?>

Sanayi Bakan Yardımcısı: Türkiye fakir bir ülke!

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TBMM Komisyonu’nda, “Türkiye gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan fakir bir ülke” dedi.

Gündem - 4 yıl önce

Sanayi Bakan Yardımcısı Büyükdede: Türkiye fakir bir ülke, ‘tarım tarım’ diye bağırıyoruz da bize getirdiği para 50 milyar dolar. Sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TBMM Komisyonu’nda, “Türkiye gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan fakir bir ülke” dedi.

Büyükdede, “Tarım tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede; Endüstri Bölgeleri Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’nin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndaki görüşmelerinde açıklama yaptı. Büyükdede, 780 bin kilometrekare alan olduğunu, buna karşın topu topu 110 bin hektar organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirterek “Atla deve bir şey değil işte” dedi.

Türkiye’nin şu anda endüstrisi zayıf olan ülke grubunda yer aldığını belirten Büyükdede, “280 bin hektar sanayi, tümü; gayet komik” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Büyükdede daha sonra Türkiye sanayisine dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye, gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan bir ülke, fakir ülke veya orta büyüklükte bir ülke. Türkiye 280 bin hektar sanayi alanıyla, 8 bin 500 dolar gayri safi milli hasıla üretiyor.”

 

Büyükdede, İtalya’nın 650 bin hektarda 31 bin dolar, Fransa’nın 922 bin hektarda 39 bin dolar, Almanya’nın 1.5 milyon hektarda 46 bin dolar gayri safi milli hasılası olduğunu belirterek “Eğri belli, bu eğriyi düzeltmek lazım. Türkiye 8 bin 500 dolarlık fakirlik sınırı içerisinde gidip gelecek, kendisini kurtarması mümkün değil” dedi.

Türkiye’nin yüzde 30’u yani, 230 bin kilometrekaresinin tarım alanı olduğunu kaydeden Büyükdede,”Bu yüzde 30’un bize getirdiği gayri safi milli hasıla 50 milyar dolar, tümü. ‘Tarım tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” diye konuştu.

Büyükdede, milletvekili, sanayici, bürokratların artık karar vermesi gerektiğini belirterek “Ya böyle vasatlıkla devam edeceğiz kardeşim, birbirimizi yiyeceğiz ya da bu çemberi kıracağız” dedi.

Büyükdede, şu anda Tarım Bakanlığı’nda “bloke olmuş durumda” olduklarını belirterek “Bu da bizim bakanlığımız değil mi? 80-100 milyon metrekare ilave edeceğimiz alanları, üretiminde ‘Burada mera var, burada ot var, burada kök var; bilmem ne yapar’ blok… Neticede biz bu şeyle alan büyütmek imkânına sahip değiliz, felsefemizi değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Keşke biz kamunun elindeki arazileri şu anda sanayiciye bedelsiz dağıtabilmiş olsaydık” diyen Büyükdede, Bulgaristan Filibe’de, Plovdiv’de 20 Euro metrekaresi, altyapısı bitmiş, dağıtım yapıldığını söyledi.

“Rakibimiz onlar, AB’nin içinde” diyen Büyükdede, “Kamunun malları orada duracağına, bedelsiz verelim, sanayiye verelim, ne olacak? Tapusunu da verelim, ne yapacak yani?” ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Sedat Peker'den Hilal Kaplan paylaşımı...

2022-06-16 11:15 - Gündem

Akdeniz Üniversitesi’nde neler oluyor?

2022-06-12 16:38 - Gündem

Sanko Okulları'ndan kapanış mesajı...

2022-06-17 16:48 - Eğitim

ALG Spor şampiyon...

2022-06-13 07:54 - Spor

Şehitkamil Belediyesi sporcuları ödüllendirdi

2022-06-17 17:06 - Yerel

Şampiyonlar halkla buluştu...

2022-06-14 23:50 - Spor

Büyükşehir'den şampiyon takımlara para ödülü...

2022-06-17 16:53 - Yerel

Şampiyon ALG Spor kupayı getirdi...

2022-06-13 11:35 - Spor

AKP'li vekil: Memurlar devlete yük oluyor!

2022-06-12 15:38 - Siyaset

Danıştay Savcısı: Cumhurbaşkanı feshedemez!

2022-06-14 19:24 - Gündem

İlgili Haberler

Çerçeve yasa Adalet Komisyonu’nda kabul edildi!

21:26 - Gündem

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında 'Mekke Savunma Anlaşması' imzalandı

16:01 - Gündem

Akın Gürlek'ten 'internet gazeteciliği' için yasa sinyali

14:56 - Gündem

Özgür Özel: Özensiz, kötü hazırlanmış bir teklif...

18:17 - Gündem

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara için tahliye kararı

18:16 - Gündem

Günün Manşetleri

YENİ Parti'ye 9 günde 138 bin kişi 300 milyon bağış yaptı

20:18 - Siyaset

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek tutuklandı!

20:14 - Asayiş

İstifa sayısı 232'yi buldu, 28 ilde CHP'li başkan kalmadı!

14:58 - Siyaset

Akın Gürlek'ten 'internet gazeteciliği' için yasa sinyali

14:56 - Gündem

Kuşadası Belediyesi'ne üçüncü dalga operasyon

10:11 - Asayiş