?>

Okuma aşkıyla biriktirdiği 70 bini aşkın kitapla evini kütüphaneye dönüştürdü

Kayseri'de yaşayan 61 yaşındaki kitap tutkunu Faruk Yaman, çocukluk döneminden itibaren biriktirdiği 70 bini aşkın kitabıyla evini kütüphaneye dönüştürdü.

Kültür & Sanat - 3 ay önce

Henüz ortaokul çağındayken babasına özenerek kitap okuma alışkanlığı kazanan Yaman, daha sonra eline geçen parayla kitap satın almaya başladı. Yıllarca kitap alan Yaman, biriktirdiği binlerce kitapla kişisel kütüphanesini oluşturdu.

Zamanla yaşadığı evinde kitapların muhafazası ve bakımında zorlanan Yaman, kütüphanesini Melikgazi ilçesindeki başka bir eve taşıdı.

İşinden arta kalan zamanlarını kütüphanesinde geçiren, araştırmacı ve akademisyenlerle kitaplarını paylaşan Yaman'ın kütüphanesinde 70 bini aşkın kitap bulunuyor.

Kitap tutkunu Faruk Yaman, Türkiye'nin en büyük özel kütüphanesinin sahibi olduğunu söyledi.

Yaman, iyi bir okuyucu olan babasının 10 bin kitabını kendisine miras bıraktığını ifade etti.

Çevresindeki akranları ve ağabeylerinin kitap okuduğunu, kendisinin de bu yüzden alışkanlık kazandığını anlatan Yaman, çok sayıda kitabının olduğunu, kitaplarını muhafaza etmekte zorlandığını dile getirdi.

Yaman, yıllarca müzayedelere katılarak ve sahaflardan kitap aldığını, kentle ilgili çok iyi bir kütüphaneye sahip olduğunu belirterek, kütüphanesinde oldukça önemli ve nadide eserlerin bulunduğunu kaydetti.

"BURASI ADETA KİTAP TARLASI GİBİ"

Evin mutfak, salon ve odalarından adeta kitap fışkırdığına dikkati çeken Yaman, kütüphanesinin kapısının sadece tarihçi, araştırmacı ve akademisyenlere açık olduğunu söyledi.

Kitaplarının kendisi için en büyük zenginlik kaynağı olduğunu dile getiren Yaman, şöyle konuştu:

"Bu kadar kitabı ne yapabilirsiniz? Ben bunları satamam. Kitaplar benim gözüm, kulağım gibi. Benim yaşam tarzım bu. Buraya gelenler 'kitap kokuyor" diyorlar. Sahaflara girdiğinizde de bu kokuyu alırsınız. Burası adeta kitap tarlası gibi. Ben bir kere çok zenginim, 3 çocuğum tahsil yaptı. Annem babamla yaşadım, mutlu bir ailem var. Maddi açıdan en büyük varlığım kitaplarım. Kitaplarım için yurt dışından 7 ülkenin kültür ataşesi geldi. Bundan iyi zenginlik mi olur. Bu bakış açısıyla Kayseri'de en zengin benim. Spor, pul koleksiyonculuğu veya müzik de hobim olabilirdi. Türkiye'de çok nadir ve zor bir işi yapıyorum."

Evin bir odasını sadece Kayseri ile alakalı kitap ve belgelere ayırdığını, bunlar içerisinde kütüphanelerde bile olmayan bazı eserlerin olduğunu ileri süren Yaman, kentin tarih ve geçmişine ışık tutan eserlere gözü gibi baktığını söyledi.

Kitaplarının daha iyi korunması için çeşitli önlemler aldığına işaret eden Yaman, "Bu eserlerin geleceğe aktarılmasındaki en büyük korkumuz, tehlikemiz sıçan ve haşere olduğu kanaatindeyim. Burada Osmanlı belgelerinin ve kitapların birçoğu yumurta kağıdından yapılmıştır. Yumurta kağıtları onlar için harika bir yiyecek. Bunun için de her türlü güvenlik ve ilaçlama önlemini aldım. Haşereye karşı ilaçlar doğal tabletler şeklinde olduğu gibi elektronik koruyucular da var. Bu arada bulunduğum dairede 16 iç kamera var. Bunların bilgisayarı ve interneti aylık gideri oluyor. Haşereye karşı ilaçlamaya yıllık 3-4 bin lira harcıyorum." diye konuştu.

"OKUDUĞUM KİTAP SAYISINI BİLMİYORUM, BİLEMEM DE"

Yaman, kitapların geçmişle bağ kuran en büyük kültürel hazine olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki çoğu sahaf ve müzayedecinin kendisini tanıdığını belirtti.

Bu zamana kadar binlerce kitap okuduğunu anlatan Yaman, "Şu yaşıma kadar okuduğum kitap sayısını bilmiyorum, bilemem de. Zaten her kitabı okumam da mümkün değil. Bazen bir kitabın belirli bölümlerini okuyorum ama lise ve üniversite yıllarımda birçok kütüphaneye giderdim. Kayseri hakkında aşağı yukarı gitmediğim bir kütüphane yok. Türkiye'deki sahaf ve müzayede salonları özellikle benim Kayseri'yle alakalı belge ve eser topladıklarımı bildikleri için beni ararlar." ifadelerini kullandı.

Yaman, kütüphanesinin temizliği ve tasnifini kendisinin yaptığını, en büyük mutluluğunun kütüphanesine gelen dostlarıyla kitaplar arasında sohbet etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

Son dakika... Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut hayatını kaybetti

2025-03-28 11:38 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

2025-03-28 07:39 - Gündem

Erdoğan: Sayın Özel'e bir kez daha kendini toparlamasını tavsiye ediyorum

2025-03-28 22:00 - Siyaset

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nu ziyaret etti

2025-03-26 15:09 - Gündem

AKP'de ilk 'İmamoğlu' istifası... 'Devletin dini adalettir'

2025-03-24 20:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Zeynep Oral Belgeseli 'Bir Babiâli Zirvesi' Metrohan’da

00:00 - Kültür & Sanat

80’li yılların efsane çizgi filmi He-Man beyaz perdeye uyarlanıyor: Çekimler tamamlandı

00:00 - Kültür & Sanat

İstanbul Müzik Festivali 53. kez kapılarını açtı

00:00 - Kültür & Sanat

Şener Şen’li 'Zengin Mutfağı' son kez sahnelendi

00:09 - Kültür & Sanat

Sanatçı Birol Bayram’ın sanatına odaklanan belgesel, festival yolculuğunda: Bir kitabın rüyası

00:08 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Metin Cihan'ın yeni X hesabı da erişime engellendi

02:09 - Gündem

Suriye, hava sahasını sivil uçuşlara kapattı

02:08 - Dünya

LGS'de skandal! Yanlış kitapçık dağıttılar, sınav ortasında topladılar

01:39 - Gündem

İran-İsrail gerilimi piyasaları sarstı: Petrol fiyatları uçtu!

23:38 - Ekonomi

Ferdi Zeyrek’in kendi hesabından veda mesajı paylaşıldı: ’Elveda iki gözümüz’

21:09 - Gündem