?>

Yapay zeka ilaç üretecek

Tesla fırtınası, ilaç endüstrisini de etkisi altına aldı. İlaç firmaları son birkaç yıldır yapay zekaya yüklü miktarlarda yatırım yapmaya başladı.

Teknoloji - 7 yıl önce

 

Tesla fırtınası, ilaç endüstrisini de etkisi altına aldı. İlaç firmaları son birkaç yıldır yapay zekaya yüklü miktarlarda yatırım yapmaya başladı. İlaç sektörü, modern süper bilgisayarların ve makine öğreniminin gücünden yararlanarak ilaçları daha hızlı ve daha düşük bir maliyetle geliştirmeyi hedefliyor.

Rad Ecza Deposu Genel Müdürü Can Sökmen, dünyadaki bu heyecan verici gelişme hakkında şu bilgileri verdi:

“Birçok büyük ilaç firması 2017'de yapay zeka start-up'ları ile ortaklık kurdu. İngiltere'de Cambridge merkezli AstraZeneca, nörolojik hastalık için biyolojik belirteçler ve ilaçlar bulmak için Massachusetts, Boston'da bulunan biyo-ilaç şirketi Berg ile birlikte çalışıyor. Kaliforniya merkezli Roche iştiraki Genentech, Cambridge platformu, Massachusetts merkezli GNS Healthcare ile yapay zeka platformunu onkoloji tedavilerini analiz etmek için kullanıyor. Japon ilaç şirketi devi Takeda, Kaliforniya merkezli Numerate şirketiyle ortaklık kurdu.

İngiltere'nin Brentford kentinde bulunan GSK da bu tufana katıldı. 2017 yazında Scottish AI uzmanı Exscientia ile 10 hastalığa kadar hedefleri keşfetmek için işbirliği yaptığını ve Zhavoronkov'un Insilico Medicine algoritmalarını test ettiğini duyurdu. Böylece, GSK, kendi şirket içi yapay zeka birimini oluşturan ilk büyük ilaç şirketlerinden biri oldu.

DAHA AZ YAN ETKİYE SAHİP İLAÇLAR

Insilico Medicine, yapay zekanın daha az yan etkiye sahip ilaçlar tasarlayıp tasarlayamayacağını görmek için Oxford Üniversitesi Hesaplamalı Kalp ve Damar Ekibi ile birlikte çalışıyor. Örneğin, bazı kanser ilaçlarının kalıcı kardiyovasküler hasara neden olduğu bilinmektedir. Farklı ilaçlarla inkübe edilen hücrelerden gelen gen ifadesi verilerini kullanarak, Mamoshina, kardiyotoksik ve non-kardiyotoksik ilaçları tanımak için bir yapay zeka algoritması eğitiyor.

Derin öğrenme yapay zeka yaklaşımlarıyla keşfedilen ilk onaylanmış ilaçlar belki de iki ila üç yıl uzakta ancak bu sektördeki birçok insan yapay zekanın, ilaç endüstrisini kalıcı olarak değiştirmek üzere olduğuna inanıyor.

Klinik denemelere giren 10 ilaçtan yalnızca biri hastalara ulaşıyor. Sektördeki pek çok kişi bu eğilimin sürdürülemez olduğunu ve değişimin kaçınılmaz olduğunu hissediyor. Kaynaklar, ilaçlar ve başarısızlıkların maliyeti için daha fazla ödeme yapmak istemiyor, bu nedenle iş modelinde bir değişiklik olmalı ve yapay zeka bize bir fırsat sunuyor.

İlaç sektörü, yapay zekanın insandan daha iyi performans göstereceğini de umuyor.”

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit Kamil’in belgesel filmi yapıldı

2018-01-01 15:40 - Yerel

Skandal fetva: 9 yaşına giren kız evlenebilir

2018-01-03 13:11 - Gündem

İflas eden iş adamı kafasına sıktı!..

2018-01-06 20:15 - Asayiş

Khontkar rap severlere unutulmaz bir gece yaşatacak

2018-01-06 13:08 - Magazin

Öztürk: Gaziantepspor halkımızın ortak onurudur

2018-01-01 12:11 - Spor

Münir Özkul'dan acı haber...

2018-01-06 08:42 - Gündem

2 bin futbol antrenörü Antalya'da buluşuyor

2018-01-03 09:04 - Spor

Beşiktaş Belediyesi önünde Hazinedar gösterisi!

2018-01-04 20:34 - Gündem

Akkent Kongre Merkezi yükseliyor

2018-01-06 09:05 - Yerel

Gaziantepspor dükkanı kapattı!..

2017-12-31 17:37 - Spor

İlgili Haberler

Xiaomi, kendi yapay zeka modeliyle rekabete katılıyor

00:00 - Teknoloji

Google Play Store'dan milyonlarca uygulama kaldırıldı

00:00 - Teknoloji

Fortnite iPhone'lara gelecek hafta geliyor

00:00 - Teknoloji

BAE’nin küresel yapay zeka yarışında cesur adımı

00:00 - Teknoloji

Bir zamanların en popüler mobil oyunu geri döndü

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bilecik'te 3. kattan düşen kadın hayatını kaybetti!

13:39 - Gündem

Cumhuriyet Eğitime Katkı Ödülleri'ne başvurular yoğun ilgi üzerine 10 Mayıs'a uzatıldı

13:09 - Eğitim

Vahşice katledilmişti... Narin Güran davası 30 Mayıs'a ertelendi!

11:09 - Gündem

CHP’li Meriç depremde Nurdağı’nda yıkılan ve 2 senedir yapılamayan tarım silolarını Meclis gündemine taşıdı

09:15 - Yerel

Yerlikaya duyurdu: 21 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 547 düzensiz göçmen yakalandı

09:08 - Gündem