?>

Tarık Akan aramızdan ayrılalı iki yıl oldu...

Hababam Sınıfı'nın Damat Ferit'i, Sürü'nün Şivan'ı, Mavi boncuk'un Necmi'si. Türk sinemasının güzel yüzel çocuğu Tarık Akan, 16 Eylül 2016'da yakalandığı kanser hastalığını yenemeyerek aramızdan ayrıldı. 

Gündem - 7 yıl önce

Hababam Sınıfı'nın Damat Ferit'i, Sürü'nün Şivan'ı, Mavi Boncuk'un Necmi'si. Türk sinemasının güzel yüzel çocuğu Tarık Akan, 16 Eylül 2016'da yakalandığı kanser hastalığını yenemeyerek aramızdan ayrıldı. 

Asıl adı Tahsin Tarık Üreğil olan oyuncu 1970 yılında Ses Dergisinin oyunculuk yarışmasına girerek birinci oldu ve 1971 yılında ilk filmi "Emine" ile oyunculuk kariyerine başladı. 1972 yılında ilk başrolünü Hülya Koçyiğit ile "Beyoğlu Güzeli" adlı filmde oynadı. 1973 yılında Altın Portakal film yarışmasında en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Akan, oynadığı romatik komedi filmleri ile büyük bir üne sahip oldu ama  1976 yılından sonra toplumsal sorunları ele alan filmlerde oynamaya karar verdi bu kararını dış görünüşüne de yansıttı, bıyık ve sakal bıraktı.

Hayatına 111 sinema fimi ve 4 dizi sığdıran Akan, 7 kez Altın Portakal Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü ve aynı festivalden yaşam boyu onur ödülünü de aldı. Akan'ın, darbe döneminde yaşadıklarını anlatan "Anne kafamda bit var" adında bir de kitabı var.

"Sürü çekilmiş en büyük aşk filmlerinden bir tanesidir."

"Yol filmi, Türkiye'de dışarısı da hapishanedir, içerisi de hapihanedir der."

Akan, Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönetmenliğini yaptığı "Sürü" filminde Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz'le kamera karşısına geçmişti. Yine Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Şerif Gören'in yönettiği Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye alan ilk Türk filmi ünvanına sahip "Yol" filminde ise "Seyit Ali" karakteri ile karşımıza çıktı.

Tarık Akan Sürü ve Yol filmlerinin çekim aşamalarını "Oradaydım" belgeselinde anlatmıştı. 

Ölüm yıl dönümünde Akan'ın o belgeselden bir kesit ile anıyoruz.

Odatv.com

Haftanın Öne Çıkanları

Akyol Camisi neden yıkıldı?

2018-09-12 20:09 - Gündem

Güvenevler parkı tamamladı

2018-09-10 15:43 - Yerel

CHP'nin 95. kuruluş yıl dönümü

2018-09-09 09:17 - Siyaset

Şahinbey Ampute, Ali Molon ile sözleşme yeniledi

2018-09-10 16:07 - Spor

6 şeritli yol yapıldı ama...

2018-09-16 08:14 - Gündem

GKV Özel Liseleri Mehtap Özdemir’e emanet

2018-09-09 09:54 - Eğitim

Gaziantep'te fuhuş operasyonu: 9 kişi tutuklandı

2018-09-12 22:15 - Asayiş

CHP heyeti GSO'da

2018-09-12 23:06 - Siyaset

Köyler arası futbol turnuvası başladı

2018-09-10 07:46 - Spor

Kalkan'ın gündeme getirdiği o iddialar Odatv'de

2018-09-13 21:02 - Gündem

İlgili Haberler

Hilal Kaplan, TRT’den 1 milyon TL’ye yakın huzur hakkı almış.

17:27 - Gündem

Cübbeli, Egemen Bağış'ı yerin dibine soktu

10:52 - Gündem

Özgür Özel'e iki haftada üçüncü soruşturma

08:16 - Gündem

İmamoğlu savunmasının tamamını paylaştı: Cesaretimiz tamdır!

08:08 - Gündem

"Yeliz" bu kez de İlber Ortaylı'yı hedef aldı!

07:48 - Gündem

Günün Manşetleri

'Geri zekalıya anlatır gibi anlatıyoruz' diyen Bakan Tekin, Bilgi İşlem Müdürünü görevden aldı!

17:35 - Eğitim

Hilal Kaplan, TRT’den 1 milyon TL’ye yakın huzur hakkı almış.

17:27 - Gündem

Cübbeli, Egemen Bağış'ı yerin dibine soktu

10:52 - Gündem

Bankalar artık emekli maaşına bloke koyabilecek!

08:35 - Ekonomi

"Yeliz" bu kez de İlber Ortaylı'yı hedef aldı!

07:48 - Gündem