?>

Ünlü şefler Gaziantep'te yöresel ürünleri konuştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, gastronomi profesyonelleri ve ünlü şeflerin katılımıyla düzenlenen söyleşilerle devam ediyor.

Kültür & Sanat - 1 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, gastronomi profesyonelleri ve ünlü şeflerin katılımıyla düzenlenen söyleşilerle devam ediyor.

Söyleşilere katılan Somer Sivrioğlu yaptığı teşekkür konuşmasında “Fatma Hanım’ın özellikle bizim sektörümüze, gastronomiye sağladığı katkılar önemli. Gaziantep çok şanslı Fatma Şahin gibi bir gastronomi aşığı başkanın elinde olduğu için” dedi. 

Festivalin ikinci gününde gastronomi dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla bu yıl “GastroANTEP Festivali’nde Ekonomi Konuşuluyor” temasıyla söyleşiler ve panellerle sürüyor. Festivaller Parkı’nda yapılan söyleşilerde, geleneksel lezzetler ve yerel mutfakların günümüz dünyasında gelişimi ve geleceği üzerine konuşuldu. Söyleşilerde şef ve TV programcısı Arda Türkmen, milyonların severek takip ettiği MasterChef’in jüri üyelerinden Mehmet Yalçınkaya ve Somer Sivrioğlu şefler, deneyimlerini, gözlemlerini ve görüşlerini Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen moderatörlüğünde izleyicilerle paylaştı.

ŞEFLER TECRÜBELERİNİ VE FİKİRLERİNİ PAYLAŞTI

“Geleneksel Lezzetlerin Küresel Pazar ve Trendler Üzerindeki Etkisi” başlıklı söyleşide, Şef Mehmet Yalçınkaya geleneksel yemeklerin nasıl küresel çapta tanıtıldığını, bu yemeklerin uluslararası pazarlarda nasıl kabul gördüğünü ve tanınan markalar veya restoranlar aracılığıyla nasıl yayıldığını anlattı. Söyleşinin Türkiye’nin gastronomi alanında dünyada durumu, ülkedeki restoranlar ve fiyatlar, yemek sektörünün geleceği, yapılan yanlışlar ve doğrular, esnaf lokantaları, Türk mutfağının özellikleri, dünyadan yaygınlığı, yerel ürünlerin ulaşılabilirliğine ve inovasyonu aktardı.

Dünyada Türk mutfağının yaygınlığı konusunda yorum yapan Şef Yalçınkaya, bakış açısına göre sıralama konusunda eksiklikler üzerinde durarak ürün envanteri ve eğitim konusunda çalışmaların artması gerektiğini aktardı. Gastronomi öğrencileri için farklı çeşitlerde faaliyet gösteren restoranlarda çalışmaları ve gelişim konusuna dikkat çekti.

Festival alanında düzenlenen bir diğer söyleşide ise Şef Arda Türkmen, “Yemek Programlarının Yerel Mutfakların Gelişimine Etkisi & Yeni Reçetelerin Kullanım Alanlarında Gelişimi” konusunda fikir ve tecrübelerini aktardı. Türkmen, yemek programlarının yerel mutfakları nasıl tanıttığını, bu mutfakların ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanınmasını nasıl sağladığını anlattı. Kültürel bilinç çerçevesinde, yerel yemeklerin kültürel mirasın bir parçası olarak nasıl takdir edildiği ve korunduğu, yemek programlarının izleyicilere yerel mutfakları tanıtmada etkili olduğu belirtildi. Kendi televizyon programından örnekler veren Türkmen, programın başarısını ve değişen formatları aktardı. 

ŞEF SİVRİOĞLU: MÜSEM GİBİ KURUMLAR HER ŞEHİRDE OLMALI 

Bir diğer söyleşide ise güçlü yurtdışı deneyimi ile ön plana çıkan Şef Somer Sivrioğlu, “Geleceğin Mutfağı'nda Yerel Ürünlerin Önemi” konusunda konuştu. Gaziantep ve Anadolu coğrafyasının yerel ürün çeşitliliğine değinerek, modern gastronominin geleceğinde geleneksel ürünlerin yaratacağı etkileri, yerel ürünlerin nasıl entegre edildiğini, yerel tatların global mutfaklarda nasıl yer bulduğunu ve yeni reçetelerde nasıl kullanıldığını açıkladı. Türkiye’nin mutfağını özellikle Gaziantep’in geleceğe entegre edilmesine değinen Şef Sivrioğlu, az üründen çok iyi yemek yapmayı öğrenmiş bir kültüre sahip olunduğunu vurguladı. Konuşmasında ayrıca sıfır atık, Türk mutfağının sürdürülebilirliği ve gelecek yönünden sahip olduğu temaları konuşmasında işledi. Konuşmasının son bölümünde ise MÜSEM Akademi’ye değinen Sivrioğlu, her şehirde açılması gerektiğini vurguladı.

ŞAHİN: SOMER ŞEF’İN SÖYLEDİĞİ HER BİR CÜMLEDEN PROJE ÇIKIYOR

Ünlü şeflerin söyleşileri takip eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, programların sonunda yaptığı teşekkür konuşmasında “Somer Şef’in söylediği her bir cümleden proje çıkıyor. Ben uygulamacıyım. Kardeş şehirlerle staj programları başlatma. Yerel çeşitliliği arttırmak için Haydi Tarladan Sofraya Projesi’ni güçlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Hulusi Akar: Eğitimin amacı bilgi değildir, Allah korkusu ve kuldan utanmaktır!

2024-09-10 20:29 - Gündem

Devlet Bahçeli’nin öldüğü iddiası: MHP’den açıklama!

2024-09-12 23:08 - Gündem

Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor

2024-09-13 17:08 - Gündem

Kiev Büyükelçisi Levent Bilgen'in kızı kim?

2024-09-12 08:09 - Gündem

Gaziantep siyaset ve iş dünyası bu düğünde buluştu

2024-09-09 09:59 - Yerel

Samsung Galaxy S25 Ultra'nın tasarımı sızdırıldı

2024-09-16 04:09 - Teknoloji

Anne dahil 3 kişi tutuklandı... 2 yaşındaki bebek cinsel istismara maruz kalmış!

2024-09-12 01:39 - Asayiş

Narin'in annesi Yüksel Güran'ın adliyedeki kelepçeli fotoğrafı ortaya çıktı

2024-09-15 18:38 - Gündem

Narin Güran cinayeti ile ilgili yayın yasağı kaldırıldı

2024-09-09 17:38 - Gündem

Dilek Kaya İmamoğlu'ndan Narin Güran açıklaması

2024-09-14 21:08 - Gündem

İlgili Haberler

Pınar Minaz’dan duygulara dokunan yeni tekli: “Melankolik”

00:19 - Kültür & Sanat

Gaziantep'in 'Çeyiz Geleneği' kitap oldu!

00:00 - Kültür & Sanat

Sedef işlemeciliği Şahinbey'de yeniden hayat buluyor...

00:00 - Kültür & Sanat

Kasım Atmaca'nın 'Caney' isimli albümünün fragmanı yayınladı

00:00 - Kültür & Sanat

Abdullah Bakadan Güney, Vahittin Bozgeyik'in iki şiirini daha besteledi...

00:21 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

CHP'den AKP'ye geçen Çakır, emeklileri hedef aldı!

12:42 - Gündem

Gözaltına alınan Mika Raun'un ifadesi ortaya çıktı

21:26 - Asayiş

Hasan Can Kaya ve Reynmen gözaltına alındı!

08:15 - Asayiş

Son Dakika: Fatih Ürek hayatını kaybetti...

21:28 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş davasında dördüncü gün sona erdi!

11:11 - Gündem