?>

Omuz ve kalça ağrısına halsizlik ve ateş eşlik ediyorsa dikkat!

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, özellikle 50 yaşın üstündeki hastalarda görülen omuz ve/veya kalça ağrılarının polimiyalji romatika hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi.

Sağlık - 2 ay önce

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, özellikle 50 yaşın üstündeki hastalarda  görülen omuz ve/veya  kalça ağrılarının polimiyalji romatika hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi.

Polimiyalji romatika; çoğunlukla 50 yaşın üzerindeki bireylerde görülen, özellikle omuz ve/veya kalça çevresinde ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Hastalık, kişinin   günlük yaşamını etkilediği gibi daha ciddi sorunlara da neden olabilir. 

Omuz ve/veyakalça ağrısına halsizlik ve ateş eşlik ediyorsa dikkat!

İleri yaşlarda görülen omuz ağrılarının kireçlenme, tendon problemleri, tekrarlayan küçük travmalar veya kısmi kas yaralanmaları gibi birçok farklı nedeni olabilir. Ancak omuz ve/veya kalça ağrısına genel bir halsizlik, iştahsızlık, hafif ateş ve belirgin hareket kısıtlılığı eşlik ediyorsa polimiyalji romatika olasılığı akla gelmelidir.

Prof. Dr. Savaş Gürsoy, hastalığın özellikle sabah saatlerinde belirginleşen hareket kısıtlılığına neden olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Polimiyalji romatika hastalarında her iki omuzda ve/veya kalça çevresinde ağrı ve hareket kısıtlılığı görülebilir. Hastalar kollarını başlarının üzerine kaldırmakta, giyinmekte, saçlarını taramakta, yataktan kalkmakta veya merdiven inip çıkmakta zorlanabilir. Bu şikâyetlere halsizlik ve hafif ateş gibi genel belirtiler de eşlik edebilir.”

Sedimantasyon ve CRP değerleri incelenmeli

Polimiyalji romatika tanısında hastanın yaşı, şikâyetleri ve fizik muayene bulgularının yanı sıra kan tetkiklerinden de yararlanılır. Vücuttaki iltihabi süreci gösteren sedimantasyon ve CRP değerlerinde yükselme gözden kaçmamalıdır. Bu tablonun ileride “Geç başlangıçlı Romatoid Artrite” dönüşebilme riski olduğundan ayırıcı tanı iyi yapılmalıdır. 

Tedavi kişiye özel planlanmalı

Polimiyalji romatika tedavisinde genellikle hekim kontrolünde düşük doz kortizon içeren ilaçlardan yararlanılır. Tedavinin dozu ve süresi; hastanın yaşı, genel sağlık durumu, şikâyetlerinin şiddeti ve tedaviye verdiği yanıta göre kişiye özel olarak belirlenir.

Kortizon tedavisinin doktor önerisi olmadan başlanmaması, dozu değiştirilmemesi ve aniden bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gürsoy, hastaların düzenli aralıklarla takip edilmesinin önemine dikkat çekti.

Tedavi edilmezse günlük yaşamı zorlaştırabilir

Polimiyalji romatika zamanında tanı ve uygun tedaviyle büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Tedavi edilmediğinde tablo kronikleşerek daha ciddi problemlere yol açabileceği gibi Romatoid Artrite dönüşebileceği unutulmamalıdır. 

Haftanın Öne Çıkanları

Kılıçdaroğlu'nun 'YENİ Parti' sevinci: Çok şükür arınma gerçekleşti...

2026-07-25 14:35 - Siyaset

ABD'den 60 ülkeye yeni gümrük vergisi: Türkiye de listede!

2026-07-24 10:25 - Dünya

Yılmaz Büyükerşen CHP’den istifa etti

2026-07-23 17:26 - Siyaset

Kılıçdaroğlu'ndan 'yeni parti' yorumu: Beni hiç ilgilendirmiyor

2026-07-23 21:57 - Siyaset

Berhan Şimşek hakkında kadına şiddet nedeniyle uzaklaştırma kararı!

2026-07-20 13:54 - Gündem

Ece Üner, Fatih Portakal, Feyza Altun, Gökhan Özoğuz ve Öykü Serter ifadeye çağrıldı

2026-07-22 14:13 - Asayiş

İZOL AŞİRETİ’NDEN GAZİANTEP’TE DİLLERE DESTAN DÜĞÜN!

2026-07-19 00:00 - Magazin

YENİ Parti kurulduğu gün anamuhalefet partisi oldu

2026-07-24 13:27 - Siyaset

Fatma Kaplan Hürriyet tutuklandı!

2026-07-23 17:45 - Gündem

Özgür Özel, Anıtkabir'de: Kuşatılan mirasınızı koruma görevi bize emanettir

2026-07-25 12:14 - Siyaset

İlgili Haberler

Geçmeyen öksürük hastalık belirtisi olabilir

00:00 - Sağlık

İnfertilitede yaş faktörüne dikkat!

00:00 - Sağlık

Prostat büyümesine su buharıyla müdahale: Rezum tedavisi nasıl uygulanıyor?

00:00 - Sağlık

ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞINA ERKEN MÜDAHALE ÖNEM TAŞIYOR

00:00 - Sağlık

Op. Dr. Abdullah Erzurum Medical Point Gaziantep'te

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Özgür Çelik, meclis üyelerine yapılan tehditleri tek tek sıraladı!

16:11 - Gündem

Dilek İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'nun sözlerine tepki

14:54 - Gündem

Üsküdar Belediyesi AKP'ye geçti!

14:34 - Gündem

Kılıçdaroğlu: İmamoğlu siyasi tutuklu değil!

11:40 - Gündem

Gökay Çakır ve Başaran Aksu hakkında tahliye kararı

16:30 - Gündem