?>

'Uğur Mumcu Gerçek bir yurtseverdi'

32 yıl önce katledilen yazarımız Uğur Mumcu için farklı kentlerde anma etkinlikleri devam ediyor. İzmir’deki etkinlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Mumcu’nun tarikatlar konusunda uyarılar yaptığını anımsattı. Ege Temcilcimiz Mehmet Şakir Örs, “Gerçek bir yur

Gündem - 2 yıl önce

Laikliğin yılmaz savuncusu gazetemizin yazarı Uğur Mumcu Ege Bölgesi’nde bir dizi etkinlikle anıldı.

Programlarda Mumcu’nun tarikat uyarılarına vurgu yapıldı. İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde anma töreni ve panel yapıldı. Moderatörlüğünü Zafer Arapkirli’nin üstlendiği panelde İGC Başkanı Dilek Gappi, gazeteci İsmail Küçükkaya ve Prof. Dr. Sevda Alankuş konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Dr. Başkanı Cemil Tugay, “Bugün laikliğin elimizden alınmaya çalışıldığını, laiklik ilkesine aykırı uygulamaları konuşuyoruz. Tarikatları, cemaatleri konuşuyoruz. Tarikat yurtlarında çocuklarımızı toprağa verdik. Cemaatler ülkeyi ele geçirmeye çalıştı. Uğur Mumcu bize bu tehlikeleri on yıllarca önce anlatmıştı. Tarikat- siyaset-ticaret üçgenine dikkatimizi çekmişti. Siyasal İslamın yurtiçi ve yurtdışı yapılanmalarıyla, para kaynaklarıyla Atatürk Cumhuriyetine karşı nasıl örgütlendiğini, ‘Rabıta’ kitabında yazmıştı. Devlet eliyle laikliğin yok edilmekte olduğunu söylemişti” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Şakir Örs ise Uğur Mumcu’nun Cumhuriyet gazetesinin simgesi olduğunu belirterek “Uğur Mumcu’yu Uğur Mumcu yapan ideolojisi, kararlı duruşu ve korkusuz mücadelesiydi. Aynı zamanda emekten ve emekçiden yana bir yurtseverdi” ifadelerini kullandı.

‘BASKILAR HALEN SÜRÜYOR’

Muğla Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde anlamlı bir konser düzenledi. Etkinlik, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın katılımıyla yapıldı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Aras, Uğur Mumcu’nun yaşadığı baskıların devam ettiğine değinerek düşünce özgürlüğü için mücadelenin önemini vurguladı. Karabağlar Belediyesi tarafından kurulan ve belediye çalışanlarından oluşan Karabağlar Kent Tiyatrosu, yazarımızız Işık Kansu’nun, Uğur Mumcu’nun yazılarını derleyerek yazdığı “Bir Pulsuz Dilekçe” oyunuyla, Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi’nde perdelerini açtı.

‘İNSANCA BİR AYDIN’

İzmir’de Bayraklı Belediyesi tarafından vatandaşla buluşturulan Mavi Düşler Tiyatrosu’nun Mumcu anısına özel hazırladığı “İnsanca Bir Aydın” gösterisi, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Bornova Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bornova Şubesi tarafından Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik yoğun ilgi gördü. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu sanatçısı Hakan Taner Yıldırım’ın “Sesleniş” şiirini okuduğu etkinlikte, Ela Ağır, Merve Plan ve Sertaç Ada, Gökay Kaçanoğlu ile Hakan Kılıç’ın gitar ve kemanı eşliğinde şarkılar söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kartalkaya Kayak Merkezindeki otel sahibi kim? Mazhar Murtezaoğlu kimdir?

2025-01-21 15:09 - Gündem

Dünyaca ünlü kripto borsası Coinbase Türkiye'de faaliyet hazırlığında!

2025-01-21 00:00 - Ekonomi

AKP’li Şamil Tayyar’dan ‘denetim’ çıkışı: ‘Turizm belgeli işletmelerin denetimi bakanlığa aittir’

2025-01-23 01:39 - Siyaset

Ortadoğu'nun tatlı mirası: Lübnan künefesi tarifi

2025-01-22 00:39 - Yaşam

İşten çıkarılan işçiden belediye başkanına silahlı saldırı: Saldırgan yakalandı

2025-01-23 10:08 - Asayiş

Orhan Gencebay'ın Bolu’daki yangın faciası ile ilgili açıklaması tepki çekti!

2025-01-23 16:38 - Magazin

Trabzonspor, Danilo Sikan'ı resmen açıkladı!

2025-01-22 00:38 - Spor

Oyuncular Mehmet Günsür ve Rıza Kocaoğlu da ifadeleri alınmak üzere adliyeye götürüldü!

2025-01-24 17:14 - Gündem

Tanju Özcan 'kirli bilgiler geliyor' dedi: Savcı ve bilirkişilere 'baskı' iddiası

2025-01-24 00:08 - Siyaset

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'a destek için 'Vatan Emniyet' önünde toplanıldı

2025-01-21 00:38 - Siyaset

İlgili Haberler

Özgür Çelik, Üsküdar iddialarıyla ilgili ifade verdi

13:53 - Gündem

İmamoğlu hakkında 2 yıl 1 ay hapis ve 'siyasi yasak' kararı!

13:45 - Gündem

Özgür Çelik, meclis üyelerine yapılan tehditleri tek tek sıraladı!

16:11 - Gündem

Dilek İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'nun sözlerine tepki

14:54 - Gündem

Kılıçdaroğlu: İmamoğlu siyasi tutuklu değil!

11:40 - Gündem

Günün Manşetleri

Özgür Çelik, Üsküdar iddialarıyla ilgili ifade verdi

13:53 - Gündem

Özgür Çelik, meclis üyelerine yapılan tehditleri tek tek sıraladı!

16:11 - Gündem

Dilek İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'nun sözlerine tepki

14:54 - Gündem

Üsküdar Belediyesi AKP'ye geçti!

14:34 - Gündem

Kılıçdaroğlu: İmamoğlu siyasi tutuklu değil!

11:40 - Gündem