?>

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan İran-İsrail uyarısı: Son derece yıkıcı olur

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İsrail’in İran’ın nükleer programına karşı olası askeri müdahalesinin “felaketle sonuçlanabilecek” bir krize yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dünya - 5 ay önce

UAEA Başkanı Grossi, Financial Times’a verdiği demeçte, İsrail’in İran’a yönelik artan tehditlerinin bölgede büyük bir krize neden olabileceğini söyledi.

Grossi, “İran meselesi, müzakerelerin başarısız olması halinde büyük olasılıkla bir askeri müdahaleye dönüşebilir. Bu da son derece yıkıcı olur” dedi.

İsrail, ABD-İran arasında yürütülen nükleer müzakerelerin başarısız olması halinde İran’ın nükleer tesislerini vurabileceği ihtimalini dışlamıyor.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya böyle bir adımın, Washington’un nükleer anlaşma girişimini baltalayabileceği uyarısında bulunduğu bildirildi.

“NÜKLEER TESİSLER YERİN 800 METRE ALTINDA”

Grossi, İran’ın nükleer tesislerinin oldukça derin ve korunaklı olduğunu belirtti:

“En hassas bölgeler yerin yaklaşık 800 metre altında. Oraya ulaşmak için spiral bir tünelden defalarca aşağı iniyorsunuz. Ben orada çok kez bulundum.”

Grossi, şu anda İran’ın elinde nükleer silah bulunmadığını ancak bu silahı üretebilecek seviyede uranyum zenginleştirme materyaline sahip olduğunu da vurguladı.

“NÜKLEER SİLAH YOK, ANLAŞMA VAR”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Mısır merkezli Nile News kanalına yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in nükleer silah üretimine karşı verdiği fetvaya bağlı kalacaklarını söyledi.

Arakçi, “Nükleer silah asla üretmeyeceğiz. Ancak uranyum zenginleştirme hakkımızdan da vazgeçmeyiz. Zenginleştirme yoksa anlaşma da yok. Nükleer silah yoksa anlaşma var” dedi.

İsrail ise, İran’ın zenginleştirme faaliyetlerini güvenlik tehdidi olarak görerek tüm nükleer faaliyetlerin durdurulmasını talep ediyor.

İsrail ve İran arasında yıllardır süren “gölge savaş”, son iki yılda doğrudan füze saldırılarına dönüşmüştü.

Özellikle 2023’te başlayan Gazze çatışmalarının ardından bölgedeki tansiyon yeniden zirveye ulaştı.

Haftanın Öne Çıkanları

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Grev bizim yasal hakkımızdır!

2025-06-03 12:07 - Gündem

CHP'de dikkat çeken kulis... 'Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi hazırlıklara başladı'

2025-06-03 15:39 - Gündem

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir Zeyrek yaşananları anlattı: ‘Kaza ihmaldi; babamın şüpheleri vardı’

2025-06-07 21:08 - Gündem

Tanju Özcan'dan DİSK'e tepki: Ey emek sömürücüsü DİSK yöneticileri

2025-06-02 14:44 - Gündem

Son Dakika... CHP'ye 'kurultay' soruşturması tamamlandı: Kılıçdaroğlu 'mağdur'

2025-06-03 00:39 - Siyaset

GTB Başkanı Akıncı, hububat alım fiyatlarını açıkladı

2025-06-03 00:00 - Tarım

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyeti kuran partiyi adliye koridorlarında konuşmam, partimi adliyede tartıştırmam

2025-06-03 11:32 - Siyaset

AKP'nin kurucusundan AKP iktidarını uyaran bildiri! İmza atanlar dikkat çekti

2025-06-03 19:08 - Siyaset

Nagehan Alçı'dan Özgür Özel'e eleştiri: 'Ateşle oynuyor'

2025-06-06 14:08 - Gündem

Betül Çoban voleybol turnuvasında şampiyon Merinos oldu

2025-06-02 00:00 - Spor

İlgili Haberler

KKTC'de AKP'nin de desteklediği Tatar'a büyük şok!

20:45 - Dünya

Rus basınından yeni iddia! Türk F-16'ları Putin'i koruyacak!

14:36 - Dünya

Bu nasıl ateşkes: İsrail Gazze'yi yeniden vurdu!

15:21 - Dünya

Türkiye, Kırgızistan'ın 58 milyon dolarlık borcunu sildi!

09:34 - Dünya

Gazze için tarihi imzalar Mısır'da atıldı

19:58 - Dünya

Günün Manşetleri

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz: Bu yapılan soygundur!

11:37 - Siyaset

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer cezaevindeki odasında ölü bulundu!

14:01 - Asayiş

İBB veri sızıntısı soruşturmasında 4 kişi tutuklandı!

09:58 - Gündem

Sağlık Bakanlığı'ndan Gaziantep’e 16 yeni ambulans

00:05 - Sağlık

AMATEM’le Bahar Projesi hayata geçiyor

00:01 - Yerel