?>

Tarımda devrim yaratacak buluş: İnsan idrarından çevreci gübre üretimi sağlandı

Bilim insanları, tarımda atık suyun potansiyelini ortaya çıkarıyor. Yeni yöntemle idrardan gübre üretimi artık daha hızlı, verimli ve çevreci olduğu düşünülüyor.

Tarım - 1 yıl önce

İnsan idrarından gübre üretimi, şehir atık sularının tarımda daha verimli kullanılmasını sağlayabilir. Çin’deki araştırmacılar, oksijen ve grafit katalizörü kullanarak idrardaki azot bileşenlerini çevre dostu bir yöntemle gübreye dönüştürdü. Yeni yöntem, enerji tasarrufu sağlarken atık üretmiyor.

YENİ VE ÇEVRECİ GÜBRE ÜRETİMİ YÖNTEMİ

Henan Üniversitesi’nden Xinjian Shi ve ekibi, grafit katalizörü ve elektrik yardımıyla idrar içindeki üreyi perkarbamid kristallerine dönüştürmeyi başardı. Bu işlem sırasında hava yoluyla oksijen ekleniyor, su ve idrardan elde edilen bileşenler katı kristaller haline geliyor. Geleneksel yöntemlerin aksine, bu süreç hem atık üretmiyor hem de daha yüksek saflıkta gübre sağlıyor.

BİTKİ BÜYÜMESİNDE DAHA BAŞARILI

Araştırmacılar, ürettikleri perkarbamidin tarımsal etkilerini test etti. Bu gübreyle yetiştirilen buğday, fıstık ve marul bitkilerinin daha sağlıklı ve hızlı büyüdüğü gözlemlendi. Bunun sebebi, perkarbamidin toprağa dengeli bir şekilde azot ve oksijen sağlaması olabilir.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TARIM İÇİN KULLANILABİLİR

Araştırmacılar, bu yöntemin küçük ölçekli tarım alanlarında büyük faydalar sağlayabileceğini belirtiyor. Ancak uzmanlar, şehir atık su arıtma tesislerinde bu sürecin büyük çapta uygulanmasının zor olabileceğini düşünüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'da ayrılık: Enis Bardhi

2025-01-15 00:00 - Spor

Menzil'de mülk kavgası,taşlı sopalı birbirlerine girdiler!

2025-01-14 17:08 - Gündem

Öğrenci ve tam 2025 abonman fiyatları...

2025-01-15 00:00 - Gündem

Dünyaca ünlü kripto borsası Coinbase Türkiye'de faaliyet hazırlığında!

2025-01-21 00:00 - Ekonomi

Nazım Hikmet 123 yaşında

2025-01-15 14:08 - Kültür & Sanat

Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay hakkında yakalama kararı

2025-01-16 21:08 - Siyaset

İmamoğlu'ndan hodri meydan: Onayın cezamı milleti rahat bırakın!

2025-01-15 19:09 - Siyaset

Hacı Sabancı kimdir, kaç yaşında? Hacı Sabancı babalık davası sonucu ne oldu?

2025-01-19 00:39 - Biyoğrafi

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı

2025-01-16 19:38 - Gündem

Karşıyaka, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde elendi

2025-01-16 00:08 - Spor

İlgili Haberler

Güneydoğu'nun tarımsal ticaret üssü olacak...

00:00 - Tarım

74 ton Antep fıstığı GTB'de ihale ile satıldı

00:00 - Tarım

Akıncı: Antep fıstığı bu toprakların yeşil altınıdır

00:00 - Tarım

GTB Başkanı Mehmet Akıncı: Bakliyat üretimin temelidir

00:00 - Tarım

Yıldırım: Tarım, bağımsızlığın, güvenliğin ve geleceğin teminatıdır

00:00 - Tarım

Günün Manşetleri

Danıştay, MEB’den “Ramazan Genelgesi” için savunma istedi

17:55 - Gündem

Ümit Özdağ: Türk Silahlı Kuvvetleri tarikat ve cemaatlerin ya da iktidarın değil, Türk milletinin ordusu olacak!

16:41 - Siyaset

170 akademisyenden Mehmet Türkmen için destek bildirisi

02:00 - Gündem

Türkiye yine 'özgür olmayan ülke' kategorisinde...

00:11 - Gündem

CHP Sözcüsü Emre'den Bakan Gürlek'e yanıt

13:39 - Siyaset