?>

Tarım Orman-İş Kurucu Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Patara’daki mücadelesini sürdürüyor

Dünya mirası olan ve özel kanunla korunan Patara’dan binlerce kamyon kum çalındı. Yargıya intikal eden hırsızlığın peşini bırakmayan Tarım Orman İş Kurucu Genel Başkanı Şükrü Durmuş “hırsıza hızsız dediği” için yargılanıyor.

Tarım - 4 ay önce

Antalya’nın Kaş ilçesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde olan Patara Plajı, yıllardır kum çalınmasıyla gündeme geliyor. Türkiye’nin en uzun plajı olmasıyla da bilinen Patara, endemik bitkilerin de yaşam alanı olarak geçiyor. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, köylere rüzgarla kum taşınmasının önüne geçilmesi amacıyla ağaçlandırma çalışması yapılan bölgeden çalınan kumun gündemdeki etkisi sürüyor. 2021’de, söz konusu bölgeden yaklaşık 2 milyon metreküp, yani 2 bin 186 kamyon kum çalındı. Olayı yargıya taşımak için tutanak tutmak isteyen muhafaza memuru Umut U., süreç boyunca iki kez görevinden alındı. Dönemin Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, o süreçte başlattığı mücadeleyi hâlâ sürdürüyor. 

BİR GARİP İHALE

Olaya ilişkin açılan davalar sonucunda, çalınan kumlara el konuldu. Kumların alındığı yere geri bırakılması gerekirken, 2022 yılında Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kumların ihalesi yapıldı. İhalede ise dikkat çeken detaylar yer aldı. 2 milyon metreküp olan kum, ihalede 400 metreküp olarak gösterildi. İhaleye çıkılırken malın ismi ise kum değil, çürümüş ağaçların oluşturduğu toprak, yani “humus” adıyla satışa sunuldu. İhale ise, suçlanan kişinin damadı aracılığıyla yine aynı kişiye verildi. Durmuş, ihaleyi, “‘Patara’nın kumunu sattılar’ denmemesi için böyle oldu” diyerek açıkladı.

''O ZAMAN ONA İTİBARLI HIRSIZ DERİZ''

Tarım Orman-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı Şükrü Durmuş, kumu çalan kişiye yönelik ‘hırsız’ ifadesini kullandığı için kendisine açılan davanın bugün 5’inci duruşmasına katıldı. Duruşma esnasında yaşananları Cumhuriyet’e anlatan Durmuş, davacının avukatlarının “Bizim müvekkilimiz itibarlı bir iş insanıdır. Şükrü Durmuş, müvekkilimize ilişkin ‘hırsız’ ifadesini kullanarak itibarını zedelemiştir. Köyde bulunan herkes, müvekkilimize hırsız demektedir” dediğini söyledi. Durmuş, söz konusu ifadelere yönelik yaptığı savunmasında ise “O zaman kendisine bundan sonra itibarlı hırsız deriz” ifadelerini kullandığını belirtti. Duruşma, 1 Temmuz 2025’e ertelendi. Duruşmanın ardından açıklama yapan Durmuş, “Esas sorun, bu kurumu yöneten yöneticilerin zafiyetidir. Yani, daha önce çalınan ve savcılık tarafından müsadere edilen kumlar ne yazık ki Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hem onda bir kadarı kayda alınarak humus diye ihale edilmiş hem de kumları çalana adrese teslim satılmıştır. İşte zafiyetin büyüğü burasıdır. Kurumu koruması gerekenler, kurumun bütün değerlerini yok eden bir anlayışa sahiptir. Bizler bunun mücadelesini yürütmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'in dev et firması konkordato ilan etti!

2025-02-20 12:38 - Yerel

Maydonoz Döner'e kayyum atandı!

2025-02-21 16:08 - Gündem

“Harem-Selamlık” gezi

2025-02-21 12:09 - Gündem

Altay Kar Fırtınası giriş yaptı: İşte İstanbul'da anbean yaşananlar...

2025-02-21 02:08 - Gündem

Survivor'da kim elendi? Survivor'da 21 Şubat'ta elenen isim...

2025-02-21 02:09 - Magazin

İstanbul'da trafiğinde 'kar tatili' etkisi: Yoğunluk yüzde 20'ye düştü

2025-02-21 10:09 - Gündem

Tartıştığı eşi tarafından başından vurularak katledildi!

2025-02-21 10:38 - Asayiş

Ekrem İmamoğlu'nun diploması iptal edildi' iddiası

2025-02-23 11:09 - Gündem

İngiltere'de yoksul bölgelerde yaşayanlara yönelik çarpıcı araştırma

2025-02-21 22:08 - Dünya

AKP'li Şamil Tayyar'dan MKYK çıkışı: 'Riski üstlenen kararı verir...'

2025-02-24 16:10 - Siyaset

İlgili Haberler

Tiryaki Agro, fıstık tesisinin kapasitesini iki katından fazla artırıyor

00:00 - Tarım

GTB Başkanı Akıncı'dan anız uyarısı

00:00 - Tarım

GTB Başkanı Akıncı, hububat alım fiyatlarını açıkladı

00:00 - Tarım

Yaz geldi komisyon sadece 2 kez toplanabildi: Çiftçi derdiyle baş başa kaldı

00:00 - Tarım

Fındık bahçelerinde ciddi kayıp: Rekolte düşüşü bekleniyor!

00:08 - Tarım

Günün Manşetleri

Ekonomistler Türkiye'nin rekor cari açığını değerlendirdi: 'Sevimsiz sinyaller artıyor

16:39 - Ekonomi

'5 kız çocuğu aynı anda intihar etti' iddiası: Bakanlıktan açıklama

16:38 - Gündem

Kirazın tanesi 10 lira: Ekonomi politikaları 'meyvesini' veriyor!

16:08 - Ekonomi

Yeni Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu kimdir? Besim Dutlulu kaç yaşında, nereli?

15:38 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Anıtkabir'e ziyaret

13:39 - Siyaset