?>

‘Yapay zekâ da İstanbul Sözleşmesi der’

38 yaşındaki, iki çocuk annesi Elif Dim, evli olduğu erkek tarafından dövülerek katledildi. Saldırgan Hasan Dim olay yerinden kaçtı.

Siyaset - 2 yıl önce

Türkiye Sudenaz A’nın (19) Manisa’da sokak ortasında darp edildiği görüntüleri konuşurken Tekirdağ’dan da bir kadın cinayeti haberi geldi. 38 yaşındaki, iki çocuk annesi Elif Dim, evli olduğu erkek tarafından dövülerek katledildi. Saldırgan Hasan Dim olay yerinden kaçtı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise Moğolistan’da katıldığı Dünya Kadınlar Forumu’nda yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetle mücadelede yapay zekâdan faydalanacaklarını söyledi. AKP iktidarı Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’nden tüm itirazlara karşı çıkarmışken Göktaş, gelecek ay geniş çaplı saha araştırması başlatacaklarını, verilerin yapay zekâ yardımıyla analiz edilerek önleyici bir sistem kurulacağını, sistemden çıkacak sonuçlara göre politikalar üretileceğini söyledi.

Cumhuriyet’e konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, yapay zekânın önereceği politikanın da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması olacağına dikkat çekti. Güllü, “Şiddet verilerini girip de iller bazında bir demografik harita oluşturulacaksa başarılı olur tabii ki. Türkiye’nin yapılarına hâkim bir yapay zekânın ilk söyleyeceği şey ‘İstanbul sözleşmesini uygulayın’ olacaktır. Uygulama, bu irade hayata geçirilirse etkili olur. Ancak kadın politikalarına dair bu iradeyi şu ana kadar ne bakanlıktan ne iktidardan gördük” dedi. Güllü, “Gerçekten bu konu için çaba sarf edilecekse işbirliği yapmaya hazırız. Ama daha geçen hafta sokak ortasında şiddete uğrayan kadın için hamileliği öne çıkaran düşünce yapısının hüküm sürdüğü bir iktidar var” ifadelerini kullandı.

MANİSA’DA SUDENAZ İÇİN EYLEM

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Sudenaz A. için dün Manisa’da eylem düzenledi. Basın açıklamasında, “6284’ü sonuna kadar uygulatacağız. Ömer Çelik diyor ya şiddeti izleyenlerin durumu vahim. Geçtiğimiz günlerde mecliste bir milletvekili şiddete maruz kaldı. Onu korumaya giden bir kadın milletvekili de orada şiddete uğradı. Sizin durumunuz vahimin de ötesindedir. Kadın şiddeti son bulana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Haftanın Öne Çıkanları

2 gündür kayıp olan Narin’in son görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-23 17:08 - Gündem

Bahçeli'nin Ali Koç ile görüşmesinde dikkat çeken takvim ayrıntısı

2024-08-19 20:38 - Gündem

MHP hedef göstermiş, konserine saldırı girişimi olmuştu: Suavi’den ilk açıklama geldi!

2024-08-20 21:38 - Gündem

İddialar üzerine Özgür Özel röntgen filmlerini paylaştı: 'Kurşun değil, parmak kemiklerinde kırık'

2024-08-21 11:09 - Siyaset

Ayhan Bora Kaplan dosyasında adı geçen kişi öldürüldü: Konuşmakla mı tehdit etti?

2024-08-20 22:09 - Asayiş

‘Silahla vurulduğu’ iddiası… Özgür Özel’den yanıt geldi!

2024-08-19 22:39 - Siyaset

Nihan Akkuş kimdir? Okan Buruk'ın eski eşi Nihan Akkuş kaç yaşında, nereli?

2024-08-20 07:39 - Yaşam

İBB, Tramvay Hattı’nın yapımını, öz kaynak kullanımıyla başlattı

2024-08-22 20:31 - Siyaset

İmamoğlu: Kendi ellerimizle kendimizi öldürüyoruz!

2024-08-19 20:05 - Siyaset

Süleymancılar: 'Kapalı kutu' olarak tanımlanan cemaat hakkında neler biliniyor? Nasıl bir yapılanmaları var?

2024-08-21 13:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Özgür Özel: 4 Mayıs'ta Cumhuriyet Halk Partisi 81 ildedir, 973 ilçededir...

17:32 - Siyaset

Bahçeli: Avrupa Türkiye'siz yapamaz!

11:49 - Siyaset

CHP PM: Tüm kadrolar sahaya inecek

06:50 - Siyaset

Anahtar Parti Yavuzeli’nde sahaya indi

00:01 - Siyaset

CHP’li Meriç, Nurdağı’ndaki meteoroloji istasyonu eksikliğini Meclis gündemine taşıdı

00:59 - Siyaset

Günün Manşetleri

Madenciler direne direne kazandı!

19:35 - Gündem

Eski AKP'li belediye başkanı Şeref Albayrak ve 29 kişi tutuklandı!

11:38 - Asayiş

'Kabe'de Hacılar' ile ünlenen Celal Karatüre'ye polis koruması

00:50 - Gündem

Gaziantep’te sele kapılan vatandaşın cesedi bulundu!

00:48 - Asayiş

Gökay Çakır ve Başaran Aksu serbest bırakıldı...

15:01 - Gündem