?>

Öcalan'dan 'umut hakkı' açıklaması

PKK lideri Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Umut ilkesi devletin atması gereken bir adımdır. Bu bagajı kaldırması lazım. Bu, binlerce insanı etkileyen bir meseledir. Nereden bakarsanız bakın bunun kaldırılması gerekir. Hukuk açısından bunun yapılması gerekir. Politika da adalet de bunu gerektiriyor" dedi.

Gündem - 8 ay önce

PKK lideri Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Umut ilkesi devletin atması gereken bir adımdır. Bu bagajı kaldırması lazım. Bu, binlerce insanı etkileyen bir meseledir. Nereden bakarsanız bakın bunun kaldırılması gerekir. Hukuk açısından bunun yapılması gerekir. Politika da adalet de bunu gerektiriyor" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ı 13 Ekim Pazartesi günü İmralı Adası’nda ziyaret eden Asrın Hukuk Bürosu avukatları açıklama yaptı.

Açıklamada, son dönemde sıklıkla tartışılan ‘umut hakkı’na yönelik önemli mesajlar yer aldı.

Avukatlar açıklamada, Abdullah Öcalan'ın, “Umut ilkesi devletin atması gereken bir adımdır. Bu bagajı kaldırması lazım. Bu, binlerce insanı etkileyen bir meseledir” dediğini aktardı.

Bunun yanı sıra Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Öcalan'ın sözlerine referansla "Kürtlerin bütün olarak hukukun içine alınması gerektiğini söylemiş; asıl barışın bu olduğunu ifade etmiştir. Bugüne kadar Kürt’ün hukukunun yok sayıldığını, hukuk dışında tutulduğunu ama bugün demokratik entegrasyon hukukunun inşa edilmesi gerektiğini açıklamıştır" ifadelerini kullandı.

AİHM KARARI HATIRLATILDI

Asrın Hukuk Bürosu’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

“13 Ekim 2025 tarihinde İmralı Ada Hapishanesi’nde Sayın Abdullah Öcalan ve diğer müvekkillerimiz ile avukatları olarak görüşme gerçekleştirdik. Bu ziyarette müvekkillerimizin koşulları ve hukuksal durumları ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Bu vesile ile Sn. Öcalan’ın barışın tesisine yönelik düşünce ve değerlendirmelerini değerli kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Görüşmede Sn. Öcalan’ın hukuki durumu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin umut hakkı kararı bağlamında öncelikli ve önemli tartışma konularından bir olmuştur. Bilindiği gibi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi en son 15-17 Eylül tarihli oturumundan sonra Türkiye’ye yeniden çağrı yapmış ve umut hakkının AİHM kararı ile uyumlu şekilde yasal çözüme kavuşturulmasını talep etmişti.

Bu gelişme karşısında Sn. Öcalan, umut ilkesinin çok önemli ve esaslı olduğunu vurgulamıştır. Devamında doğrudan; ‘Umut ilkesi devletin atması gereken bir adımdır. Bu bagajı kaldırması lazım. Bu, binlerce insanı etkileyen bir meseledir. Nereden bakarsanız bakın bunun kaldırılması gerekir. Hukuk açısından bunun yapılması gerekir. Politika da adalet de bunu gerektiriyor.’ diyerek hukukun gereğini öne çıkarmıştır.

"DEMOKRATİK ENTEGRASYON HUKUKU İNŞA EDİLMELİ"

27 Şubat Barış ve Demokratik Toplum çağrısıyla bağlantılı olarak inançların ve mezheplerin kendini özgürce ifade etme gerekliliği gibi herkesin milliyetini de ifade etme ve özgürce yaşama hakkı olduğunu belirtmiştir. Kürtlerin bütün olarak hukukun içine alınması gerektiğini söylemiş; asıl barışın bu olduğunu ifade etmiştir. Bugüne kadar Kürt’ün hukukunun yok sayıldığını, hukuk dışında tutulduğunu ama bugün demokratik entegrasyon hukukunun inşa edilmesi gerektiğini açıklamıştır.

Hukuk dışı bırakılma ile fiziki ve zihni tutsaklıkları açımlarken ‘Yaşam özgür yaşanacaksa anlamlıdır. Ben daha önce de ifade etmiştim. ‘Ey hayat! Ya seni özgür yaşayacağım ya da hiç yaşanmamış sayacağım.’ İşte benim yaşam mottom, sloganım budur’ vurgusunda bulunmuştur.

Sn. Öcalan’ın toplumsal ve siyasal sorunların temelinde yatan asıl gerçekliğin kadının erkek karşısında eşitsiz bir konuma getirilmesi olduğu tespiti bilinmektedir. Bu eşitsizliğin çözümünün sosyalist bir düşünce ve kadın özgürlükçü bir yaşam pratiği ile mümkün olduğunu açıklamıştır. Jineoloji çalışmalarını ilgiyle takip ettiğini, büyük değer atfettiğini belirtmiş ve bütün kadınlara, cezaevindeki tutsaklara özel selamlarını iletmiştir.

Kendisini anlamak isteyenleri, içinden geçtiğimiz barış ve demokratik toplum sürecini derinleştirmeye ve bu sürece katılmaya davet etmiştir. Özgürlük için çalışılmasının, sürecin geliştirilmesi ve pratikleştirilmesi açısından önemini ifade etmiştir.”

UMUT HAKKI NEDİR, NASIL GÜNDEME GELDİ?

Umut hakkı, ceza hukukunda, hapis cezasına mahkûm edilenlerin belirli süreler boyunca gösterdikleri iyi hal ve davranışları göz önünde bulundurularak, kanunla belirlenmiş şartlar dahilinde koşullu salıverilme olasılıklarının değerlendirilmesi anlamına gelir.

Bu kavram, “suçluların cezalarının belirli bir kısmını tamamladıktan sonra, toplum içine yeniden kazandırılmalarını” amaçlar.

Umut hakkı, “koşullu salıverilme, suçlunun geri kalan cezasını dışarıda tamamlama imkânı sunarak, bireyi yeniden suç işlemekten alıkoymayı ve topluma uyum sağlamasını” teşvik eder.

Haftanın Öne Çıkanları

AKP'ye geçeceği iddia edilen Burcu Köksal'dan açıklama

2025-10-17 11:17 - Siyaset

Kaçan Ünsal Ban için AKP'den ilk yorum: Bağımsız yargıdan kimse kaçamaz

2025-10-15 16:07 - Gündem

Erdoğan'ın uçağı Netanyahu'nun geleceğini öğrenince pisti pas geçti!

2025-10-13 17:24 - Dünya

Akıncı: Kadın çiftçiler gerçek kahramanlardır

2025-10-14 00:27 - Tarım

Barış Zirvesi'ne saatler kala Kahire'de şiddetli patlama

2025-10-13 16:48 - Dünya

Gazze için tarihi imzalar Mısır'da atıldı

2025-10-13 19:58 - Dünya

Abdullah Kiğılı: Bizi büyük bir felaket bekliyor!

2025-10-15 08:25 - Ekonomi

Türkiye, Kırgızistan'ın 58 milyon dolarlık borcunu sildi!

2025-10-17 09:34 - Dünya

Trump İsrail Parlamentosu'nda protesto edildi

2025-10-13 16:14 - Dünya

Sigaraya 5 lira zam! En ucuz sigara 95 TL oldu!

2025-10-16 09:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Hacıbektaş’ta kültür merkezinden Kılıçdaroğlu’nun adı kaldırıldı!

20:09 - Gündem

Mutlak Butlan için, "Hukuksuz" dedi, Genel Başkan Yardımcısı oldu!

20:05 - Gündem

Özgür Özel'in de aralarında bulunduğu milletvekilleri için fezleke

11:08 - Gündem

Muhittin Böcek’in gelini Zuhal Böcek serbest bırakıldı

20:48 - Gündem

CHP kurultayı soruşturmasında yeni gelişme!

19:46 - Gündem

Günün Manşetleri

Hacıbektaş’ta kültür merkezinden Kılıçdaroğlu’nun adı kaldırıldı!

20:09 - Gündem

Mutlak Butlan için, "Hukuksuz" dedi, Genel Başkan Yardımcısı oldu!

20:05 - Gündem

CHP'nin atanmış 'butlan' yönetiminin MYK'si açıklandı!

16:52 - Siyaset

Özgür Özel'in de aralarında bulunduğu milletvekilleri için fezleke

11:08 - Gündem

CHP'li 111 milletvekilinden ortak açıklama: Kurultay 12 Temmuz'da yapılsın

21:17 - Siyaset