Somali’nin Mogadişu kentinde bir askeri üsse düzenlenen intihar saldırısında en az 10 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.
Gençlerin asker kaydı için sıraya girdiği anda gerçekleşen patlamanın ardından bölge güvenlik çemberine alındı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Görgü tanıklarına göre, Damanyo Askeri Üssü’nün kapısında askerlik kaydı yaptırmak isteyen gençler kuyruk oluşturmuştu. O sırada hızla yaklaşan bir tuk-tuk (üç tekerlekli araç) durdu, içinden inen bir saldırgan kalabalığın arasına koşarak üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.
Askeri yetkili Süleyman, Reuters’a yaptığı açıklamada olay anını şöyle anlattı:
“Yolun karşısındaydım. Tuk-tuk aniden durdu, bir adam indi, sıradaki gençlerin arasına koştu ve kendini havaya uçurdu. En az 10 ölü gördüm; aralarında asker adayları ve siviller vardı.”
Patlama sonrası olay yerinde çok sayıda ayakkabı ve saldırgana ait vücut parçaları bulundu. Bir başka tanık, Abdisalan Muhammed, bölgeden otobüsle geçerken kalabalığı gördüklerini belirtti:
“Yüzlerce genç kapının önündeydi. Aniden kulakları sağır eden bir patlama oldu. Her yeri yoğun duman kapladı. Kimlerin etkilendiğini göremedik.”
30 YARALI'DAN 6'SI HAYATINI KAYBETTİ
Askeri hastaneye ulaştırılan 30 yaralıdan 6’sının hayatını olay yerinde kaybettiği belirtildi. Tıbbi kaynaklar, diğer yaralıların durumunun da ağır olduğunu ve can kaybının artabileceğini ifade etti.
Güvenlik güçleri, saldırının ardından üssün çevresini tamamen kordona aldı.
Saldırıyı henüz üstlenen bir örgüt olmadı. Saldırı, akıllara 2023’te yine Damanyo’nun karşısındaki Jale Siyad üssünde düzenlenen ve 25 askerin hayatını kaybettiği benzer saldırıyı getirdi.
Patlama, bir gün önce Hiiran bölgesinde 26. tabur komutanı Albay Abdirahmaan Hujaale’nin suikasta uğrayarak öldürülmesinin hemen ardından gerçekleşti. Yerel kaynaklar, terör örgütü Eş Şebab militanlarının hükümet ve güvenlik güçlerine sızdığına dair raporların arttığını bildiriyor.