?>

Türkiye'de çocuklar açlıkla mücadele ediyor: Okullarda beslenme krizi büyüyor!

Türkiye'de milyonlarca öğrenci, ekonomik zorluklar nedeniyle okula aç gitmek zorunda kalıyor. Uzmanlar, çocukların beslenme hakkını güvence altına alacak sosyal politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Türkiye'de milyonlarca öğrenci, ekonomik zorluklar nedeniyle okula aç gitmek zorunda kalıyor. Araştırmalara göre, öğrencilerin neredeyse yarısı kantinden hiçbir şey satın alamazken, yalnızca üçte biri düzenli olarak beslenme çantasıyla okula gidebiliyor.

Küresel Çocuk Beslenmesi Vakfı’nın (Global Child Nutrition Foundation) verilerine göre yalnızca taşımalı eğitim sistemine dâhil olan 614 bin 680 öğrenci, devletin sağladığı ücretsiz beslenme desteğinden yararlanabiliyor. Ancak bu rakam beslenme ihtiyacı duyan milyonlarca öğrenci için yetersiz kalıyor.

Derin Yoksulluk Ağı Araştırma ve Savunu Koordinatörü Dr. Önder Uçar, Türkiye’nin sosyal politika ve kamu sağlığı anlayışının yetersizliğine dikkat çekerek, "Mevcut durum, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkiliyor" dedi.

Derin Yoksulluk Ağı’nın Eylül 2024’te yaptığı araştırmaya göre:

Yüzde 47,3 kantinden hiç alışveriş yapamıyor.Yüzde 40,2 haftada yalnızca bir kez alışveriş yapabiliyor.Sadece yüzde 32'si düzenli olarak beslenme çantasıyla okula gidebiliyor.

T24'ün haberine göre, Uçar, "Uzun vadede kronik sağlık sorunlarına yol açabilir" diyerek, düşük gelirli bölgelerde çocukların beslenme hakkını güvence altına alacak sosyal politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Avukat Kardelen Ateşci ise, Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kapsamında, "Devlet, çocuklara temiz içme suyu ve besleyici gıdaya erişim sağlamakla yükümlüdür" hatırlatmasını yaparak, kapsamlı politikaların hızla uygulanması gerektiğini ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

'Kayda Geçsin' ekibi Halk TV'den ayrıldı!

2025-03-12 11:02 - Gündem

Mehmet Sevigen'in 'Kılıçdaroğlu' ve 'kurultay' iddiası

2025-03-12 14:00 - Siyaset

Tekirdağ'da ucuz et ve kıyma izdihamı!

2025-03-07 19:21 - Gündem

Zorlu Enerji'den İsrail'deki 'santrallerle' bağımız kalmayacak açıklaması!

2025-03-08 05:39 - Ekonomi

Dikkat çeken anket: AKP’ye şok düşüş, ‘üçüncü parti’ de değişti!

2025-03-09 20:09 - Siyaset

8 Mart eylemlerine Ankara'dan engelleme, İstanbul'da dokuz gözaltı: Susmuyoruz

2025-03-09 04:39 - Gündem

Özgür Özel: Benim muhatabım Sayın Bahçeli

2025-03-12 21:23 - Siyaset

Ekrem İmamoğlu’na Erzincan’da da salon verilmedi!

2025-03-12 18:30 - Gündem

Kaybolduktan 4 gün sonra bulunan Ece Gürel yaşamını yitirdi!

2025-03-07 07:17 - Gündem

Elindeki konuşma kâğıdını yırttı: 'AK Parti'den CHP'ye geçtim, kim benim yanımdaysa ben onun yanındayım'

2025-03-08 19:00 - Siyaset

İlgili Haberler

Ayçiçek yağı ihracatı ilk çeyrekte 316,8 milyon dolara ulaştı

00:00 - Ekonomi

Türkiye ile Suriye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli adım...

00:30 - Ekonomi

Motorine 7 TL 80 kuruş, benzine 60 kuruş zam!

06:37 - Ekonomi

Motorine dev zam: Fiyatlar 90 TL'ye yaklaşacak!

11:42 - Ekonomi

Elektrik ve doğalgaza yüzde 25 zam!

21:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

500 kişi gözaltındayken, Erdoğan 1 Mayıs'ı kutladı

17:56 - Gündem

1 Mayıs'ta yurttaşlara biber gazlı, TOMA'lı müdahale ve gözaltı...

16:15 - Gündem

İstanbul'da '1 Mayıs' ablukası: Metro, vapur ve çok sayıda yol kapatıldı!

10:05 - Gündem

İBB davasında itirafçı Adem Soytekin dahil 15 kişi için tahliye kararı!

17:09 - Gündem

Ataşehir Belediyesi'nde başkanvekili CHP'li Murat Güneş seçildi

14:05 - Gündem