeye ulaşımdaki zorluklar ve de olumsuz hava koşullarına rağmen elde edilen bu başarıdan ötürü tüm ihracatçı üyelerimizi kutluyorum.”

İhracatçımızın performansı desteklenmeli

KGF’nin 60 milyar TL’lik destek paketini olumlu karşıladıklarını belirten Başkan Yıldırım, “İhracat temelli büyüme modeli benimsenen ülkemizde üretim, istihdam ve tedarik zincirleri ile birlikte iç ticareti de destekleyen ihracat faaliyetlerinin teknik ve mali açıdan desteklenmesi gerekmekte. Bu bağlamda, Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 60 milyar TL’lik üç yeni destek paketini olumlu karşılıyor, en kısa sürede piyasalara olumlu yansımalarının olmasını temenni ediyorum. Bununla birlikte reel sektörün yüksek girdi maliyetleri ve finansmana erişimde yaşadığı sorunların çözümü için de bir an önce gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Dış Ticaret İstihbarat Merkezimizin kapasitesini artırdık

Dış ticaretin desteklenmesi noktasında GTO’nun yaptığı çalışmalara da değinen Başkan Tuncay Yıldırım, GTO Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin kapasitesini artırdıklarını ve 2022 yılında daha fazla GTO üyesine destek vereceklerini açıkladı.

Yıldırım, “Üyelerine her zaman dış ticaret faaliyetleri konusunda danışmanlık hizmeti veren Odamız bu çalışmalarını 2 yıl önce daha kurumsal bir yapıya kavuşturarak Dış Ticaret İstihbarat Merkezini kurdu. Firmalara Dış Ticaret İstihbaratı alanında koçluk ve danışmanlık hizmeti vererek ürünlerini mevcut pazarlarda daha rekabetçi şekilde pazarlamalarını ve yeni pazarlarda yeni alıcılara ulaşmalarını sağlayan merkezimizin teknik ve mali kapasitesini artırdık ve 2022 yılında daha fazla firmaya hizmet vereceğiz.

Üstelik bu desteğimiz sadece kısa dönemli bir danışmanlıktan ibaret olmayacak, sektörde yaşanan nitelikli dış ticaret personeli ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarımız da olacak. Gençlerimize ticari istihbarat eğitimleri, uygulamalı pazar araştırması eğitimleri ve dış ticarete yönelik iş İngilizcesi eğitimleri vereceğiz.  Ardından da bu gençlerimizin firmalarımızın ihracat birimlerinde çalışmalarını sağlayarak teorik eğitimlerini uygulamaya dökmelerine imkan sunacağız.  İhracatçı firmalarımıza bu şekilde entegre ettiğimiz yeni “Dış Ticaret Uzmanı” gençlerimizin maaşlarını da 5 ay süreyle projemizden karşılayacağız.” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Genç kız 6. kattan ölüme atladı!..

2022-01-30 14:24 - Asayiş

Yeni Genel Müdür üç maaşlı çıktı!

2022-01-31 11:18 - Gündem

Kılıçdaroğlu'nın ifşa ettiği trol hesaplarda panik!

2022-01-30 22:49 - Gündem

Eren Erdem: Trol hesabı TÜGVA yöneticisi kullanıyor

2022-01-31 01:15 - Gündem

FETÖ’yü övdüğü videolar yeniden gündemde!

2022-01-29 12:57 - Gündem

Gaziantep'te sağlık emekçilerine çirkin saldırı!

2022-01-29 11:59 - Asayiş

Aleyna Tilki: Lütfen kadınlara sahip çıkın!

2022-01-30 12:49 - Magazin

Atanamayan genç öğretmen kafasına sıktı!

2022-01-30 11:24 - Gündem

Erdoğan: Sizin zamanınızda sadece mum vardı!

2022-02-02 18:33 - Siyaset

Dilipak: Bir çuval incir berbat edildi...

2022-01-30 20:44 - Gündem

İlgili Haberler

Bozgeyik: Nevruz, birliğimizin, dirliğimizin ve kardeşliğimizin pekiştiği gündür

00:26 - Yerel

Gaziantep'te Nevruz Yenigün Kutlama Programı gerçekleşti

00:01 - Yerel

Tahmazoğlu vatandaşlarla bayramlaştı...

00:00 - Yerel

Bozgeyik Ailesi’nden coşkulu bayramlaşma töreni

00:19 - Yerel

Gaziantep Havalimanı’nda kavga çıktı!

10:31 - Yerel

Günün Manşetleri

Katar'da düşen helikopterde 1 Türk askeri ve 2 ASELSAN personeli hayatını kaybetti

13:55 - Asayiş

Soylu'dan 'İsrail' çıkışı: 300-400 bin şehit veririz belki ama…

09:46 - Gündem

Basın meslek örgütleri: İsmail Arı derhal serbest bırakılmalı

09:30 - Gündem

Muhittin Böcek: Düz yaşayacağız, düz yürüyeceğiz, dik duracağız!

17:52 - Gündem

Bahçeli'nin açıklaması 'farklı' servis edildi, işine son verildi!

17:49 - Gündem